woensdag 14 mei 2014

ROKADO SLUIT AF MET GELIJKSPEL

In de laatste ronde van het seizoen stond er niets meer op het spel voor Rokado en tegenstander Charlois Europoort 2.  Rokado was al gedegradeerd en Charlois was zeker van handhaving.
Met aan beide zijden 2 invallers werd in een gemoedelijke sfeer gestart in Nieuw Beijerland.
Hans is de laatste tijd in vorm gekomen en ging direct ten aanval met wit op bord 2 tegen Peter Kemner. De laatste miste wedstrijdritme en na wat onnauwkeurigheden kwam de zwarte koning op de tocht. Hans wist daar wel raad mee.  
Marco op bord 3 met zwart zag Lendert van den Ouden ingaan op een vroege dameruil. In de resterende stelling kreeg wit wat druk maar afgezien van groot tijdsnadeel bleef de zwarte stelling goed verdedigbaar. 1/2 – 1/2.
Peter op bord 8 met wit tegen Nancy Kirana zette Rokado vervolgens op een comfortabele voorsprong. In een strakke partij met ruimtevoordeel kreeg zwart nooit kans zich los te werken en met 2 sterke centrumpionnen en een onbeschutte zwarte koning kreeg Peter een mooie mataanval met damen+toren.  Een knappe prestatie van Peter, die als enige Rokado-speler dit seizoen ongeslagen wist te blijven.
Zoals al vaker dit seizoen leek de winst Rokado niet te kunnen ontgaan. Bij de meeste borden stond het gelijk, afgezien van Leo op bord 6 met wit die tegen Jelle Wiering niet veel wist te bereiken en zijn geofferde pion niet meer terugzag. Jelle kreeg in ruil voor een kwaliteit een stoomwals aan pionnen en er was voor Leo geen houden aan. 
De sleutelpartij van de dag vond plaats op bord 1. Rex speelde met zwart tegen het jeugdige talent Robin Lecomte een wilde partij waarin de offers en tegenoffers elkaar om de zet volgden. Toen de kruitdampen waren opgetrokken zagers de toeschouwers een gewonnen eindspel voor Rex, die echter verraste door remise aan te bieden vlak voor de tijdcontrole. Dit werd door Robin dankbaar geaccepteerd. 
Op bord 7 met zwart had Han met zwart lange tijd een wat passieve stelling moeten verdedigen met een pion minder tegen Arjen Kouwenhoven.  Han heeft zich echter na een slechte seizoensstart helemaal hervonden en 
wist de partij te doen kantelen en in het toreneindspel een pion voor te komen. Met nauwkeurig spel werd het volle punt binnengehaald.  
Ben op bord 4 had toen de lastige taak om zijn mindere stelling met wit te keepen tegen Marcel Schroer.  
Met minus-pion en het loperpaar tegen leek het een hopeloze missie, maar Ben kwam nog een heel eind. Helaas lag de tijdsdruk na de tijdcontrole de hele tijd bij Ben en een iets te optimistische pionnenmars werkte als boemerang. 
Met 4-4 verdubbelt Rokado haar score en is er een eind gekomen aan een seizoen waar we vooraf toch wel heel wat meer van verwacht hadden. Met dezelfde spelersgroep moeten we komend seizoen in de promotieklasse een gooi kunnen doen naar het kampioenschap.

Marco

Geen opmerkingen: