zaterdag 20 november 2010

Rokado overtuigend langs Sliedrecht in RSB-beker

Rokado heeft de goede start in de RSB-competitie een vervolg gegeven door Sliedrecht te verslaan met 3,5 - 0,5 in de 1e ronde van de RSB-beker. Bij de spelers van Sliedrecht was er wellicht nog sprake van vermoeidheid na de recente schaakmanifestatie van het 75 jarig bestaan van de club, zowel op bord 1 als op bord 3 werd de partij weggegeven door blunders in het late middenspel.

Het was in elk geval ouderwets gezellig in de speellocatie de Huifkar, waar de bar tot nablijven uitnodigt. Zo kwamen Theo en C. van der Linden Sr. als supporter nog kijken.

Op bord 1 speelde Hans met zwart tegen oude bekende Wim Hokken. Wim offerde een pion maar kreeg hiervoor geen echte aanvalskansen. Na een combinatie te hebben gemist ging er een stuk in de doos en was het pleit beslecht. Een degelijk potje van Hans.

Op bord 2 kreeg Frank met wit de jonge Robert van Rekom tegenover zich, die zich met aggressief stukkenspel direct in de opening trachtte los te werken. Er zat echter een truuk in de stelling en even later stond Frank een pion voor en mocht zwart niet meer rokeren. Robert rekte de strijd nog lang, maar Frank bracht de vis rustig op het droge.
Een snelle 2-0 derhalve.
Op bord 3 had Marco met zwart tegen de jonge Niels Mijnster een zware partij. Niels had zijn koning ongebruikelijk op f2 geposteerd, waarop ik met de lange rokado op zoek ging naar aanval. Dat ging bijna fout.


De stellling na de 21e zet:

Zwart heeft zijn damepionnen te vroeg opgespeeld en en hier mist wit zijn kans: Niels speelde 22. Pd2, waar Pc5! groot voordeel had gegeven. Beiden dachten we dat dit niet ging wegens Db6 en Tc7, maar wit heeft 23. a5 en de zwarte dame eindigt troosteloos op a7. De partij ging als volgt verder: 22.Pd2, Thd8 23. Pxc4 Td4 ! 24. b3 Pxg4 !? Hier mist zwart op zijn beurt de beste zet: 24. ..Pxe4! en zwart staat overwegend. Terugslaan op e4 kan niet wegens Txe4. In het vervolg ging het redelijk gelijk op, totdat wit met 2 bokken achter elkaar een pion en een volle toren cadeau deed. Hiermee was de wedstrijd beslist.

Leo had op bord 4 met wit tegen Jerry van Rekom vanzelfsprekend een Leeuw tegengekregen en gekozen voor een plan met lange rokade. Wellicht dat deze openingsaanpak beschreven staat in het nieuwe boek over de Leeuw onder de aansprekende hoofdstukken "de schreeuw van de leeuw", "de geeuw van de leeuw" of "de leeuwekuil"".
Veel leverde het witte aanvalsplan in elk geval niet op, maar in het middenspel wist Leo de betere pionstructuur te krijgen en bood toen gezien de andere borden remise aan. Dit werd uiteraard door Jerry afgeslagen. Beide spelers manoeuvreerden in het vervolg niet op hun best, maar na de beslissing op bord 3 werd alsnog de vrede getekend.

Sliedrecht krijgt nog kans op revanche, want in de laatste gezamelijke ronde van de promotieklasse komen beide teams elkaar weer tegen.

Rokado door naar de 2e bekerronde waarin het mag aantreden tegen Papendrecht/Alblasserdam, wat uitkomt in de 1e klasse RSB en waar we in het verleden al vaker voor de competite als Beker tegen hebben gespeeld.

Marco