zondag 2 april 2017

Geen remises in Leiden - wel een gelijkspel: 4-4

In een voortdurende poging tot lijfsbehoud werd afgelopen zaterdag relatief goede zaken gedaan in Leiden. Tegen Philidor eindigde het in een 4-4 gelijkspel met als zeldzaam karakteristiek dat geen enkele partij remise werd.

De op bord één geposteerde Leo zorgde voor een aangename verrassing door met wit te winnen van Kuijf, in het bezit van zo’n slordige 400 ratingpunten meer. De ontknoping was lichtelijk bizar. In een wilde partij had Leo een stuk geofferd voor aanval. De compensatie daarvoor leek weg te vloeien en zwart nam het initiatief over. Maar Kuijf overzag toen een simpel stukverlies. De gevolgen daarvan leken overkomelijk, aangezien de zwarte koning gewoon weg kon lopen en er een lastig, onduidelijk eindspel op het bord zou komen. Het bizarre was echter dat Kuijf direct opgaf toen Leo zijn stuk ging terugwinnen. Totaal onnodig dus. Als teamlid van Philidor zou ik toch niet zo blij zijn met dit soort fratsen en grollen van je eerste bordspeler. En achteraf gezien was het nog een belangrijke partij voor de einduitslag ook. Leo, enigszins beduusd nog, hoorden we na afloop uiteraard niet klagen.

Lees hier Leo's epos over deze partij. 

Marco op bord 8 speelde met zwart tegen invaller dhr. Vergeer die achter het bord geen adequaat antwoord kon vinden op Marco’s stevige opening. Die opening kan alleen bestreden worden met scherp tegenspel door wit om nog op voordeel te hopen. Alleen maar schijnbaar gezonde zetten werken dan niet. En dat bleek hier ook: het was een partij waarbij Marco’s voordeel groter en groter werd, met winst als logisch resultaat.

Onder toeziend oog van Wilbert en secretaris Jos konden Rex en Matthias het helaas niet bolwerken. Rex werd in een Koningsindier met zwart lelijk platgewalst en Matthias had teveel materiaal geïnvesteerd in een vrijpion op de damevleugel die minder gevaarlijk was dan gehoopt.

Frank had een zware middag. Hij werd geconfronteerd met een zeer actief gespeelde Hollandse verdediging. Op den duur moest Frank een stuk geven voor wat pionnen, maar die werden stuk voor stuk deskundig onschadelijk gemaakt waarop de strijd gestaakt werd.

Mijn partij tegen Leonore Braggaar, topscorer bij Philidor dit seizoen, was vrij eenzijdig. In het middenspel tastte ik mis en werd veroordeeld tot een lange passieve verdediging. Maar het was nog niet gemakkelijk om een duidelijk winstplan te vinden voor mijn opponente die twee stukken voor een toren had. Door concentratieverlies beging ik nog een onnauwkeurigheid die de stelling niet meer kon hebben en leidde tot een glad verloren positie. Iets meer taaiheid had me wellicht een halfje op kunnen leveren.

Aan Han in de laatste partij van de dag de ondankbare opdracht om er nog een matchpunt uit te slepen. Met wit kreeg hij prachtig spel en een niet neembaar paard of f6 leverde hem kwal-winst op.Dat materiaalvoordeel werd door Han deskundig naar winst uitgemolken. Het zwarte paard was kansloos tegen de witte toren. Winst voor Han, 4-4 eindresultaat en Rokado slaakte een zucht van opluchting. Nagetafeld door het voltallige team werd er tenslotte in een aangenaam Chinees restaurant bij de Beestenmarkt.

Laatste ronde over vijf weken op 6 mei tegen Paul Keres II. Het gaat nog spannend worden.

Rick