vrijdag 6 juni 2008

Leo de nieuwe Hoekschewaards snelschaakkampioen

beer, heel veul liters lang,
lekker zet mar neer,
beer beer beer,
goei de glaas mar vol,
lekker, geaf mar heer…
(Rowwen Hèze – Beer)

Leo triomfator bij Hoekschewaards open snelschaakkampioenschap. Cees van den Berg staat in de houding.
Hoegaarden witbier in Leo’s geval. Heel veel liters lang. Gek genoeg beïnvloedde het zijn spel niet zichtbaar. Ontspannen als hij was geworden van de vele glazen bier, ging hij er misschien zelfs wel beter van spelen.
Leo had zich eerder op de avond in de voorronde uiteraard geheel moeiteloos een weg gebaand naar de finalegroep. Daar bleef hij tot een ronde voor het einde ongeslagen (onder andere door winst op Hans en Marco). Pas in de slotronde van de finalegroep werd hij op een nul getrakteerd. Tot zijn opluchting verloor naaste concurrent Marco in diezelfde beslissende laatste ronde van Hans. Tijd voor een brede grijns op Leo’s gelaat: kampioen met een score van 5.5 uit 7!

Cees tegen Cees, Theo tegen Bas van Dijk

In de eindstand volgden Hans, Marco en ik gebroederlijk met een half puntje achterstand op 5 uit 7. Op basis van de Sonneborn-Berger tiebreaker (het opgetelde puntentotaal van de tegenstanders die je verslagen hebt, en de helft van het totaal van de tegenstanders met wie je remise hebt gespeeld) kwam de beker voor de tweede plaats bij mij terecht, die voor de derde plaats bij Marco. Hans eindigde zo als vierde. Onze voorzitter en titelverdediger Theo (weten we het nog: vorig jaar verrassend kampioen met 15 punten uit 15 partijen!) eindigde op eerbiedige afstand met enkele punten achterstand onderin, vergezeld van een pelotonnetje Hoeksche Waard-spelers.

Met hangen en wurgen wint Marco van de dochter van Marjolein en André Osinga: Angelique, een talent om in de gaten te houden

Het toernooi werd gisteren, zoals elk jaar, georganiseerd door SV Hoeksche Waard (Frans op de Beek trad op als degelijk wedstrijdleider) en werd gehouden in een bovenzaaltje van sporthal Cromstrijen in Numansdorp. De bezetting was afgezien van de royale afvaardiging van Rokado helaas wat magertjes en bestond vooral uit leden van SV Hoeksche Waard en wat huisschakers. Dus geen Ben Boog, geen Peter Luyendijk, of enige uitgeweken kanshebbers van binnen of buiten de Hoeksche Waard.
De derhalve verrassingsloos verlopen voorrondes van twee groepen van twaalf man, namen heel veel tijd in beslag en waren pas rond half elf klaar. De finaleronde moest toen nog gespeeld worden! Dit uitlopen van het toernooi leidde tot enige onrust bij Marco die zich de volgende dag in alle vroegte op Schiphol diende te vervoegen voor een vlucht naar Londen…


Hans hield het niet droog

Ik zou bijna zeggen uiteraard plaatsten alle Rokadoërs (zelfs Theo) zich voor de finalegroep, die verder werd aangevuld door mannen van SV Hoeksche Waard: oud Rokado-lid Frans op de Beek, Walter van Dijk en de immer aanwezige en energieke Gert van Driel.
Mijn kansen op toernooiwinst werden in de tweede ronde geminimaliseerd door een verlies tegen outsider Walter van Dijk. Mijn tweede nul van de avond vervolgens tegen Marco, die zich superieur toonde in zijn openingskennis, draaide die kansen geheel de nek om. Zelfbenoemd toernooiheerser Hans won weliswaar in de laatste ronde van Marco, maar was eerder ook al uitgeschakeld voor de titel, en had door het maken van enkele zeer kostbare blunders verloren van Leo en van mij.

Leo ontvangt de felicitaties van voorzitter Cees van den Berg

De onderlinge partij tussen de overgbleven kanshebbers en lijstaanvoerders Leo en Marco (Theo was zoals gezegd in geen velden of wegen te bekennen) eindigde in winst voor Leo en omdat Leo ook in zijn overige partijen zeer efficiënt omging met zijn kansen (ondanks, of misschien wel dankzij de grote volle glazen heerlijk Hoegaarden bier), eindigde hij na 7 ronden in de finalepoule ongedeeld bovenaan met 5.5 punt en mocht hij breed grijnzend uit handen van voorzitter Kees van den Berg de verdiende eerste prijs en de wisselbeker in ontvangst nemen. Proficiat Leo!

Rick