zaterdag 21 maart 2015

Rokado kampioen promotieklasse 2014-2015!

Het had er deze week even alle schijn van dat we dachten dat het kampioenschap ons toch niet meer kon ontgaan. Het regende namelijk afzeggingen voor de beslissende match tegen Spijkenisse II. Gelukkig waren Frank en Wilbert na enig “gesputter” van mijn kant bereid hun agenda om te gooien en alsnog naar Spijkenisse af te reizen.
En dat was nodig ook. De koppen stonden strak bij Spijkenisse, het was duidelijk dat er hard gestreden zou worden. 
Dat alles niet op rolletjes zou verlopen, bleek al voor de wedstrijd. Nadat ik eerst Rex had opgehaald, vertrokken we naar Noord om Frank in te laden. Frank, in het dagelijks leven accountant van o.a. mij en Marco, woonde tot voor kort in een beschaafde rijtjeswoning, lekker praktisch gelegen aan de noordelijke rondweg. Frank heeft echter recentelijk een vrijstaande villa met zwembad aan de noordgrens van de stad betrokken. Vroeger kreeg je dan ook 1 beschaafd notaatje per jaar, tegenwoordig vallen ze bij bosjes op de mat. Maar goed, dat betekende een slordige 12 km extra heen en terug, want je komt aan die kant onmogelijk stad uit.
Halverwege richting Frank kwamen Rex en ik gelijktijdig tot het besef dat we Han helemaal vergeten waren. Het begon lekker. Al met al slaagde ik erin om zonder geflitst te worden het 3-tal om 20.10 voor de bibliotheek af te zetten. Het briefje met de opstelling en instructies waar de speelzaal was gaf ik met Rex mee en ik ging ergens parkeren.
Vervolgens heb ik 15 minuten lopen zoeken en tieren op de jongens omdat ze niet even naar buiten kwamen om te vertellen waar dat kreng van een speelzaal verstopt was.   Tenslotte (een flink stuk) naar mijn auto teruggelopen en Marco gebeld. Die kon het me gelukkig vertellen en gelijktijdig met Rick kon ik met een kleine 30 minuten minder aan mijn partij beginnen tegen Rick van der Pluijm.    
In een wederzijds hoog tempo kwam een theoretische variant op het bord waarin wit remise door herhaling van zetten kon afdwingen. Gezien mijn stemming en mijn tijdsachterstand ging ik daar maar op in. De afweging dat we bij Rokado allemaal even sterk zijn en het verschil bij Spijkenisse wat harder afloopt, speelde ook mee. Bovendien kon ik mooi de vrije rol van teamleider op me nemen, aangezien Theo helaas verhinderd was.

Spijkenisse II - Rokado nog in volle gang

De match ging lange tijd volkomen gelijk op. Sander had op bord 8 een pion gewonnen, maar Ben op bord 7 stond iets minder. Frank had een minimaal voordeeltje plus aanzienlijk meer tijd, maar bij Rex was dat precies omgekeerd. Bij Rick leek alles in evenwicht en Wilbert was stevig in de aanval gegaan en dat zou ook wel eens verkeerd kunnen uitpakken. De spanning was te snijden...

Sander slaagde erin zijn voordeel met een fraai loperoffer op h2 om te zetten in winst,....


Sander op weg naar winst

Wit: Joey Brokaar Zwart: Sander. 

Sander haalde hier uit met 1...Lxh2! 2.Ld1 (er is niks meer te bedenken voor wit: 2.Dxh2, Df3+ en doek), Dxd1 3.Kxh2, Dh5 0-1

....maar Ben verloor kort daarop nadat hij de zwarte a-pion met kwaliteitsverlies had moeten stoppen. Tussenstand 1,5-1,5.
Rick had kans gezien onder opoffering van een centrum pion een pion van  witte de korte rokadestelling te pakken en kort daarop werd de partij door een blunder van zijn tegenstander beslist.
Frank had ondertussen een paardeindspel bereikt waarbij hij een pionmeerderheid op de damevleugel had en zijn tegenstander op de koningsvleugel. Frank’s tijdvoordeel bleek de beslissende factor, de zwarte tijdnoodfoutjes werden afgestraft.  Derhalve 3,5-1,5.
Han moest met zwart nauwkeurig spelen om een klein nadeeltje te neutraliseren. Daarin slaagde hij en aan het eind van de partij resteerde een eindspel van loper tegen paard dat niet te winnen viel. 4-2 en het kampioenschap was een feit.

Het volgende punt werd daarop door Rex verzilverd. Daar zag het lange tijd niet naar uit. In de opening had Rex zijn eigen pionnencentrum opgeblazen zonder enige vorm van compensatie. Langzaam slaagde hij er echter in zijn openingsnadeel weg te werken en tenslotte zijn tegenstander in een matnet te krijgen. 

Wit: Fabian van Buuren - Zwart: Rex

Wit gaf op. Wellicht een zet te vroeg want Rex (tijdnood uiteraard) zat nog aan Dh5 te denken.

Een groots opgezette partij van Wilbert tegen de Freytas

De mooiste partij van de avond speelde Wilbert, die zijn aanval alleen ten koste van een stukoffer kon doorzetten. Compensatie had hij echter in de vorm van een solide pionnenfront en de gecompliceerde partij werd in tijdnood met bijbehorende wederzijdse blunders uitgetikt, waarbij het punt naar Spijkenisse ging. Eindstand 5-3 voor Rokado en met nog 1 ronde te gaan kon Jos de meegebrachte champagneflessen al laten knallen!

Hans