zaterdag 11 februari 2012

5-3 winst op Charlois Europoort

Het vroor dat het kraakte gisteren, op de kerksloot rond onze speellocatie De Hoeksteen waren 's-avonds nog schaatsers actief en de pont over het Spui voer zelfs niet vanwege drijfijs. Stuiptrekkingen van de winter van 2012 die bijna resulteerde in een Elfstedentocht. Het winterse weer leidde gisteren gelukkig niet tot oponthoud bij onze tegenstanders uit Rotterdam Zuid, dus we konden gewoon op tijd beginnen.


Het werd ons niet toegestaan om in onze allersterkste opstelling te beginnen omdat Sander dit jaar helaas niet meer mag meedoen nadat de competitieleider van de RSB onlangs plotseling wakker werd en constateerde dat zijn inschrijving te laat had plaats gevonden. Rex bleek gelukkig op het laatste moment wel beschikbaar voor de wedstrijd van gisteren.
Ben speelde een weinig spectaculaire korte remise tegen Carel Vredenborg en dat kwam beide spelers wel goed uit. Ben had te kampen met fysiek ongemak en Carel had nog een behoorlijke rit met de auto voor de boeg.
Op bord 7 speelde Hans tegen Angelique Osinga. Op de zojuist gepubliceerde ratinglijst van februari heeft Hans een spectaculaire sprong gemaakt naar 2081 en staat daarmee zelfs een puntje hoger dan Marco. Hans is dus op de weg terug en demonstreerde dat in zijn partij van gisteren. Hij overpowerde Angelique met een ijzersterk loperpaar en incasseerde een punt.

Over die ratinglijst gesproken. Ik moest glimlachen toen ik zag dat SV Hoekse Waard uit Oud-Beijerland zich onlangs versterkt heeft met een schaker uit Nieuw-Beijerland die ook bij Rokado niet geheel onbekend is. Het voordeel van spelen op een lager niveau is natuurlijk dat je wat minder op de proef gesteld word. Sommige mensen vinden dat prettiger. Helaas kunnen we dit team dit jaar niet meer in de RSB-beker tegenkomen. Dat zou een pikant duel geworden zijn, maar SV Hoekse Waard is uiteraard al enige ronden geleden uitgeschakeld in dit toernooi.
Jammer verder dat het Hoekse Waards open kampioenschap (het voormalige Suikerunie-toernooi) van 3 maart dit jaar geannuleerd is. Het stond gepland voor dezelfde dag als het Nederlands Kampioenschap snelschaken in Dordrecht. Misschien dat dit samenvallen iets met het annuleren te maken had. Jammer, want ik had dit jaar zeker mee willen doen. Nou ja, misschien een volgend jaar.

Peter speelde remise met Victor van de Wetering. Met wit had hij de hele partij wat minder gestaan, had ik de indruk, maar kon de balans toch bewaren.


Op bord twee won Marco met wit van Piet Verheij. Piet had zijn oog als snel laten vallen op wits koningsstelling. Met enkele goed getimede Marco-zetten (zetten die je dwingen tot materiaalruil waardoor er van je initiatief niets meer overblijft) werd zwarts aanval gesmoord en kon Marco zijn materiële voordeel omzetten in een klinkend punt.


Rex verloor met zwart van Cees van Oosterom. Doorgaans lust van Oosterom Rokado-spelers rauw, of dat nou namens Shah Mata was of zoals tegenwoordig namens Charlois. Het zou me niet verbazen als hij tegen ons gewoon een 100 procent score heeft opgebouwd. Ook Rex versloeg hij gisteren verdiend in een regelmatige partij.


Leo, die op de laatste ratinglijst een flinke duikeling heeft gemaakt, speelde een partij met wisselende kansen speelde een partij uit één stuk en veel bier tegen Erik van den Berg (2004). De alcohol had het minste grip op Leo en hij kon een mooi punt laten bijschrijven toen zijn tegenstander onder de druk bezweek.

Ingekomen bericht Leo:
Om kwart na 7 kreeg ik telefoon, ik dacht dat is Hans dat hij er aan komt. Maar het was Rex met de vraag waar Hans bleef. Na een paar telefoontjes heen en weer besloten we alsnog Rex op te halen aan de andere kant van Breda. Na een woeste en duivelse autorit waarin de snelheid geregeld boven de 150 kwam, begon ik dus nog enigszins bibberend aan de partij. Na een paar biertjes was ik eindelijk gekalmeerd.

Stelling na 18. .. b6

De partij is nog in evenwicht. Ik besluit op avontuur te gaan met 19. Lg5 de bedoeling is duidelijk, als zwart op c2 slaat speel ik Le7, er zou dan kunnen volgen: 19. .. Dxc2 20 Le7 Dxa2 21 Lxf8 Txf8 22 Ta3 Dc4 23 Txa7 Dxd4 24 Kh1 Dxe5 25 Txf7 met ietsiepietsie beter spel voor wit) Zwart speelde echter 19. .. h6 20.Lc1! via a3 weg naar f8 f5?! 21.exf6 Lxf6 22.De4 dubbele aanval .. Dg7 23.Dxe6+ Kh7 24.c3 zo wit staat nu een pion voor even alles afruilen en het punt is binnen, .. Tae8 25.Dc4 Lh4!? 26.Lf4 ! Te4 27.g3 ook Le5 is goed .. De7 28.Dc7 Dxc7 29.Lxc7 Txf1+ 30.Kxf1 Te7 31.Le5 Lg5 32.Tb2 Lc1 33.Tf2 g5 34.Ke2 La3 35.Kd3 Lc1 36.Ke4 Td7 37.d5 La3 38.Tf6 Lc5 39.c4 Tb7 40.a4 a6 41.Kf5 b5 42.axb5 axb5 43.Tc6 La3 44.Tc8 b4 45.Th8# 1–0De slotfase van de partij kan hier nagespeeld worden

Tussenstand 4-2 in ons voordeel met nog twee partijen aan de gang. Op bord 5 speelde ik met zwart tegen Ab Kamman. Ik overschatte mijn kansen op initiatief en verloor materiaal waar steeds minder tegenkansen tegenover stonden. Mijn enige hoop was Ab’s tijd, of liever gezegd het gebrek daaraan. Dat we tijdens onze partij drie analoge klokken versleten werkte ook al niet mee voor hem. Mijn stelling was uiteindelijk grandioos verloren, maar Ab had nog maar 10 seconden of daaromtrent. Er was een mat in 4, maar maar hij koos voor een meer voor de hand liggende zet, waarbij ik de dreigingen iets langer kon afweren en Ab ging door zijn vlag. Als je het over een gestolen punt hebt, dan is het resultaat van deze partij daar wel het ultieme voorbeeld van.

De partij kan hier nagespeeld worden


Frank verloor van Gijsbert Kamerman in een toreneindspel ontstaan na een redelijk drieste opening. Dat Frank verliest in de RSB-competitie gebeurt niet zo vaak. Knappe overwinning voor Gijsbert. De partij was overigens niet meer van belang voor de verdeling van de wedstrijdpunten. Frank zal zich vandaag graag willen revancheren in de belangrijke wedstrijd die de Raadsheer tegen Eindhoven 2 speelt. Wint de Raadsheer, de club waarvan Frank voorzitter is, dan zijn de perspectieven om te promoveren naar de KNSB meer dan uitstekend.

De wedstrijd eindigde dus in een bruikbare overwinning van 5-3 op hekkesluiter Charlois in een zeer close match, zoals elke wedstrijd in de promotieklasse dat is, waarbij de uitslag ook zomaar in Charlois voordeel had kunnen uitvallen. Dat gebeurde niet en en daardoor is het lot van de Rotterdammers vrijwel bezegeld. Degradatie zal onvermijdelijk zijn. Dat is jammer, want ze hebben zeer zeker een promotieklasse-waardig team.
Rokado blijft door deze winst kansen behouden op promotie. Er staan nog wel drie pittige competitiewedstrijden gepland.

Lees ook het verslag op de site van Charlois Europoort

Met dank aan Peter Kemner voor de foto's!

N.B: in het nieuwe online clubblad van SV Erasmus staat een uitgebreid en zeer geestig verslag door Arie de Jong van de wedstrijd Erasmus - Rokado uit januari. Aanbevolen.

Rick