zaterdag 11 april 2009

Het kan alleen maar beter

Omdat Arrow Classic Rock alweer het loodje gelegd heeft, is BNR bij gebrek aan beter al enige tijd mijn vaste radiozender in de auto. Tal van economen, beursgoeroes, managers en andere ouwehoeren laten dagelijks hun licht schijnen over de crises waar we met zijn allen blijkbaar in verkeren. Leuk is anders, maar ik ben tenslotte niet alleen schaker, maar ook nog ondernemer en je moet een beetje bijblijven, nietwaar?
Mijn favoriete analist is Kees de Kort. Als Kees wordt aangekondigd gaat de volumeknop omhoog en ga ik er ’s goed voor zitten. Kees stelt namelijk nooit teleur. “Dramaaaaatisch slecht” “en het wordt alleen nog maar erger” zijn ongeveer de meest positieve beschouwingen van Kees. Staat de AEX toevallig een paar % hoger, als Kees aan het woord is voel je de winst onmiddellijk verdampen.
Het is dus geen wonder dat ik aan Kees moet denken als ik terugkijk op dit schaakseizoen. Dramatisch! Een volstrekt onnodige degradatie, niet eens verzacht door de RSB-beker. Dat ding winnen we inderdaad blijkbaar alleen in de jaren dat we promoveren uit de 1e klasse. Vreemd.
De 1e klasse met gemiddeld 2100 op de eerste vier borden en met onderaan ook voor Theo gelijkwaardige tegenstanders vormt echter een mooie gelegenheid tot herstel. Als opponenten hoofdzakelijk teams als C/E 4, jongens waar je normaal gesproken stomdronken simultaan ook wel van wint. En er zijn meer lichtpuntjes.


We hebben Rex weer aan ’t schaken gekregen. Rex zag ik voor het eerst tijdens een Volmac Open toernooi half jaren 80. Met 6 uit 6 verloor hij nipt op bord 1 van Jeroen Piket na een krankzinnig tijdnood duel. Een paar jaar later verhuisde ik naar Breda en ging schaken bij De Variant. Het duurde ongeveer 10 jaar voor ik eindelijk af en toe eens begon te winnen van Rex, die jarenlang de enige schakel vormde tussen het hoofdklasse-team en de interne competitie. Deze interne competitie van de veelvuldige landskampioen ging echter ter ziele, enige jaren later gevolgd door de twee profteams. Maar een jaar of 5 geleden zag ik Rex tijdens het NK-snelschaken in Dordrecht nog gehakt maken van jongens als Nijboer en Lautier. (De foto is rond 1990 gemaakt door Michel de Wit)
Ook Frank is dit jaar weer helemaal terug. Een fraai voorbeeld hiervan is de wijze waarop hij in de laatste ronde Frans Vreugdenhil in de typische Verkooijenstijl te grazen nam. Met Rex, Frank, Leo en mij lijken we overigens wel een soort reincarnatie van De Variant (Lohuis/Ordina/Panfox). Binnenkort zal Henk Verstappen wel met een zak geld op de stoep staan om een meerderheidsbelang in Rokado te verwerven. Helaas Henk, Theo is onvervangbaar.

Hans

1 opmerking:

Anoniem zei

Alle resultaten gaan nog steeds versnellend omlaag aldus Kees :(
Tja ons seizoen heeft inderdaad wel wat weg van de beurscrisis. Hopenlijk herpakken de economie en Rokado zich nog dit jaar.
Franks revival had ik al min of meer aangekondigd. Zijn defence heeft een extra te nemen dimensie erbij gekregen. Kleine haarscheurtjes worden steeds met een serie beste zetten teniet gedaan. Kwestie van vertrouwen, goed in je vel zitten en beseffen dat het schaken maar een spel is, het gezinnetje is kompleet dat is een supersteun in de rug.

Rokadomannen volgend jaar beter :)

de Wijker Toren - Rokado : 3 - 5

Afgelopen zaterdag was alweer de laatste ronde van de KNSB-competitie. Op het spel stond alleen nog een 3e of 4e plek in de eindrangschi...