woensdag 25 juli 2012

In memoriam Kees van der Linden (1938-2012)

16 juli j.l. is Kees van der Linden, vader van Marco en oud clublid van Rokado, overleden aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte. Twee maanden geleden werd Kees geconfronteerd met het slechte nieuws over de agressieve aard van zijn aandoening. Hij besloot toen om vooral te genieten van de korte tijd die hem nog resteerde, met zijn dierbaren om zich heen verzameld, in plaats van zich te richten op een waarschijnlijk kansloze en pijnlijke behandeling. En zo, zoals hij het zich had gewenst, is deze laatste periode uit zijn leven ook verlopen.
Kees heeft als telg uit een kroostrijk gezin (de twaalfde van dertien kinderen), een groot deel van zijn leven in Nieuw-Beijerland gewoond en is aan het eind van de jaren zeventig, begin jaren tachtig lid geweest van onze schaakvereniging Rokado. Daarbij is hij één keer kampioen van de club geworden.
Later in 1996, na een periode dat hij wat minder actief met schaken bezig was, sloot hij zich aan bij zijn lotgenoten bij de schaakvereniging Maasstad’87, een vereniging vooral gericht op dove mensen. Tot aan 2012 bleef hij actief binnen deze vereniging. Bij zijn clubgenoten was hij zeer populair en stond er bekend om zijn enthousiasme en goede humeur.
Kees zocht de schaakcompetitie ook buiten deze vereniging op. Zo speelde hij in 2002 mee in het Nederlands persoonlijk dovenkampioenschap waarbij hij de eerste plaats veroverde. In 2010 werd hij kampioen van Maasstad’87 en vorig jaar speelde hij zelfs in Liverpool mee bij het Europees kampioenschap voor clubkampioenen. Ook deed hij een aantal maal mee aan het RSB-seniorenkampioenschap. En hoewel hij natuurlijk al sinds tijden gestopt was bij Rokado, vond hij het wel leuk om mee te doen aan de wedstrijd die in 2009 georganiseerd werd ter gelegenheid van het 35-jarige bestaan van onze club in Nieuw-Beijerland

Kees, nog actief in 2012 (met dank aan Tom van Bokhoven voor de foto)

Ik zelf kende Kees natuurlijk vooral als vader van Marco. Marco had het schaken van zijn vader geleerd en ook later toen Marco inmiddels vaste kracht geworden was bij Rokado, was zijn vader vaak toeschouwer wanneer Rokado bondswedstrijden in zijn omgeving (Dordrecht) afwerkte. Mij blijft me Kees altijd bijstaan als een vrolijke, sympathieke en vooral bescheiden man die altijd oprecht belangstellend was hoe je schaakpartij was verlopen. Dat de communicatie soms wat moeilijk tot stand kwam deerde hem nauwelijks, zo leek het.
De laatste twee jaar van zijn leven tot aan zijn ziekte, was voor Kees de donderdagochtend steevast gereserveerd voor het schaken overdag in de Klockelaar in Dordrecht. Het favoriete toernooi voor hem was het jaarlijks terugkerende “Den witten Haen”- toernooi in zijn woonplaats Dordrecht.
We willen zijn vrouw Marijke, zijn kinderen Marco en Rosa en zijn verdere familie vanaf deze plek veel sterkte toewensen bij het wegvallen van Kees.

Rick (met dank aan Marco, Theo en Marco Zwanenburg)

1 opmerking:

Peter Kemner zei

Sterkte gewenst met dit verlies!