zondag 8 november 2015

Onderuit tegen Goes: 3.5-4.5

De derde competitiewedstrijd eindigde met een nederlaag tegen Goes: 3.5-4.5.

Zowel Hans op bord 1 en Don Leo op bord 7 zagen hun zwarte openingsopzet met oerdegelijke middelen bestreden worden, waarna stellingen resteerden waar geen eer meer te behalen was. Twee remises.

De partij van Leo:


Wilbert leek een mooie stelling te hebben tegen Jos van der Kaap, nu dus spelend voor Goes, voorheen voor Erasmus en Ivoren Toren in de RSB. Met wit had hij een loper en paard tegen toren plus twee pionnen voor zwart. Het zag eruit als een typische grand design Wilbert partij, met uitzicht op de volle winst. Het zou de beslissende partij van de dag worden en ook de laatst eindigende.

Han had zijn wat dubieuze openingsopzet weerlegd zien worden door Grochal:Zelf was ik zeer tevreden over mijn opening. Toch moet ik ergens de draad zijn kwijtgeraakt want ik kwam niet verder dan remise:Ben had met wit een prettige stelling bereikt die toch in remise verzandde. Er had meer in gezeten:Matthias herstelde het evenwicht via een zeer krachtig gevoerde aanvalspartij. 


Rex speelde zijn gebruikelijke spel en was in een moeilijke passieve stelling terechtgekomen, waarbij alleen zijn tegenstander kansen had. Ingefluisterd door teambelangen claimde de speler van Goes desalniettemin remise na driemaal herhaalde stellingen. Naspelen van de partij bevestigde de correctheid van de claim. Remise dus voor Rex.   
Alle druk lag nu bij Wilbert die minimaal remise moest houden om er een gelijkspel uit te slepen voor Rokado. Maar zijn stelling was er in de tussenliggende tijd helaas niet op vooruit gegaan. Wilbert had een stuk geofferd tegen wat pionnen in de hoop op een mataanval tegen de zwarte koning. Die aanval kon echter redelijk makkelijk geneutraliseerd worden, waarna een vrijwel onmogelijk eindspel resteerde van toren en wat pionnen tegen paard en wat pionnen. Verloren ondanks dat zich alles op één vleugel afspeelde. Wilbert kwam in Zugzwang en moest de handdoek werpen. Toch hulde voor zijn strijdlust!

De wedstrijd eindigde hiermee in een kleine nederlaag. Volgende wedstrijd is op 12 december uit in Axel tegen Landau.

Lees ook het boeiende verslag op de site van Goes. Let op: "middle of nowhere"-alert.


Rick