zaterdag 5 januari 2008

De buit is binnen!

Rokado pakt Zuid-Holland beker!

Terwijl we onze wonden nog likten van de afdroogwedstrijd tegen SO-3 en ons RSB-beker avontuur voor dit seizoen gisteren hardhandig en resoluut een halt werd toegeroepen door Charlois Europoort (0-4) is het ons vandaag wél gelukt een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Rokado te bereiken: we zijn bekerkampioen van Zuid-Holland geworden!
In Zoetermeer, op een prima locatie bij een sportcomplex, schaakten we met RSR Ivoren Toren, AAS (Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging) en SV Promotie (de thuisspelende ploeg) om de, lange tijd uitgestelde, titel voor het seizoen 2006-2007. Van het spelen van de finale was het nog steeds niet gekomen, maar vandaag was kennelijk een dag die alle teams eens goed uitkwam.
We speelden door de afzegging van Leo in een echte ouderwetse “autochtone” Nieuw-Beijerlandse opstelling: Hans, Marco, Theo en ik. Zonder de (overigens bijzonder gewaardeerde Brabo’s Leo en Frank) kwamen we verrassend sterk voor de dag, en toonden aan over bijzondere veerkracht te bezitten na de recente debacles.

De ochtendmatch tegen het op papier sterke AAS

’s-Ochtends begonnnen we met een redelijk comfortabele winst op de op papier sterkste ploeg van het viertal: AAS. Het werd 2.5-1.5. Goede zeges van Hans (die zijn tegenstander vakkundig uittelde in een eindspelletje) en mijzelf. Marco sleepte het benodigde halfje op het droge, terwijl Theo op het vierde bord lang doorstreed maar niet kon voorkomen dat hij ten onder ging en mat gezet werd.

De finale tegen SV Promotie uit Zoetermeer

’s-Middags volgde de echte finale tegen SV Promotie. Terwijl de wedstrijd om de derde plaats op een farce uitdraaide die binnen tien minuten beslist was via vluggerpartijen, was onze wedstrijd redelijk bloedstollend. Hans nam na tien minuten spelen met zwart op bord één genoegen met remise door zetherhaling. Hij had de openingsverrichtingen van Marco naast zich gadeslagen en had daar alle vertrouwen op een goede afloop. Ik wist met zwart verrassend snel en gemakkelijk te winnen van Ron Landsbergen, in een grijs verleden nog in de hogere regionen actief bij Charlois Europoort. Een incorrect kwaliteitsoffer werd fluks weerlegd.

Marco op weg naar een zeer nuttig punt

Marco voelde zich in zijn partij inderdaad als een vis in het water bij zijn voorbereide variant. Hij had me precies uit die variant gisteren om één uur ’s-nachts bij mij thuis met sardonisch genoegen wat valletjes laten zien (“als ze dat nou eens speelden, dan kan ik ook eens een puntje pakken”). Maar Marco kon toch niet doordrukken in de partij en bood remise aan. Dit werd geweigerd en pas daarna kon onze tweede bordspeler profiteren van enige forse missers. Intens genietend van zijn superieure eindspel pakte hij de volle winst.

Theo aan het zwoegen

Theo had het langste werk en speelde tegen de sterkst opgestelde speler van SV Promotie. Hardnekkig en gedisciplineerd verdedigen van een eindspel met een kwal minder leverde hem een zwaar bevochten halfje op. Einduitslag: 3-1 voor Rokado, en een jaar zijn we trots bezitter van de wisselbokaal van de Zuid-Hollandse Schaakbeker!

Theo is inmiddels gewend geraakt aan prijsuitreikingen

De finale na afloop in koele cijfers

De glimmende bokaal bij mij thuis op tafel!

Rick

N.B: Voor het verslag van Hans op de RSB-site kun je hier terecht.

Geen opmerkingen: