woensdag 15 juni 2011

Verslag Maastricht 2011

Ik speelde samen met Wilbert Surewaard een geïnspireerd toernooi mag ik wel zeggen.
Drie jaar geleden was mijn laatste echte super toernooi ook in Maastricht met een tpr over 7 ronden van 2176. Tot nu toe dit jaar bijna niets dan miserie, ik durfde me nauwelijks op te geven in groep A en kon daar alleen meespelen met mijn fide-rating van 2055. Toch maar gedaan en zie:
Dit is nauwelijks te bevatten, nu zijn het dus 14 partijen Maastricht met tpr 2140 en mijn fide rating weer omhoog en mijn Nederlandse rating weer terug in de1800, want geloof het of niet maar virtueel stond ik er echt onder, belachelijk natuurlijk maar ja.
Ik kom tot de conclusie dat er omstandigheden zijn die mij onder mijn niveau doen spelen. Ik weet dat ik het kan, maar ik geef steeds gewonnen partijen weg in de onderbonden, op een enkele partij na dan.

Drie jeugdspelers in het rijtje van 7, verder goede schakers als John Cornelisse en Peter Wilschut en nog een Duitser van 2163

Het toernooi:

Ronde 1


Met wit tegen A. Jagodzinsky
Tja het was een poos geleden dat ik een lange partij had gespeeld. Ik heb wel veel geschaakt de laatste tijd, maar dit is toch weer anders en dan zit je daar tegen 2163, je mag niet denken aan alle tegenslagen die aan dit toernooi vooraf zijn gegaan, maar doe dat maar eens. Mijn laatste weekendtoernooi had ik na 3 nullen tegen 1700 speler een t.p.r. van onder de 1000, van den zotte.
Op zet 13 met wit in een Franse partij wilde ik weten hoe hij over de stelling en bood remise aan, de timing was slecht want ik had net een flinke misser gemaakt, gelukkig nam hij het aan  een mooie start

Ronde 2

Een Duitse jeugdspeler van 2131, een lastige klip. Schare-Henning gambiet met zwart, kompleet mishandeld in middenspel en daar ging mijn mooie stelling, een dikke 0.

Wilbert had een van zijn topprestaties deze ronde


IM Joost Michielsen (2337) – Wilbert Surewaard (2164)
ENCI Open, 2e ronde, Maastricht, 11.6.11


(partij is ook HIER na te spelen)

1. e4 e5
2. Nf3 Nc6
3. Bb5 Nd4
4. Nxd4 exd4
5. O-O h5!?


Een interessant idee dat met name de Russische grootmeester Najer veel in de praktijk heeft gebracht. Zwart haalt zowel Dh5 als Dg4 uit de stelling. De verzwakking van veld g5 weegt niet zo zwaar door de afruil van het paard op f3. Uiteraard doet de h-pion ook zijn ouwe vertrouwde dienst als stormram.

6. c3 c6
7. Bc4 Bc5
8. b4 Bb6
9. Bb2 d5!?


Impliceert een pionoffer om wit met een lelijke en hinderlijke geïsoleerde d-pion op te zadelen, maar daarin heeft de witspeler geen trek.

10. exd5 cxd5
11. Bb5+ Kf8
12. c4 a6
13. c5 Bc7
14. Bd3?! …


Bijna achteloos gespeeld, terwijl wit uiterst zorgvuldig moet spelen. Beter was waarschijnlijk 14. Le2. Wit onderschat de zwarte aanvalskansen schromelijk.

14. … Bg4!
15. Qe1? …


Hier laat het gevoel voor gevaar de witspeler volkomen in de steek. Hij streeft naar een opstelling met f3 & Df2 om de koningsstelling te beveiligen en de zwakke broeder op d4 te belegeren met Pb1-a3-c2, maar dat voornemen wordt op brute verijdeld.
Op 15. f3 volgt 15…, Dh4 16. g3, Lxg3 17. De2, Lh3 18. hxg3, Dxg3+ 19. Kh1, Te8 20. Pa3 en wit leeft nog. Het taaist echter was waarschijnlijk het berouwvolle 15. Le2.15. … Bf3!!

En wit kan opgeven.

16. g3 …

In arren moede. 16. gxf3 verliest uiteraard op slag na 16…, Dg5+ 17. Kh1, Df4 met ondekbaar mat. En op 16. Le2 volgt nu 16…, Lxg2! met winnende aanval.

16. … Qf6
17. h4 …


Op het desperate stukoffer 17. De3 gaat zwart niet in. In plaats van 17…, dxe3 Lxf6 18. Pxf6 volgt 17…, Le5! waarna de witte dame terug moet naar e1.

17… Re8
18. Qc1 Qe6
19. Rd1 …


Op 19. Kh2 volgt 19…, Dg4 gevolgd door 20…, Dxh4+ en mat.

19… Qh3 hulde!

0-1

Ronde 3

Benjamin Loehnhardt met wit. Mijn (schaak)vriend Wilbert had deze jongen op indrukwekkende wijze in ronde 1 eraf gezet. Zijn commentaar toen: ‘hoe heet dat spul wat u de hele tijd drinkt? Dat moet ik ook maar eens gaan proberen. Hmm, Wiekse Witte dus voor de belachelijke prijs van € 4 per glas?? Afzetterij, we hebben er die avond een stuk of 7 op en dan moesten we nog gaan stappen.

Een dubieus pionoffer in de opening en ook nog dameruil leiden tot een wat mindere stelling. Een enkele krachtzet.Stelling na 17 .. b6
18 Pxf6 Klabam@#$% 19 gxf6 Te4 :) en de zorgen waren voorbij. Remise werd het.

Na de partij naar de bar en dan veel bier en wederom bijna dronken. Tijdens het vluggeren tegen Wilbert vroeg een wedstrijdleider of het een klok uit de zaal was, het was echter mijn klok, de overenthousiaste beste man vond het toch nodig dat midden in de pot te moeten checken iets wat je bij Wilbert niet doen en zeker niet in tijdnood van een belangrijke snelschaakpot als hij nog 1½ minuut op de klok heeft. Gegrom en een harde brul deden de man anders besluiten.
Zo gingen wij door tot we nog over waren met het barpersoneel en een andere dronken schaker. Deze kwam eens polshoogte nemen en was niet onder de indruk van onze kunsten. Hij wilde aantonen dat hij het getoonde niveau ook aankon dans zelfs beter was. Lichtelijke overmoed van een speler uit de c-groep, maar zijn voortdurend aandringen om te mogen meedingen leidde tot een heuse woordenwaterval tussen Wilbert met tegenargumenten en de man die eerst wanhopig werd en daarna, opstandig en tenslotte louter spottend.

Kwart over een ’s nachts gunde Wilbert de man (waarvan ik in Delft nog had verloren) ik kan ff niet op zijn naam komen hehe, een pot tegen mij. Ik vond dat er iets op het spel moest staan, brutaliteit moest de mond worden gesnoerd en ik had wel zin in een gratis wodka, daarom speelde we dus.
Kort maar krachtig eraf getikt die hap en belofte maakt schuld een glas wodka :)

Zo dan nu toch maar niet meer de stad in, wel fles wijn meegenomen naar hotelkamer en kwartiertjes gespeeld. Tien partijen in een kwartier dan, vlag gevallen dan wint de tegenstander de rest van de partijen. We hebben er drie gespeeld
We speelden er drie, uitslag Wilbert – Leo 30-0!?? :) maar de in het hotel gekochte fles wijn smaakte mij goed (euh Wilbert iets minder). Om half vier gingen de oogluikjes dicht.

Ronde 4

Als je pas om 11 uur hoeft te schaken heb je nog net tijd om iets te doen. Zo vulden wij de schaarse tijd op met het luisteren naar onze favoriete oude radioprogramma Ron flon flon met Jack Plafond (Wim T. Schippers :) )
Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen: ronflonflon

Speciale tip: Jaap Knasterhuis rubrieken dan wel, zoals daar zijn filmtip en platenkeus. Citaat dan: Knasterhuis: “O, ik had me nog niet helemaal bereid”, “de winderige stroom van mijn voortrazende gedachten en muizenissen die onder hun stroden zomerhoed beklijven”. Toch dan en ook wel weer niet.

Zo batterijen weer opgeladen hierdoor op naar de zaal.

Tja Zondag eerste Pinksterdag met zwart tegen 2210, John Cornelisse, speelt gewoon 2e klasse KNSB dus, best lastig. 60 zetten zware battle werd het, maar toen ik in een paard loper eindspel zijn laatste pion eraf sloeg was de remise een feit.Stelling na 29 Ke1

Ik heb nog enkele minuten, zeer soeverein en zonder enige paniek haal ik de 40 zetten.
29 .. gxf3 30 exf3 Lxb5 31 Lxb5 Td5! 32 Txd5 Pxd5 ik schatte de stelling remise dus.
33 Kd2 Pb4! 34 h4 Kf6 35 Lc4 Ke7 36 g4 f6 37 f4 b6 zo alles op zwart 38 Ld3 Pd5 39 g5 fxg5 40 fxg5 hxg5 41 hxg5Zo netjes afgewikkeld in zware tijdnood, een zeer overzichtelijk eindspel resteert wat dus op zet 60 in remise eindigde.

Ronde 5

Peter Wilschut de man met petje op en een maat te groot. Wederom een Franse partij, ik had het loperpaar verkregen en achtte dat beter maar ten onrechte. Ik kwam snel onderdruk van paarden en torens en derhalve volgde ergens de ineenstorting.

Maandag tweede Pinksterdag 9 uur ‘s ochtends

Ronde 6

Ik ben altijd 100 m loper geweest, ik zeg het nog maar eens 10,5 sec pr :) Ik ben ook vaak onrustig en wil dan helemaal niet schaken maar 100m sprinten. Vraag het Wilbert hoe vaak ik niet de race tegen hem in de lift en ik via de trap opsprinten eerder in de hotel kamer was dan hij uit de lift. Zo ook weer deze morgen, ik luisterde trancemuziek onderweg van het hotel naar de schaakzaal, dat was ideaal zo’n meter 800 denk. Normaal lopen we er zo’n 8m op dus, ik in 8 minuten heen en weer, alleen maar om even een schaakklok te gaan halen :)
Ik weet dat er ooit een lied geschreven is met de titel de 100m ik geloof dat het van Jean Michel Jarre is, of Vangelis?!


Nu de 100m schaakpartij

Don,Leo (2055) - Beijerinck,Nick (2060) [B01]
Maastricht (6), 12.06.2011


1.e4 d5 2.exd5 Nf6 3.d4 Bg4 4.Be2 Bxe2 5.Qxe2 Qxd5 6.Nf3 e6 7.0–0 Bd6 8.Nc3 Qh5 9.Bg5 Nc6 10.d5??
.. Nd4! 11.Nxd4 Qxh2# 0–1


Zo half 10 en klaar

Aangezien Wilbert ook snel klaar was wij de stad.
Wij dus naar het centrum, zijnde Vrijthof, terrasje pakken noemen ze dat.

Maar nu om 12 uur al 2 trappisten met grenadine op dus.
Dan eventjes de kerk in want ja ik wilde even een kaars aansteken en mijn dagelijkse gebed doen.
Wij stapten pardoes een protestantse kerk en dus geen kaarsen?! Op de vraag waarom niet, kwam de man niet verder dan ‘dat is geen gebruik bij ons’ waar we dus niets wijzer van worden. Ik word daar altijd moe van, mensen die klakkeloos dingen doen of nalaten en niet weten waarom, je hebt er niets aan om protestant te zijn als je niet eens de principes ervan kunt uitleggen. Als je gelooft moet je het goed doen er minstens je echt er in verdiepen.
Derhalve heb ik eens wat in google gespit en vond ergens dit antwoord waarom er in Protestantse kerken, behalve de Paaskaars geen kaarsje worden aangestoken:

Kaarsen branden voor eender welke gelegenheid is niet Bijbels te ondersteunen.
Is alleen maar om de kerk te spijzen.
Het enige offer is Christus, dit is met geen enkel dier of brandende kaars te vervangen.


Na de kerk eten aan de maas in een fantastische bierstube.
Keuzes te over, we aten beide een stoofvleesschotel Wilbert dronk daarbij een Kristoffel blond en ikke een kriek mystiqueVervolgens komt het echte werk met St. Bernardus (10% bier) voor mij een Gerardus voor Wilbert, hetgeen hem bijna teveel wordt.

Onderweg terug naar de zaal kwam we onze stamkroeg van 3 jaar terug tegen, en ik besloot naar goed toenmalig gebruik een tequila naar binnen te slaan. De tranen springen er letterlijk van in de ogen, ik was er klaar voor, waarvoor dan dat kan maar een ding zijn een woeste Scandinaviër, daarvoor is een roes een uitstekende conditie.

We kwamen 10 minuten te laat in de zaal wegens verdwaald, ik zat op bord 30, hm tegenstander Etienne Goudriaan, elo 2337 bord 1 speler bij Veenendaal 2e klasse KNSB en wat staat er al op het bord 1 e4 en na d5 2 exd5 Pf6 voorspelde ik hardop een spektakel, de omstanders werden op hun wenken bediend. Roland (Daamen) vond me wat luidruchtig :)

Ik had koffie gehaald en vroeg pontificaal hardop aan Etienne ‘en goed voorbereid?’ dat wilde ik even weten omdat de woeste varianten van 3 jaar geleden allemaal mooi in de databases staan, maar ik kon opmaken dat het niet het geval was, mooi nu werd het dus een gevecht van een halfdronken 2055 met voorkennis tegen een supertalent van reeds 2300 (hij had in ronde 1 wel even de nr 1 van de speellijst Fedorchuk op remise weten te houden)

Goud(ri)(h)aan,Etienne (2307) - Don,Leo (2055) [B01]
Maastricht (7), 13.06.2011


1.e4 d5 2.exd5 hap Nf6 3.c4 e6 4.dxe6 snoep Goudhaan ziet de pionnen voor maïskorrels aan dacht ik met zijn alcoholnevels .. Bxe6 5.d4 Bb4+ 6.Bd2 Bxd2+ 7.Qxd2 Qe7 8.Qe3 Nc6 9.d5 Ng4 10.Qe4 Nf6 11.Qe3 Ng4 12.Qe2 Nd4 13.Qe4 Qb4+ [13...Bxd5 14.Qxe7+ Kxe7 isbeter voor wit ] 14.Nd2 ½–½
Het is ook echter remise na 13 Pd2 enige zet Dxb2 14 Tb1 Pc2+ 15 Ke2 Pd4+ eeuwig schaak op d4 en c2

Zo opgeteld maakt mijn remise en die van Wilbert onze score op maandag samen 2½ uit bier :)

Don Leo