zaterdag 15 april 2017

Partij Don Leo –N. Kuijf


Een week geleden zag ik in gedachten me meteen op zet 1 opgeven. Opdracht teamleider!? Er stond immers al een nul bij mij achter mijn naam, niet alleen bij mij trouwens ook Marco werd op deze merkwaardige manier ‘geprikkeld’ er iets van te maken. Ik zag er een nieuwe term voorbijvliegen ‘schapezak’. Tot nu toe kende ik schapentoespitsingen alleen in verband met een of ander Oost-‘Europees’ volk .
Mijn voorbereiding was gedegen. Siciliaans speelt Nico ik wist alleen echt niet welke variant ik op het bord zou krijgen, amper iets van te vinden van die kerel, al helemaal niks recents.

Stelling na 18. .. d5
Meer dan een uur aan het schaken. Tijd voor wat leven in de brouwerij. 19. Lxd5? Herman Grooten zegt dan altijd ‘je hebt wel plezier voor je stuk’. Bedenkelijke zet, andere zetten staan zwart de zet langzaam landje pik toe en dat kan nooit de bedoeling zijn. Wel een beetje gerekend hier, in het oog springt de tussenzet 19. .. Lc3x waarop ik ook een tussenzet in petto had, nl. 20. Txe6! Nu kan zwart niet op d2 slaan wegens 21. Txg6++ Kh8 22. Tg8+ Txg8 23. Dg8 mat. Ik moet zeggen dat ik verbaasd was over het snelle antwoord van Nico, amper 1 minuut dacht hij over zijn zet. Het beste voor zwart na 20. Txe6! Is Lxe6 21. Lxe6 Kh8 22. Lxc3+ dit is zeer goed voor wit.

19. .. exd5 20. Pxd5 grappig is dat de zwartspeler na de partij zei dat het helemaal nergens opsloeg het witte spel. Die indruk kreeg ik niet van hem tijdens de partij. Hij zat steeds met zijn hoofd ja te knikken afwisselend met te kijken alsof hij in de problemen was. Dat gaf mij een goed gevoel en schaken is nu bij mij nu eenmaal niet objectief J
20. .. Dd6 de beste zet is hier 21. f5 die speel je natuurlijk niet anders kan je nooit meer winnen. Dus 21. Pxf6 zwart staat nu +1 ik heb dus niet precies geen compensatie voor het stuk. 21. .. Pxf6 22. Lc3 Ta8 23. Le5 Dc6! Beste zet.

Tijd voor plan B en dat had b3 moeten zijn. Niet mijn opportunistisch (maar wel consequent) gespeelde 24. f5? Ph5 25. Dg5 Lxf5 enigszins weifelend, ‘mooi’ dacht ik weer.
Nou 26. Kg1 dan maar even g4 dreigen .. Dd7 27. h3 Le6 28. g4 g van geen weg meer terug nu.
28 .. Txf1+ 29. Txf1 Pg7 30. Df4 idee is om Ld6 er achteraan te spelen en dan matten. .. Te8 31. Ld6 h5

Stelling na 31...h5
Tja ugly, twee minuten heb ik hier over de voor zwart beste manoeuvre gedacht, opgeven. Wat heb ik nog? Niks L Mijn allerlaatste resource zie ik na mijn gespeelde 32. Te1 en dacht als hij nou doorslaat op g4 dan heb ik schaak op e8, win ik of mijn stuk terug of ik heb een schaak met de dame op f8 waarna we wel weer verder zien.
Zo geschiedde: 32. .. hg4x 33. hxg4 Lxg4 34. Txe8 Pxe8 35. Df8+ Kh7 36. Le5 Pg7 paarden die niet stil blijven staan - hoogst irritant. 130 x!
Ja maar liefst 130 maal komt het woord paard in de bijbel voor.

Vaal paard, zwart paard van de honger, rode paarden, toen kwam er een paard met een grauwe kleur, hm wit paard met Jezus erop, of wat te denken van Hooglied 1:9: Allerliefste, ik vergelijk je met de mooiste merrie voor de wagen van de farao (het zal wel over een vrouw gaan denk ik, maar schaken kunnen ze niet zou Donner er dan achter zeggen om de vrouwen niet al te veel op te hemelen) ik dwaal af, waarom het om gaat is dat ze er best wezen mogen (de paarden dan, vrouwen ook in dit geval J ) maar blijf eens stilstaan.

De partij is nu definitief in handen van zwart. Wit geeft niet op omdat er nog niemand klaar was, kijk als het nou 3-0 voor ons was dan had ik de koning wel omgelegd, maar niet als eerste. Dus pak ik de pion op c5 met de dame.

37. Dxc5 Lf3 hm dat belooft niet veel goeds wegwezen 38. Kf2 Dg4?! Partij van de dieren, animal rights, noem ze allemaal maar op, inschakelen meteen bij het verwaarlozen van een mooi paard, waar Nico volkomen onnodig voor koos om het te laten inslapen. 39. De7 Dg2+ 40. Ke3

Een memorabele stelling.
 Nico wil het paard misbruiken om een vork op f5 te geven L De jury was niet onder de indruk bij deze tot nu toe onbekende Concours Hippique beweging, verre van galant, geen gezicht een paard dat springt en dan midden in de lucht omkeert. Na kort beraad was de jury het eens, allemaal nullen. Wat een mens een paard allemaal kan aandoen?! Vol walging zette Kuijf de klok stil, keek nog een laatste keer verwijtend naar zijn zwarte paard van de honger en beende weg, mij in verwarring achterlatend.
‘Wat is de bedoeling Nico, ‘geef je op? ’. ‘Ja ik ga mij koning naar h6 niet meer laten bewijzen, ik geloof dat verder wel’. Ik was het daar natuurlijk mee eens, zocht hem op legde mijn hand op zijn schouders om hem te troosten en zei: ; ‘je hebt goed gespeeld, wat wil je drinken’.


Er werd niet geanalyseerd door Nico, normaal is hij daar erg goed in, maar nu niet. Met Rex dan maar en Han ook, maar we kwamen er niet uit hoe wit deze stelling had moeten winnen. Fritz zit nu 35 zetten diep, het is niet te winnen.


Don Leo