maandag 18 juni 2018

SNELSCHAAKTOERNOOI ROKADO


Beste allen,

Zaterdag 16 juni was het eindelijk zo ver: het snelschaaktoernooi van Rokado.
Matthias had de organisatie op zich genomen en in Breda een leuke locatie gevonden waar zowel binnen als buiten gespeeld kon worden.
Het was prachtig weer waardoor alle partijen op het buitenterras konden plaatsvinden. Met 7 deelnemers dreigde een oneven aantal, wat echter onverwacht opgelost
werd doordat Frank van schaakclub de Baronie (Frank B) toevallig langskwam en wel wilde meedoen. Dat Frank B doorgaans onderbond speelt, voorspelde voor hem een zwaar middagje.
Mijn wekenlange voorbereiding kon gelijk de prullebak in: in plaats van het gebruikelijke tempo van 5 minuten p.p. besloot Matthias tot een schema van 28 potjes met 3 minuten bedenktijd. 

Gezien Matthias zijn werkervaring met computers had ik voor het bijhouden van de scores gerekend op een beamer met een prachtig geavanceerd speelschema.
Matthias peuterde echter uit zijn broekzak een vlekkerig blaadje tevoorschijn waar alle namen en rondes op werden gekrabbeld. Het bleek evengoed effectief.

Als grootste kanshebber schatte ik Matthias in: hij had een sterk extern seizoen gedraaid, had natuurlijk niet voor niets arglistig gekozen voor een tempo van 3 minuten en was goed ingespeeld op zijn meegebrachte mini schaakklokje.
Ironisch genoeg bleek juist het snelle speeltempo de grote spelbreker voor Matthias: vele gewonnen stellingen vonden hun waterloo
door het voortijdig vallen van de vlag. Met een onopvallende vijfde plaats zal ons 1e bordspeler niet tevreden zijn geweest.
Invaller Frank van de Baronie had zoals verwacht een zware middag tegen de buldozers uit de KNSB maar door elke verliespartij als leermoment op te vatten, kon hij de moed erin houden.
Meer dan een 8e plaats zat er niet in. Zijn grootste wapenfeit waren 3 strakke afgetekende winstpartijen tegen Leo, die geen antwoord wist op het enigszins onorthodoxe openingspel van Frank B.
Tussendoor uitte Leo zijn verbazing hierover op karakteristieke Leo-wijze.
Op de 7e plaats komen we Leo tegen. Gezien de Elo te verwachten maar Leo kan als geen ander boven zichzelf uitstijgen, zoals hij dit seizoen al meermaals heeft laten zien.
Deze middag zat dat er echter niet in, al werd wel tegen de latere kampioen een keurige 2-2 gescoord.
Bij Marco was het vertoonde spel net als dit seizoen in de externe competitie vlak en meestal niet om aan te zien. Genadeloos werd door zijn teamgenoten het gebrek aan talent uitgebuit
met als dieptepunt kansloos 0 uit 4 tegen de kampioen. Een eerloze 6e plaats. Bagger.
Heel netjes 3e werd Rex. Onze nestor was ooit een snelschaakmonster die in zijn goede jaren zijn huidige teamgenoten zelfs geblindoekt nog met huid en haar zou verslinden.
Een speciaal belegd trainingskamp (weekendtoernooi Eindhoven en snelschaaktoernooi Baronie) zou de oude Rex-glorie moeten herstellen.  Rex kwam een eind maar kon toch geen serieus aanspraak maken op de titel.
Enigzins verassend op de 2 plaats vinden we Sander. Met 28 potten is onze benjamin natuurlijk in het voordeel, maar naar eigen zeggen is 3 minuten eigenlijk te snel. De eerste cyclus van 7 partijen liep voor geen meter,
maar daarna kwam Sander goed op stoom. De grote sprong omhoog in elo in de afgelopen maanden door 2 weekendtoernooien bleek dus niet geflatteerd. Een uitstekende prestatie en de prijs van een fles wijn voor “aanstormend talent”.
Dan blijft natuurlijk nog maar één plaats over. Winnaar en de grote snelschaakkampioen van Rokado van 2018 is FRANK. Deze dag was er geen maat op Frank, elke cyclus werd tenminste 5 uit 7 gescoord wat resulteerde in een straatlengte voorsprong op de rest.
Niemand die zo aardig en bescheiden is als onze Frank, tenminste als het gaat om zaken die niets met schaken te maken hebben. Zodra de link met schaken wordt gemaakt, verandert deze Frank in een bloeddorstige Frankenstein die maar 1 doel heeft:
de complete vernietiging en vernedering van de tegenstander, goedschiks of kwaadschiks. Dit begon al voor aanvang, want Frank besloot dezelfde tactiek toe te passen die hem binnen 15 minuten een punt opleverde tegen DD in de externe: namelijk (veel) te laat komen.
Dit werkte, want iedereen zat al ongerust hem te bellen, te smsen te mailen terwijl Frank nog lekker Frankrijk - Australië zat te kijken. Verder verdenk ik Frank ervan zijn ooglaseren als dekmantel te hebben gebruikt,
om via een chip in de ooglens continu in verbinding te staan met Stokfisch. Het schaken tegen deze Frank is als het fietsen tegen een Alpenreus met een continu stijgende hellingshoek:  je krijgt niets cadeau en hoe langer de partij duurt en hoe goed je ook staat hij komt altijd terug.
Hoogst irritant. Voeg daar aan toe dat hij er kennelijk lol aan heeft om door te blijven spelen, terwijl hij best weet dat de vlag van de tegenstander allang is gevallen. Het mag dan geen verwondering wekken dat sommigen de grootste moeite hebben om zich in te houden
om de neus van deze Frank te bewerken. Niet dat dit veel zin zou hebben want dat heeft zijn broer al reeds gedaan na hun eerste onderlinge schaakpotje toen ze 7 en 9 jaar waren.
Na afloop vertrokken Frank B en Rex en had de rest nog een lekker afsluitend diner. Onze Frank pakte aan tafel doodgemoedereerd uit een plastic tas een grote witte pot waar pillen uitkwamen van onbestemde afkomst. “Pepmiddelen zijn niet verboden en ik moet de kuur afmaken”.
In de Rokado reglementen staat inderdaad niets over het gebruik van anabolen………  


Al met al was het een prachtige middag/avond en voor herhaling vatbaar in 2019.  We rekenen dan wel ook op deelname van de rest:  
Wilbert (familieverplichtingen),  Rick (geen zin), Han (frisdrank gerelateerde maagproblemen), Ben (op strafkamp in de brandende Portugese zon na het Numansdorp-debacle) en Jos (moe van Engelandreis)  

Met dank aan Matthias voor het organiseren en de prijzen!    


Marco