dinsdag 1 april 2014

DEGRADATIE EEN FEIT VOOR ROKADO

Afgelopen zaterdag moest het dan echt gebeuren in Nieuw Beijerland. Winst op Overschie zou nog een kleine kans bieden op lijfsbehoud voor het troosteloos onderaan bungelende Rokado met nul punten uit 6 wedstrijden. 

Vlak voor aanvang bleek dat een Overschiespeler door een ongeval niet kon meedoen. In allerijl werd nog gebeld om een vervanger te vinden en besloot Overschie de opstelling wat aan te passen. 
Zodoende kon Wilbert op bord 2 de klok aanzetten en afwachten of er nog een tegenstander op tijd aanwezig zou kunnen zijn. Uiteindelijk bleken er nog tijdig 2 vervangers te komen waaronder –als laatste- oud Rokado clublid Murphy Brunings.  

De wedstrijd begon goed voor Rokado:

Rick op bord 7 met zwart tegen Henri Krop kwam met een gambiet en leek mooi spel te hebben met een gedekte vrijpion op d4.  De stelling leek me behoorlijk ingewikkeld maar plotsklaps was het remise.
Rex op bord 3 met zwart tegen de sterke Henk Ochtman kwam niet in de problemen.  In een rustige laveerpartij werd na dameruil snel tot remise besloten.
Marco op bord 8 met wit maakte eindelijk een einde aan zijn tot dusver desastreuze score dit seizoen. Tegenstander Willem Hajenus draait ook een niet al te best seizoen en koos in een gelijk midden spel voor een verkeerde afruil waardoor wit een onaantastbaar paard op e5 en een onstuitbare koningsaanval over de open g-lijn kreeg. 

Leo is in de vorm van zijn leven en bekroonde op bord 4 met wit een fraaie aanvalspartij met winst tegen Maurits de Jong.  Leo offerde een paar pionnen, kreeg daarvoor een stuk terug en houdende aanval en won fraai.
Han op bord 5 met zwart tegen Cor Feelders kwam al snel in een stelling zonder dames. Beide spelers probeerden het lange tijd, maar het evenwicht werd nooit verbroken.
Rokado derhalve op 3,5 – 1,5 en de eerste winst van het seizoen lijkt eindelijk in zicht. Helaas gaat het in de late fase weer mis. 
Wilbert op bord 2 met wit tegen invaller Daan Smit had lange tijd een gelijke wat vlakke stelling. Vlak voor de tijdcontrole besloot Wilbert met een torenoffer op d5 het bord in brand te steken. Zwart counterde echter fraai naar mataanval.  Een wat onverwachte nederlaag.
Hans op bord 1 met zwart komt tegen Eric Brandenburg niet onder de druk uit en verliest een pion. Evenals in ronde 5 slaagt Hans er in het toreneindspel secuur te verdedigen en pakt een halfje. 
Op bord 6 heeft Ben met wit tegen Albert Segers in een rommelige partij een gunstige materiaalverhouding maar is hij achter in ontwikkeling. De zwarte pionnen stomen op maar Ben houdt de boel nog net bij elkaar en blijft een pion voor. Het onnodig opgeven van de witte a-pion voor activiteit blijkt na de tijdcontrole funest: ondanks een pluspion staat wit machteloos tegen de sterke vrije a-pion van zwart. 


Met 4-4 is het eerste matchpunt binnen maar gezien de overige uitslagen niet genoeg: degradatie is een feit.  Voor Rokado een kort avontuur in de 3e klasse KNSB en terug naar de vertrouwde promotieklasse.

Marco