maandag 21 maart 2016

ROKADO STIJGT NAAR 3E PLAATS

In klasse 3G heeft Rokado in de 7e speelronde goede zaken gedaan door in Nieuw Beijerland met 6-2 te winnen van Overschie. Doordat zowel Goes als Delft niet verder kwamen dan een gelijkspel schuiven we op naar de 3e plaats en doen we volop mee in strijd om het kampioenschap. 

Wilbert kon niet meespelen maar ook bij Overschie ontbraken meerdere basisspelers. 

Leo (1907) ging met wit overtuigend uit de startblokken tegen invaller Daan Smit (1806). Wellicht had zwart achteraf toch voor pionwinst op b2 moeten kiezen, nu hield Leo de stelling stevig in zijn greep en bouwde zijn aanvalstelling mooi om in een vol punt.

Hans (2110) staat al jaar en dag erom bekend dat op zijn bord de meest wilde taferelen plaatsvinden, maar heeft dit seizoen Giri-achtige trekjes met 6 opeenvolgende remises. Tegen Erik Brandenburg (2168) wachtte er op bord 1 een gerenommeerde tegenstander. 
Dit keer leek Hans met zwart snel onder de voet te worden gelopen. Met een loperoffer leek Erik de partij in stijl met een mataanval te bekronen maar ergens moet hij de winst hebben gemist. Hans behield zijn stuk extra maar daar tegenover had wit wat extra pionnen en de zwarte koning bleef onveilig. Na diverse ruilen werd uiteindelijk toch tot remise besloten waarmee Hans een bijzondere reeks aan het opbouwen is.

Han (2035) speelde met zwart op bord 3 een partij met wisselde kansen tegen Albert Segers (2035).  Han stond een tijdje een pion achter maar had allerlei dreigingen in een lastige open stelling. Uiteindelijk kwam er een combinatie op het bord waarin Han tijdelijk een toren achter stond maar deze -gelukkig- toch weer kon heroveren met nu duidelijk betere stelling. en uiteindelijk de partijwinst.

Ben (2063) kreeg met wit op bord 5 tegen Cor Feelders (2014) al snel een prettiger stelling met veel ruimte op de damevleugel en een sterk paard. Zwart offerde een pion gevolgd door de breekzet d4 om de stelling te kunnen openen voor zijn dame en loper. Ben had echter verder gekeken en kon met zijn paard binnenkomen op d6 wat beslissend bleek te zijn.


Marco (2005) speelde op bord 6 met wit tegen Karel Kooijmans (2038). Wit offerde in de opening een pion in ruil voor actieve stukken en een verhinderde rokade voor zwart. De stelling bleef lang in evenwicht en na een afwikkeling kwam na 32 zetten de volgende stelling op het bord:Beide spelers waren inmiddels in tijdnood. Wit heeft een pion gewonnen maar zwart heeft een gedekte vrijpion en een mooi paard op d5.  De partij ging hier als een nachtkaars uit:
33. g6 ? Ke8
34. Dh8 Df8
35. Dh4  Df5
35. Dh8 Df8
en remise door herhaling van zetten

Met het logische 33. Ld4! komt wit in het voordeel doordat de zwarte koning onveilig blijft staan.
Bijvoorbeeld 33. Dc7  34. g6 Pe7 en zwart moet knokken voor de remise.


Daarmee kwamen we op een comfortabele 4-1 voorsprong en kon het niet meer mis gezien de stand op de borden van de overige partijen. Mineur was er voor Rex (2047) op bord 5 met zwart tegen Han Smit (1925). Na een rustige gelijkopgaande opening haalde Rex meerdere plannen door elkaar wat resulteerde in pionverlies en een sterke witte toren die over de a-lijn binnenkwam. Toen er pardoes ook nog een stuk verloren ging was het einde verhaal. 
Gelukkig stonden zowel Rick als Matthias op dat moment duidelijk beter. Rick (2050) met zwart op bord 7 kreeg door Ronald Verbeek (1807) een wat ongebruikelijke opstelling tegen waar Rick goed van profiteerde door in het centrum op te rukken. Met solide spel werd het voordeel vergroot met pion-winst tot gevolg. In het eindspel werd rustig de stellingsdruk opgevoerd en toen Ronald een paardvorkje overzag was de partijwinst en matchpoints een feit.Matthias (2166) had op bord 2 tegen Henk Ochtman (2095) met origineel spel groot voordeel verkregen, wat omgezet werd in enkele pluspionnen.   Nu moest hij echter kiezen uit vele winstwegen. Matthias besloot om met zijn centrumpionnen ver op te rukken wat zou resulteren in kwaliteitswinst maar Henk kon daardoor wel zijn vrije a en b-pion naar voren laten snellen.  Een uiterst irritant paard van Henk bezorgde Matthias nog het nodige denkwerk maar uiteindelijk konden de 2 pionnen door de witte koning en toren worden veroverd waardoor de 2 witte vrijpionnen op h2 en g2 de winst verzekerden.


Een mooie 6-2 overwinning. In ronde 8 staat de kraker tussen de 2 koplopers CSV en Delft op het programma. Zelf speelt Rokado op 2 april uit tegen Charlois Europoort 3.


Marco