maandag 4 april 2016

ROKADO STIJGT NOG STEEDS

In het verleden hebben wij op dit blog wel eens een enkele keer een opbouwend plaagstootje aan onze vrienden van Europoort uitgedeeld en het kan daarom geen kwaad te vermelden dat de locatie waar afgelopen zaterdag de wijdstrijd C/E 3 –Rokado plaatsvond een bijzonder fraaie was. C/E heeft gedwongen afscheid moeten nemen van de steriele Groene Hel en heeft (tijdelijk?) een warm onderkomen gevonden in de zalen van Café Rustburcht. Onvoorstelbaar dat het al bijna 35 jaar geleden is dat ik daar met enige regelmaat met een schoolvriend een potje biljartte als we een tussenuurtje hadden. We speelden rond de 4 en raakten geen bal harder dan strikt noodzakelijk op een laken dat liep als een trein. Het biljart stond er nog steeds zag ik. Tijdens een van mijn dagelijkse busreizen  vanaf het Zuidplein naar Nieuw Beijerland in die tijd, vertelde Van Jole, de oprichter en toenmalige voorzitter van Rokado, me ooit eens dat hij eind jaren vijftig, begin jaren zestig mijn opa regelmatig had gesproken in Rustburcht. Deze had na 13 kinderen op het dorp te hebben verwekt, wijselijk de benen genomen naar Rotterdam en daar zijn Rederij J.C. van der Linden uitgebouwd. Hoe hadden die twee mannen daar aan de bar in Rustburcht kunnen vermoeden dat een later een schaakvereniging zou oprichten waarin twee kleinzonen van de ander ruim een halve eeuw later op exact dezelfde locatie zouden strijden voor promotie naar de 2e klas van de KNSB? Dat konden ze niet en ik moet bekennen dat ik ook eerst een flesje Chablis in het eerste lentezonnetje van het jaar moest wegwerken voor ik dat verband wel zag, dus je kan het ze moeilijk kwalijk nemen. Toeval bestaat niet volgens Deelder en hij heeft helemaal gelijk.
Maar goed, het wedstrijdverslag. Ondanks mijn goede voornemen om te winnen of desnoods te verliezen was ik als eerste klaar met remise tegen Jesus Canedo als resultaat. Je doet er geen malle moer tegen. Dat je bij binnenkomst al met “Ha Anish”begroet wordt helpt natuurlijk ook al niet. Uitzieken is blijkbaar het enige en Giri is toch ook geen matige schaker zullen we maar denken.  Een eerste rondje langs de borden maakte duidelijk dat het geen simpele overwinning zou worden. Om degradatie te voorkomen had C/E had een sterk team op de been gebracht en op de lagere borden hadden stevige schakers als Jan van Overdam, Cor de Wit en Peter Kemner plaatsgenomen. Lichtpuntje voor ons was dat zowel Wilbert als Matthias prettig stonden en ook Han had meer ruimte en actiever spel. Bij Rick, Marco en Leo leek de boel in evenwicht, maar Rex leek een zware middag tegemoet te gaan.
Het evenwicht kantelde echter opslag toen Han’s tegenstander een stuk wegblunderde en direct opgaf.

Matthias had op dat moment al groot materieel voordeel


en ook bij Wilbert leek de winst een kwestie van tijd na een geslaagd dame-offer. De volgende beslissing viel op bord 8 bij Marco.

Marco aan het woord:
Wit (Kresna Soerjadi) koos voor een solide opzet en toen ik mijn loper op g4 in plaats van f5 plaatste was het voor mij verdedigen met een klein nadeeltje. Wit had meer ruimte maar omdat zwart geen echte zwaktes had was er weinig aan de hand. In opkomende tijdnood accepteerde wit een remisevoorstel.
De punten op bord 2 en 3 bij Matthias en Wilbert werden vervolgens ook snel verzilverd zodat we uit de resterende 3 partijen nog een halfje nodig hadden voor de winst. Rick had met zwart tegen Peter Kemner lang een prettig ogend ruimtevoordeel, maar had na een misrekening een pion verloren. Toen Rick hoorde dat remise voldoende was, ging hij daar in het eindspel van dame en loper tegen dame en paard actief naar op zoek en had hij in no time eeuwig schaak op het bord.


De winst was binnen en dat was prettig, want voor zowel Rex als Leo was het inmiddels keihard verdedigen geblazen. Uiteindelijk verloren zij beiden zodat een nipte maar niet onverdiende 4,5-3,5 overwinning werd behaald.
Gelukkig voor ons bleek de wedstrijd tussen Delft en CSV in een gelijkspel geëindigd te zijn, zodat wij in de laatste ronde het kampioenschap in eigen hand hebben. Daarvoor moeten we wel “even” winnen van CSV, dat op hun beurt ondanks 2 bordpunten meer ook moet winnen. Bij een gelijkspel is de kans namelijk levensgroot dat Goes er met de titel vandoor gaat en dat wil niemand natuurlijk. Leuk, dat belooft nog wat.


Hans