zaterdag 3 oktober 2009

Rokado - WSV

Zo, we mogen weer een jaartje strijden voor promotie, in plaats van knokken tegen degradatie. De vooruitzichten waren vrijdagavond echter verre van geweldig. Rex is van mening dat wij het zonder hem ook wel moeten kunnen redden in de 1e klas en Marco was verhinderd vanwege een beurs. Bovendien had Murphy een vooruitgespeelde partij op bord 3 met zwart verloren, zodat we reeds bij aanvang tegen een achterstand aankeken.

Die achterstand kon ik op bord 1 gelukkig vrij snel wegwerken.


De stelling na een zet of 20, wit rekte het uit sportieve plicht nog 10 zetten.

Een ronde langs de borden maakte me echter niet optimistisch. Op bord 2 stond het bij Frank volledig gelijk en Leo zat krom van schaamte op 4 met 2 pionnen achterstand wanhopig naar enige compensatie te snakken.
Rick had een stuk gewonnen tegen 2 pionnen, die technische klus zou hij wel klaren, maar Theo stond weer eens klem verloren. Dat spelen bij C/E blijkt toch de pest voor zijn niveau.


Jeroen Eijgelaar (1792) - Theo

Theo speelde hier op de 9e (!) zet de grafzet 9...Ph5??. Hierop volgde: 10.Lxd6 Dxd6 11.Df5! (Dat gaat pijn doen!) Pf6 12.Dc8+ Dd8 13.Dxb7 met superieur spel voor wit. Zonder tegenkansen ging onze Theo eraf.
Het feit dat Theo gisteravond noodgewongen de dubbelrol aan moest nemen van koffiejufrouw pleit hem enigszins vrij, maar slecht was het natuurlijk wel.

Hans sr. was in een goed opgebouwde stelling iets te lang in een penning blijven staan en stond een kwaliteit achter. De stelling van Peter zag er remiseachtig uit. Een globale tussenstand van 3-5 dus.

Toen kwam het stomme geluk, dat in de promotieklasse nooit in velden of wegen te bekennen is, opeens ruim om de hoek zetten. Frank had ten koste van een pion actievere stukken gekregen en na een zetherhaling bovendien een remisevoorstel, wat een zet later nog gevolgd werd door het wegblunderen van een volle dame.
Hans sr. en Theo verloren conform verwachting, maar Leo was er intussen in geslaagd inderdaad enige aanval te krijgen, waarbij de loper van zijn tegenstander op een ongelukkig veld was gekomen.
In de tijdnoodfase rond de 35e zet kon Leo op slag de zaak uitmaken, maar hij zag het niet. Knettergek word je van die gozer, als toeschouwer.

Ingevoegd commentaar van Leo:

"Mijn pot stond in het teken van dwalingen,ik weet waar ze bij mij vandaan komen. Arjen was wat grieperig had ik het idee, ik hoorde regelmatig een flinke kriebelgromhoest. Oeps dacht ik had ik hem nou maar geen hand gegeven, met dat ik dat dacht, besefte ik dat ik mijn handen in de tussentijd al gewassen had. Dat krijg je met al die anti mexicaanse griep flodders, ik bedoel folders.

Leo - Arjen Zuurmond (1624)

Ik sta nu niet een maar twee gezonde pionnen achter. De timing van mijn zetten was in deze partij op zijn zachtst gezegd ongelukkig. Vraagtekens laat ik zoveel mogelijk achterwege, deze toets heeft het vorig jaar al zo zwaar te verduren gehad.

22. De5 forceert gewoon f5, maar dat is gewoon een prima zet voor zwart, dus 22. .. f5 23. Ld3 Dd6 24. De3 enige doel hierachter is die loper van h5 er niet uit laten, ik liet dat centrumpionnetje maar aan zijn lot over, met een vaag idee erachter dat de open diagonaal a2-g8 me wel ooit van pas zou kunnen komen.
24. .. Df6 25 Tg5 Kh8 26. T5-g1 u was gewaarschuwd, plots kreeg ik waanvoorstellignen over het ingesloten raken van mijn toren op g5, met zetten als Lg4 en h7-h6, allemaal lariekoek.
26. .. b6 ik denk echt dat het griep is Arjen, gewoon rammen met die pion f5-f4 of toren activeren. 27 Te1 Tf7 28 Df4 e5 29 dxe6 ep en dank je .. Te7
30. Lc4 Td8 31 c3 Td6 32 Th2 Kg7 33 Tg1 Kh8 34 Td2 Txd2 35 Dxd2 Dg7
verdient een vraagtekentje, maar ja het was dan ook de laatste zet voor de tijdcontrole, het moment dat de meeste vergissingen worden begaan, niet?"

Leo - Arjen Zuurmond (1624) Stelling na 35...Dg7??

Maar de grootste missers worden begaan, een zet na de tijdcontrole ;) 36 Tg3 Hans sprong walgend de speelzaal uit. Dd8+ had ik zelfs nog moeten zien in een blindsimultaan tegen 28 schakers na 31 uur schaak en een fles tequila achter mijn kiezen. In feite wil ik hier wel een vraagteken plaatsen, edoch kan ik niet besluiten in welke font dit moet geschieden. Arial 650 past precies op 1 A4, maar ik zoek er eigenlijk een die op zo’n prachtig A0 tekenvel past. Weet u wat, ik sluit een attachment bij met daarin een A0 vel en een verfroller, dan kunt u zelf aan de gang.
Door dit stuk te plaatsen maak je jezelf volkomen schaakongeloofwaardig. Het is niet te hopen dat schakers buiten Nieuw-Aambeijersland dit ook lezen?!

Ja ik ga deze partij toch nog winnen.
Verliefdheid wint het dus van verkoudheid.

36. .. Te8 37 Td3 Df6 38 Td7 f4 eindelijk 39 Tf7 De5 gretsie#$@ dacht ik hij heeft nog een veld, wederom bull

Stelling na 39...De5

40 e7 met nieuwe attachment en andere verf bijgeleverd, 40 Dd7 was de zet. Het is niet makkelijk te zien maar zwart had nu prachtig g6-g5!! In plaats hiervan speelde Arjen 40 .. Txe7 41 Dd8+ Te8 42 Tf8 1-0

(Tot zover dus Leo...)

Ondertussen had Peter afgewikkeld naar een eindspel van lopers met ongelijke kleur, waarbij zijn koning ver de vijandelijke stelling was binnengedrongen. Het zag er nog steeds remiseachtig uit, maar toen hij er in tijdnood ook in slaagde een vrije a-pion te creƫren, werden de problemen voor zwart te groot. Veel spelers hadden de eerder aangeboden remise aangenomen, maar Peter is om een of andere duistere reden gek op eindspelletjes en kon zich uitleven.
Opluchting derhalve, want Rick schoof de stelling geruisloos uit en Leo kon de eindstand toch nog op 5-3 zetten.
Maar dat had dus net zo goed andersom kunnen zijn.

Hans

1 opmerking:

Anoniem zei

As je net zo mooi kon schaken als verslagjes schrijven Leo, zat je al jaren geleden boven de 2000. In elk geval mogen we dit seizoen aan promotie blijven met vrouwe fortuna -eindelijk- weer aan onze zijde. De volgende ronde dan maar richting dat groene gifhok van Europoort. De eerste steek onder water is al geplaatst door die grappenmakers, met de opmerking dat de echte topper voor hun pas plaatsvindt in ronde 3. Zie het korte verslagje over hun 1e overwinning op RSR.
Marco

de Wijker Toren - Rokado : 3 - 5

Afgelopen zaterdag was alweer de laatste ronde van de KNSB-competitie. Op het spel stond alleen nog een 3e of 4e plek in de eindrangschi...