zondag 26 november 2017

Nog wat werk aan de winkel na verlies tegen HWP2

 Да, я однажды сыграл партию в блиц, это было в поезде в 1929 году. (Михаил Ботвинник)
Ja, ik heb ooit een blitzpartij gespeeld, in 1929 tijdens een treinreis.  (Botwinnik)

De vooraf als must-win ingeschatte wedstrijd tegen Het Witte Paard 2 eindigde helaas in een dissonant: het werd 3.5-4.5 in ons nadeel, waarbij de conclusie was dat Rokado zich daarmee onnodig tekort deed.  

In een ruime zaal van centrum De Speye in Sas van Gent waar die middag ook nog twee andere KNSB-wedstrijden werden gespeeld (HWP1-Paul Keres 6-4, HWP3- CSV Capelle 3-5) begon het nog wel zo veelbelovend.

Op bord 7 deed Dudka (1933) mij al na vier zetten een stuk in de aanbieding. Dit verlate Black Friday aanbod kon ik uiteraard niet laten staan. Daarna werd de zwarte dame nog misbruikt voor een pionnenjacht die weinig anders opleverde dan een stelling die bestond uit louter niet ontwikkelde stukken. Met een dame, toren en loper meer moest ik hem nog wel mat zien te krijgen. Dat ging me vrij vlotjes af. 1-0 derhalve en ik kon de andere partijen gaan volgen.  

Rex remiseerde intussen geruisloos met zwart met De Zwart (1925) in een partij waarin weinig gebeurde en nog minder aan de hand was. De vrede werd getekend op het moment dat de loopgraven nog volop waren bezet en de strijd nog moest ontbranden. Omdat beide spelers geen trek hadden in risico’s kwam het daar ook niet meer van. (1.5-1.5)

Sander speelde dit jaar voor het eerst weer mee met Rokado. In de auto tijdens de rit naar het verre Sas van Gent vertelde hij dat hij de laatst veel speelde en goed in vorm was. Dus dat bood perspectief. Maar deze keer deed Sander het met zwart vrij snel na de opening niet helemaal goed en verloor materiaal bij een vervelende stelling. Op de winstvoering van Snijders (1902) was daarna bijzonder weinig aan te merken. (1.5-2.5.)

Matthias had zijn tegenstander in de tang. Met zwart beheerste hij het bord en het overwicht resulteerde in een op het oog uitermate correct paardoffer op f2.  De complicaties die de jonge Warre de Waele (2008) daarna in de stelling bracht en het bord in een soort heksenketel deed veranderen kostten Matthias veel tijd. Teveel tijd: verdiept in de heidens ingewikkelde stelling ging hij door zijn vlag hetgeen helaas de reglementaire nul met zich meebracht (1.5-3.5).

Han stond een pion in de plus. Een gezonde pion zo verzekerde hij ons. Maar het toreneindspel bleek lastiger dan gedacht. Het was nog opletten geblazen toen H. van de Wynkele (1929) het op zijn actiefst ging tegenspelen. Er volgde na wederzijdse promoties een dame-eindspel met een pion minder voor Han, maar hij kon dat via eeuwig schaak vrij eenvoudig remise houden. Helaas net niet de uitslag waar we op hadden gehoopt bij de speler die laatste tijd zo super in vorm is (2-4).

Marco deed iets terug namens Rokado. Zijn tegenstander Den Hamer (1776) was een invaller die met wit taai verweer bood maar rond de tijdcontrole ten onder ging aan de druk en was het voor Marco nog slechts een kwestie van de spijker op zijn kop te slaan (3-4).

Wilbert moest vervolgens ijzer met handen breken maar meer dan remise zat er in zijn partij tegen de sterkste speler van HZP2 Kees Nieuwelink (2183) gewoon niet in (3.5-4.5).

Het mocht deze keer dus helaas niet zo zijn in Sas van Gent. Met een klein uitgedund groepje Rokado-diehards dropen we daarna af naar het locale Peking City waar we, dat moet gezegd, de smakelijke rijsttafels gulzig verorberden. Ondertussen werd de middag uiteraard onder een kritische loupe gehouden.

Maar in klasse 2C is er intussen gelukkig nog niks beslist. Volgende wedstrijd is thuis op 16 december a.s. tegen Schaakmat Westland, het team dat we nog kennen van een recente eerdere ontmoeting.


Rick