dinsdag 24 september 2013

VALSE START ROKADO in K.N.S.B.

Rokado is de 1e ronde van klasse 3G K.N.S.B. vals gestart met een 6-2 nederlaag tegen titelfavoriet L.S.G. Philidior.

Voor het debuut van Rokado in de KNSB waren Rex en Sander afwezig, maar met de nieuwkomers Wilbert en Han kwamen we toch met een sterke opstelling opdagen in Leiden.
Het begin was direct nadelig:  Hans op bord 2 met zwart trof een goed voorbereide tegenstander en stond na 5 minuten met een volle kwaliteit minder tegen de bierkaai te vechten.  De compensatie bleef uit en een blunder beĆ«indigen abrupt de partij.
Positief was het optreden van Leo op bord 7 met wit: Leo kwam in een voor hem bekende prettige stelling terecht en had tevens een groot tijdvoordeel. Met vaste hand voerde Leo de partij naar winst.

ingekomen commentaar van Don Leo:

Don Leo – Arres Oudshoorn

Korte analyse partij.  Een Franse partij, waarin ik over het algemeen goed scoor met de witte stukken.

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.e5 Pfd7 5.f4 c5 6.Pf3 Pc6 7.Le3 a6Dit onschuldige zetje krijg ik vaak tegen, als ik dan verder ga met het standaardplan met Dd2 bouwt zwart mijns inziens te gemakkelijk op met b7-b5, Db6 en Lb7 en erger dreigt met een complete opmars van de b-pion, ik wilde dat niet hebben.

8.a4 Le7 9.Dd2 Dc7 10.Le2 cxd4 11.Pxd4 Pxd4 12.Lxd4 Lc5 13.0–0 Db6 zwart heeft een paar tempi verspeeld  14.Lxc5 Dxc5+ 15.Kh1 ik ben klaar met mijn ontwikkeling .. b6 16.Lf3 Ta7 17.Tae1 plan is f4-f5 .. g6 18.Pe2 OO 19.Pd4 Tc7 zwart staat wat gedrongen, de stukken staan elkaar een beetje in de weg, met krachtig spel win ik nu ruimte en zet de boel nog vaster op de damevleugel en dus eigenlijk het hele bord 20.Te3! dreigt stukwinst ..  Pb8 21.b4 De7 22.b5 zo het paard staat op stal en meer dan een zak haver gaat het niet meer zien ..  Td8 23.Ld1 apart zetje maar ben er wel over te spreken, het idee erachter is om eventueel c3 te spelen en de loper naar c2 mocht het nodig zijn om a4 en e4 te gelijk te verdedigen, vanaf c2 kijkt de loper dan ook mooi op de zwarte koningsstelling  .. 
Ld7 24.h4 tja geen partij zonder misser dit was niet nodig, ik vond echter van wel, da`s mijn temperament  .. f5? 25.h5 Le8 26.hxg6 hxg6 het doel is bereikt de h-lijn is open en in wits bezit, weldra komt zwaar geschut via deze toevoerlijn de zwarte stelling binnen 27.Th3 Lf7 28.g4 fxg4 29.Lxg4 Kf8 run but you can’t hide :)  30.Dh2 Ke8 31.Th7 zet een houdgreep aan ..  Tc4 32.Pxe6!


Best een prettige stelling om naar te kijken

.. Lxe6 er is niks beters zo erg is het 33.Txe7+ Kxe7 34.Dh7+ Lf7 35.e6 Tf8 36.exf7 Txf7 37.Te1+ 1–0

Theo op bord 8 met zwart had zowaar keurig gerokeerd maar moest een lange tijd een wat passieve stelling verdedigen. Net toen Theo spel leek te krijgen op de damevleugel beukte zijn jeugdige opponent er hard doorheen op de koningsvleugel.
Rick op bord 1 met wit had op papier veruit de sterkste tegenstander. Lange tijd leek de partij gelijk op te gaan maar gaandeweg kwam Rick telkens iets minder te staan om in het verre eindspel het hoofd te moeten buigen.
Han op bord 6 met zwart leek lange tijd spel te hebben met het loperpaar maar zijn tegenstander verdedigde goed en bood remise aan. Han toonde mentaliteit door door te knokken gezien de teamachterstand. Het gebrek aan wedstrijdritme brak hem echter op: Han overspeelde zijn hand en liep in een matnet.
Wilbert op bord 4 met zwart moest zich tot verdedigen beperken. Er resulteerde een eindspel van een loper en 3 pionnen voor wit en een paard en 2 pionnen voor zwart. Evenals Han had Wilbert lang niet gespeeld en vlak voor de tijdcontrole gaf een blunder de zekere remise weg.
De eer werd nog een beetje gered door Ben op bord 3 met wit:  in een gelijke stelling had Ben remise afgeslagen en bleef onvermoeibaar zoeken naar dat ene kansje. Dat kwam uiteindelijk waardoor de uitslag nog enigszins dragelijk werd.
Tenslotte Marco op bord 5 met wit: in een stelling die volgens de theorie goed zou moeten zijn voor wit kon hij het juiste plan niet vinden en gaf pardoes een vol stuk weg. Er werd nog (te)lang doorgemodderd in een verloren eindspel maar hij had zich de moeite kunnen besparen. 
Derhalve een terechte 6-2 nederlaag. 

Marco

Klik hier voor een aantal haarscherpe actiefoto`s geschoten door Leo met zijn nieuwe camera.


Ook Hans had enige aanvullende observeringen: 

ZWAAR DEBUUT

Zaterdag 21 september stond de eerste KNSB wedstrijd van Rokado tegen de voormalige hoofdklasser Philidor Leiden op het programma. De start was al moeizaam, het verkeer rondom Rotterdam was een drama en tussen de afslag Zoeterwoude-Dorp en de stad had een stokoud vrouwtje stevige brokken gemaakt zodat het halve team 5 tot 20 minuten te laat arriveerde. En even wachten is er in de KNSB echt niet meer bij.

De strijd ging lange tijd gelijk op. Rick speelde op bord 1 tegen Kuijf en leek zeker niet minder te staan. Rick speelde echter niet alleen tegen zijn tegenstander, op de markt vlak naast de speellocatie speelde een band “zeikmuziek” waar hij zich zichtbaar groen en geel aan ergerde.  In tijdnood moest Rick tenslotte het onderspit delven. Kuijf deed het na afloop voorkomen dat het allemaal volgens plan verlopen was, maar ik kon me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat hij toch wat last heeft van het Van Gaal-syndroom en het idee heeft het schaken persoonlijk uitgevonden te hebben.


Zelf schoof ik met 20 minuten minder bedenktijd aan tegen Guido Bakker. Een jongen die het schaken serieus opvat en Fritz had laten snorren op een van mijn ongure gambietjes die het vooral van hun verrassingseffect moeten hebben. Tegen Fritz is het natuurlijk altijd lastig, maar toch heb ik nog een redelijke kans op een halfje gemist.

Guido Bakker - HansStelling na 21. Lb4

Hier ging zwart definitief de mist in met 21.. Tc7?. Na 21.. Te8 22. Lxc5 Lxc5 23. a4 Lg4 24. Da6 Lxf3 25. gxf3 Ph5 was het witte voordeel minimaal geweest.

Naast mij had Ben weer een typische Boogschuifpartij waar ik zelden een hout van begrijp, maar die toch weer resulteerde in een gewonnen eindspel en dat uitschuiven kan je aan Ben rustig overlaten. 

Hans

Lees ook het verslag van Philidor Leiden: Eerste klap is een daalder waard

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Er is in ieder geval voor de volle 100% geknokt voor een goed resultaat: op de foto's zie je alleen maar super geconcentreerde denkhoofden achter de borden zitten. Met een beetje geluk was een beter resultaat mogelijk geweest, maar winst heeft er waarschijnlijk geen moment ingezeten. Hoe dan ook, we kunnen trots zijn op de Rokadospelers en vergeet niet, we hebben verloren van de koploper!
Groet,
Leo (niet te verwarren met Don Leo)

Anoniem zei

Haarscherpe leuke foto's :-)