zondag 17 december 2017

Belangrijke winst op Schaakmat Westland: 5-3.

Chess is a matter of vanity - Alexander Aljechin


Vorige keer was ik er niet bij in Nieuw-Beijerland. Daarom allereerst nog hulde aan Jos voor de prachtige Rokado-prijzenkast die op zijn initiatief verrrees aan een wand in de grote zaal van de Swaensvoet. Weliswaar minder prominent en in het zicht dan die van de plaatselijke EHBO maar toch zeker imposanter met de vele grote trofee├źn die in epische Hoeksewaardse battles werden veroverd. Deze prijzenkast is een prachtig blijk van waardering voor vooral al het werk dat Theo in Rokado heeft gestoken.

Imposanter dan de EHBO-prijzenkast

Schaakmat Westland, onze tegenstander in de vijfde ronde, had net als Rokado de puntjes hard nodig, dus er stond gisteren heel wat op het spel.

Matthias was helaas verhinderd waardoor De Egoïstische Klootzak toch maar aan een bord plaats nam. Leo was wel aanwezig en vervulde zijn rol van plaatsvervangend wedstrijdleider met verve. Zeker toen de wedstrijdleider van dienst wegens omstandigheden halverwege moest vertrekken en hij aan de bak mocht.

Leo oefent zijn wedstrijdleiders-blik
Het eerste resultaat van de dag kwam op naam van Marco. Er stond een potje remise stelling op het bord met een eindspel met een loper en allebei drie pionnen op dezelfde vleugel. Nee, hier zat weinig tot geen muziek meer in toen met Michael Aagaard (2084) de puntdeling overeengekomen werd.

Op bord 1 won de laatste tijd verdacht sterk spelende Han met zwart van Van Woerden (2190). Hij leek gedrukt en passief te staan, maar volgens Han was er niets aan de hand. Weliswaar in de verdrukking maar zonder zwaktes. Toen van Woerden te ver ging in zijn winstpogingen strafte Han dat onmiddellijk af.

Ben op bord 7 was na afloop wel te spreken over zijn eigen partij tegen Valstar (2015) die hij vanuit het middenspel rechtlijnig naar winst voerde.


Op bord 5 speelde ik met zwart tegen Timon van Dijk (2143). Een wat trage opening waarbij van Dijk elk tegenspel in de kiem smoorde (de bevrijdende opstoot …b5 werd er steeds uitgehaald) maar zelf ook weinig initiatief ontplooide op de koningsvleugel. Na de 30e zet leek remise voor de hand liggend. Tot mijn verbazing ging van Dijk op 35e zet echter doodgemoedereerd door zijn vlag. Hij had een dikke streep gezien onder de 35e zet van zijn notatieformulier en er verder geen aandacht aan besteed. De good old RSB-formulieren bewezen dus weer eens hun dienst moeten in feite niet meer gebruikt worden in de KNSB.  Ik heb begrepen dat Jos de meer gangbare formulieren zal gaan bestellen bij de KNSB.

Rex, vanwege zijn recente puike vorm, gepromoveerd naar 3 ging op zijn beurt, tegen Hofman (2196) door zijn vlag. Voor zover mij bekend was dit niet notatieformulier gerelateerd, maar lag dat meer aan de complexe stelling waarin Rex het lastig had om tot tegenspel te komen.

Ingekomen commentaar van Rex:


Wilbert kreeg met wit prachtig spel voor zijn pion tegen Van Putten (2092). De hele partij werd de degelijke zwartspeler in een houdgreep genomen waaruit vrijwel geen ontsnappen mogelijk was. Wilbert voerde de partij onberispelijk nar winst. Knap gespeeld.

Commentaar van Wilbert:


Het beslissende punt viel op bord 4:


Wilbert Surewaard – Henk van Putten (2092)


Stelling na 39. Ke7-e8.
Vlak voor de tijdcontrole stort de zwarte stelling in.
40. Pxe6! (40. Pxg6 komt op hetzelfde neer) fxe6
41. Dxb7 Pe7 (41…, Pxe5 faalt uiteraard op 42. Db8+)
42. Dxa7 Kf7
43. a4! Td8
44. Dxb6 Td7
45. Kf1 d4
46. Ke2 d3+
47. Kd2 Pd5
48. Db5 Ke8
49. a5 Pc3
50. Dxd7+ (Of 50. Kxc3 d2 51. Dxd7+)

1-0

Frank pikte op bord 6 met wit een pionnetje mee tegen Kindt (1938). Hiervoor kreeg zijn tegenstander ruime compensatie via initiatief en twee moordende lopers. Frank hield het hoofd koel en kon de dreigingen afweren en uiteindelijk met eeuwig schaak de remise veilig stellen. 

Post mortem bij Frank

5-3 voor Rokado en alle kans nog in eigen hand. Volgende wedstrijd is pas in 2018, op 3 februari in Den Haag tegen D.D. met John van der Wiel et al.


Rick