vrijdag 6 januari 2012

ROKADO OVERTUIGEND NAAR KWARTFINALE RSB-BEKER

Door met 3,5 – 0,5 te winnen van Sliedrecht is Rokado door naar de kwartfinale van de RSB-Beker.
De wedstrijd was een herhaling van de bekerwedstrijd vorig seizoen in de 1e ronde, die ook in een 3,5 – 0,5 winst eindigde voor Rokado. Zes van de acht spelers van vorig jaar namen nu weer tegen over elkaar plaats in de schaakveste de Huifkar te Sliedrecht.
Sliedrecht leek op papier wat verzwakt t.o.v. van vorig jaar met de jonge Floris Verweij in de plaats van Robert van Rekom die inmiddels is doorgeschoven naar het 1e team in de KNSB. Rokado had nog een ELO-tandje erbij geschakeld met Ben Boog in plaats van Leo Rietveld en was op papier groot favoriet.
Toch waren er kansen voor de baggeraars uit Sliedrecht voor een stuntje. Op bord wit 4 overzag Hans met zwart spelend een relatief eenvoudig stukverlies tegen Leeuwexpert Jerry van Rekom. In de navolgende fase revancheerde Jerry zich door een toren cadeau te doen waarna Hans de partij alsnog overtuigend naar zich toe trok. Op bord 1 had Frank met wit tegen Niels Mijnster een pionnetje op b7 meegesnoept maar leek zwart meer dan voldoende compensatie te hebben. Frank kan als geen ander echter duwen en trekken en bereikte stap voor stap een gewonnen eindspel. Een mooie karakteroverwinning. Marco kwam op bord 2 met zwart tegen Floris Verweij in een voor hem bekende theoretische variant, kon derhalve snel spelen en kreeg een enorm tijdsvoordeel. Floris wist desondanks knap lang de beste zetten te vinden en trok met f4 onvervaard ten aanval. In de navolgende fase miste Marco enkele keren kans op groot voordeel en mocht zijn handen van geluk dichtknijpen dat het eindspel nog net remise bleek te zijn.
Op bord 3 was Ben met wit tegen Wim Hokken in een rommelige partij verzeild geraakt. Zijn opzet leek veelbelovender dan het was en Wim kwam gaandeweg steeds beter te staan. Toen de tijdnood voor beiden begon mee te spelen, moet het ergens voor Wim zijn misgegaan en verloor hij zijn dame tegen toren+paard. Met beiden minder dan 1 minuut op de klok kon Ben de partij uiteindelijk definitief naar zich toe trekken.

Marco

PS op de site van Sliedrecht staan foto's en een verslag