woensdag 22 december 2010

Rokado naar kwartfinale RSB-beker

In een spannende wedstrijd heeft Rokado met 3 - 1 gewonnen van Papendrecht/Alblasserdam en plaatste zich daarmee voor de kwarfinales van de RSB-beker.
Op papier was Rokado veruit favoriet, zeker omdat het in de 1e klasse acterende Papendrecht met 2 invallers moest spelen. Aanvankelijk leek het een makkelijke avond te gaan worden. Rick speelde op bord 2 met wit tegen Kees Brinkman en kreeg al snel ruimtevoordeel en controle over de zwarte velden. Toen zwart zich met geweld trachtte los te werken koste dat hem door een combinatie direct een stuk en de partij.
Marco op bord 3 met zwart tegen Hans van den Beukel kreeg een gambiet voorgeschoteld. Doordat Hans daarna enkele consoliderende zetten speelde, kreeg zwart al snel comfortabel spel. Met tegengestelde rokades bleef het wel oppassen geblazen. Een paardvork op d2 won een kwaliteit en er kon direct afgewikkeld worden naar een gewonnen eindspel. Derhalve al vrij snel een 2-0 voorsprong.
Het beslissende halfje was toen echter nog lichtjaren verwijderd.
Hans op bord 1 met zwart trof in Meinte Smink een solide spelende tegenstander. De stelling leek me Hans wel te liggen, een isolani op d5 maar ter compensatie actief stukkenspel en diverse stukken loerend naar de witte koning. Even later waren de bordjes echter verhangen, wit had een kwaliteit geofferd en had daarvoor een ijzersterke loper en sterke vrijpionnen. De stelling leek nog altijd houdbaar voor zwart, maar vermoedelijk ging Hans in zijn drang om toch te winnen te ver en werd het ontbreken van een luchtgat voor zijn koning hem fataal. Hans is normaal gesproken vrijwel altijd goed voor een punt, maar is nu bezig aan een hele zwakke serie. Vermoedelijk wordt het tijd om even de stekker te trekken uit het vele werk en rust te nemen, zodat de concentratie er weer is in de 2e deel van de partij.

Smink - Hans, zwart aan zet

Een zeer lastige stelling voor zwart, waarvoor Hans ruim de tijd nam: 1...Pxc5 2.bxc5 Da1+ 3.Kg2 Txa3 4.Dxd5 Df6 5.c6 Tc3? het enige was nog De7 met overlevingskansen 6.Dd7! nu is het uit 6...g5 7.c7 en wit won

De partij van de avond speelde zich echter af op bord 4.
Leo had daarin wit tegen Jo Patinama. Een door Leo aangeboden pion werd geweigerd, waarna wit gevaarlijk ten aanval leek te trekken met g4 en h4. Door echter de stelling dicht te schuiven met g5 gaf wit zijn voordeel weg. Een speculatief stukoffer van wit werd door Jo bekwaam opgevangen en de andere spelers maakten zich al op voor het beslissende uitvluggeren. Op het moment supreme kon Jo de partij in 1 klap uitmaken door hetzij mat in 2 of torenwinst in twee. Hij koos echter een andere zet, die Leo de kans bood zijn stelling volledig te consolideren. In het verdere eindspel won wit zowaar nog een pion en mede dankzij een groot tijdsvoordeel kon Leo de partij nog naar zich toetrekken.

Leo - Pattinama, wit aan zet

Na 1.Txd8, Txd8 2.Dxf5,... had zwart de winst voor het grijpen met Dg1+ gevolgd door Dd1 mat. In plaats daarvan speelde hij 2...De3+?, 3.Kc2, De1 4.Pd3 met volledig herstel van Leo's stelling.

Een zwaarbevochten 3-1 overwinning en we kunnen ons gaan opmaken voor de kwartfinale tegen Dordrecht. Een van de spelers van Dordrecht, Ton Slagboom, kwam nog vroeg op de avond even de wedstrijd volgen. Uiteraard zal Rokado op papier weer favoriet zijn, echter in een Beker weet je het nooit en Dordrecht is in de winning mood gezien de fraaie eerste plaats in de 1e klasse bij het ingaan van de jaarwisseling.

Marco

Geen opmerkingen: