woensdag 11 oktober 2017

ROKADO WINT BREDASE DERBY

Uit, maar toch thuis. Afgelopen dinsdag speelden we in Breda voor de landelijke beker de uitwedstrijd tegen de Baronie. Een klusje derhalve voor onze Bredase tak. In de goeie ouwe tijd werden de messen extra geslepen als er tegen de Baronie moest worden gespeeld. De prestigestrijd tussen de beste en de grootste schaakverenigingen van Breda. De tijden zijn echter veranderd. De Variant bestaat al jaren niet meer en het was dan ook een weerzien met een groot aantal oud-Varianters die schaamteloos bleken te zijn overlopen. Hieronder zelfs onze legendarische voorzitter Henk, inmiddels reeds 73, maar gelukkig onveranderd. Nog steeds een groot inzicht, maar ja, moe en dat kost punten.

Goed, de wedstrijd. Als non-playing captain zag ik met genoegen dat er bij Matthias en Leo varianten op het bord verschenen, waar ik ook wel iets van af wist.

Het was ook interessant om Rex eens achter de witte stukken te zien. Zijn tegenstander kwam met een erg vroeg Dd6 en nadat deze even later ook nog op b2 sloeg was het eerste punt al een feit. Ook oranje stond inmiddels op 1-0.

Matthias had een variant op het bord gekregen, die praktisch niet te verliezen viel, maar ook lastig te winnen.
Han’s tegenstander had er na een h6 en g5 een stuk tegenaan gegooid op g5. Iets concreets zag ik niet, maar het bleek praktisch best te spelen. Han kon zijn stukken nauwelijks bevrijden. Leo had een “nieuwtje” van mij gespeeld, maar had er geen idee hoe het verder moest en kwam snel verloren te staan. Zijn tegenstander beet echter niet door en met een gerust hart las ik het interview met ons oud-lid Johan dat was opgenomen in het 125-jarige jubileumboek van de Baronie. De uniek droge humor van de nog jonge Johan leidde tot een fraai stuk waar geen touw aan vast te knopen viel.

Op het eerste bord werd de onvermijdelijk remise tussen Matthias en Frank genoteerd, maar het werd opeens nog spannend toen Han de controle en een kwaliteit verloor en enkele zetten later ook nog een stuk wegblunderde. Toen ik even later terugkwam van de bar zag ik tot mijn opluchting dat het eindspel van een loper of paard tegen een toren met beide nog een paar pionnen was veranderd in een Dame-eindspel met 1 pion dat direct remise werd gegeven. Geen idee hoe Han dat gefixt heeft, maar ik vermoed zo dat Rens hem een handje geholpen heeft.
Aan Leo dus de taak het beslissende halfje binnen te halen. Dat lukte in het uitvluggeren van een paard tegen loper eindspel.

Met een 2,5-1,5 overwinning op naar de 2e ronde.

Het was mooi dat de Baronie, vroeger altijd in kille kale schoollokalen, een sfeervolle locatie heeft gevonden met bier uit de tap.

Hans

Geen opmerkingen:

de Wijker Toren - Rokado : 3 - 5

Afgelopen zaterdag was alweer de laatste ronde van de KNSB-competitie. Op het spel stond alleen nog een 3e of 4e plek in de eindrangschi...