maandag 13 april 2009

Jubileumtoernooi 35 jaar Rokado

Afgelopen zaterdag heeft Rokado haar 35 jarige jubileum gevierd in de Dorpshuis “De Swaensvoet”, de plaats waar het 27 januari 1974 allemaal begon.
Jos Visser jeugdspeler van het eerste uur en na 28 sabbatsjaren vorig jaar weer teruggekeerd op het oude nest, stelde begin dit jaar voor om dit te vieren. De andere leden hadden hier niet stil bij gestaan: schaken is leuk, maar er moet niet teveel heisa bij komen. Maar gelukkig is Jos terug, anders zou na het 25-jarige, ook het 35-jarige bestaan nooit gevierd zijn.

Francisco van Jole opende het toernooi als zoon van de oprichter oud-voorzitter Guillermo Van Jole (lees nog eens het mooie in memoriam dat hij voor zijn vader schreef) en vertelde dat het dorpshuis nu op de plaats staat waar vroeger het glasbewerkingsbedrijf van zijn vader zich had bevonden. Door ziekte was zijn vader destijds genoodzaakt met dit bedrijf te stoppen en hij sleet zijn dagen daarna in zijn stoel voor de tv. Tot hij in januari 1974 een briefje in de brievenbus vond, waarin het idee geopperd werd om in Nieuw-Beijerland een schaakvereniging op ter richten. Het briefje werd onmiddellijk ingevuld en zoon Francisco kreeg de opdracht dit direct naar de Christinastraat te brengen waar initiatiefnemer Fred Nijkamp woonde. 27 januari 1974 was het zover: de oprichtingsvergadering van de nieuwe schaakvereniging en dhr. Van Jole leefde weer helemaal op. Na enkele weken ontstond er kritiek op de eerst aangestelde voorzitter. Dat probleem werd eenvoudig en resoluut opgelost: de man kreeg een briefje in de bus met de mededeling dat hij vanaf heden geen voorzitter meer was. De vacature werd per direct door hem zelf ingevuld. De nieuw voorzitter heette dus Van Jole. Van Jole’s aanpak was niet onomstreden, zo kon het gebeuren dat hij na een telefoongesprek de hoorn neerlegde en verbaasd voor zich uit praatte: “hij noemde me een dictator!”.
Een paar jaar later tijdens een prijsuitreiking bij een toernooi, waarbij vrouwen, vaders en moeders ook werden uitgenodigd konden we een stem uitbrengen op een nieuwe naam. De inmiddels bestaande naam was SV Nieuw-Beijerland maar dat leek te veel op de naam SV Beijerland (Oud Beijerland). De keuze was tussen LUTO (Leer Uw Tegenstander Overwinnen – met zo´n naam zouden we nog steeds vierde klasse spelen - red.) en ROKADO (rots in de branding) en nog wat inmiddels vergeten namen. Rokado is: rokeren met een Spaanse klank. Alles ging er heel democratisch aan toe, alleen bleek later dat de betekenis “rots in de branding” er met de haren bij was gesleept om om eventuele twijfelaars over de streep te trekken. De naam Rokado was dus geboren. Nou ja, er was al een wielerploeg in Duitsland die al zo heette en een tabakbedrijf met dezelfde naam. Waarom dat tabakbedrijf zo heette, het zal wel grappig bedoeld zijn: Rookado.

Na de fraaie speech van Francisco, heette Jos iedereen welkom en werd er gestart met het schaken. De teams bestonden uit 2 spelers bij een 5 ronden tellend zwitsers toernooi.

Het gelegenheidsteam SpringRok bestaande uit Marco van der Linden en Ed Lammers schreven met overmacht de titel van dit jubileumtoernooi op hun naam. SpringRok behaalde 9,5 punt uit 10 gespeelde partijen.
Met 2,5 punt minder legde het team Zoetemeijer (Peter en Theo) beslag op de 2e plaats.
De derde plaats werd gedeeld door de teams Osinga 1 (Angelique en haar vader André) en Numansdorp (Cees van der Velden en Piet van Oudheusden) met 6 punten.De viertienjarige Angelique uit Oud Beijerland, getraind door de sterke Rotterdamse speler Michel de Wit, maakte het Hans van der Linden moeilijk en won zelfs van Leo Rietveld. Het is wel zeker, dat we in de toekomst nog veel van haar gaan horen.
Team van de Linden (Hans en Hans sr) werd vijfde 5,5 punt. Met een halfje minder sloten de vier teams Maasstad 1 (Snel en Vos), Maasstad 2 (Cees van der Linden en Michel), Maasstad 3 (Zwanenburg en Mw. Chilton) en Rokado (Leo Rietveld en Jos Visser), gevolgd door de teams van ’t Springende Peert (Arjan Verkerk en Pieter-Jan Gravendeel met 4,5 punt), Westmaas 1 (Peter Luijendijk en Henk van der Velden 4 punten), Osinga 2 (Ruud Kok en Marjolijn Osinga 3,5 punt) en Westmaas 2 (Teun Wols en Piersen met 2 punten).

Topscorers:
Marco van der Linden 4,5
Hans van der Linden 4,5
Ed Lammers 4
Peter Zoetemeijer 4
Leo Rietveld 4

Theo Zoetemeijer

Geen opmerkingen: