dinsdag 21 februari 2012

Door naar halve finale RSB-beker

Gisteren werd het een wat benauwde 2.5-1.5 overwinning tegen de IJssel in de kwartfinale van de RSB-beker.
Marco zou mij om half acht ophalen van Gouda Centraal om vervolgens door te rijden naar Moordrecht naar schaakvereniging de IJssel. Dat was het plan. Door een stommiteit van mijn kant konden we pas rond half negen de speelzaal De Zespunt bereiken. De mensen van de IJssel waren zo coulant om de klokken wat later in te schakelen. Prima toch.
Mijn tegenstander Leon Jacobse (1793) had zijn dag kennelijk niet. Met zwart gaf hij op zet vier een pion weg, zag zijn stelling per zet verslechteren en gaf het na 13 (!) zetten op toen er een kwaliteit verloren ging. Er waren 40 minuten verstreken.
Marco kreeg met zwart een prima stelling in een opening die hij iets beter leek te kennen dan zijn tegenstander Frank Visser (1864). Marco won enkele pionnen bij superieure stelling. Zijn tegenstander gaf het snel daarna op.

Marco won geruisloos

De meest inhoudsrijke partijen werden aan de topborden gespeeld.
Hans offerde met wit in een woeste opening een handvol pionnen tegen Pim te Lintelo (1959) die met open vizier vol het gevecht aanging. Op een gegeven moment toen zwarts tegenspel op de damevleugel gestopt leek, ontwikkelde Hans een aardig initiatief op koningsvleugel. De aanval sloeg net niet door en zijn tegenstander stelde zich in tijdnood tevreden met remise, hetgeen voor ons voldoende was voor de matchwinst.

Een interessant moment in de partij van Hans tegen Pim te Lintelo

De slotfase van Hans' partij kun je hier naspelen.

Analyse achteraf

Frank was nog als laatste bezig en trof een geïnspireerd spelende Hans Lodeweges (1894) tegenover zich. Voor een machtig pionnenfront offerde hij eerst een stuk en daarna nog een kwaliteit.

Zwart werd onder druk gezet

Tegenoffers werkten niet

Frank moest alle zeilen bijzetten, offerde zelf vervolgens een kwaliteit terug en ook nog een stuk, maar het was niet voldoende. Hij moest nog een stuk geven om promotie van een witte pion tegen te gaan. De partijwinst ging naar Lodeweges. Knap gespeeld tegen onze kopman. Jammer voor Frank, maar volgende keer pakt hij gewoon weer een vol punt, zoals we van hem gewend zijn. Niks aan de hand.

Met de winst staan we in de halve finale en spelen we tegen het ons welbekende SV-Erasmus dat eveneens gisteren afrekenende met CHESS uit Vlaardingen.

Ook op de site van De IJssel een verslag

Rick