zaterdag 2 februari 2008

Fraai herstel bij Ivoren Toren III: 6-2

We hebben de draad weer opgepakt met een mooie, wat hoog uitgevallen 6-2 uitoverwinning bij RSR Ivoren Toren.
Onze gastheren van gisteravond hadden nog iets recht te zetten na de RSB-bekerfinale van vorig jaar april en de treurige laatste plaats bij het bekerkampioenschap van Zuid-Holland van januari dit jaar, maar ook deze keer kwam het niet van een revanche.
Door nijpend personeelsgebrek, met Leo nog steeds zwijgend inactief, Murph heel druk met zijn nieuwe werk en Hans sr. eveneens verhinderd, was Jos Visser bereid gevonden op het achtste bord plaats te nemen. Jos was erbij toen Rokado opgericht werd in 1974, maar is nu meer dan 25 jaar inactief op schaakgebied. Niet gek daarom dat zijn spel een wat roestige indruk maakte. Met zwart speelde hij tegen Bart Houtman en al gauw werd zijn koning gedwongen tot een hachelijk avontuur over het centrum van het bord, dat eindigde in plomp mat op c4. Min of meer ingecalculeerd, en Jos, het kan naturlijk alleen maar beter worden.
Goede en nuttige remises met zwart volgden van Frank tegen Alek Dabrovski en Theo tegen Winood Rampersad. Theo liet daarmee zijn vierde puntdeling van het seizoen aantekenen (ouwe remiseschuiver!).
Hans met wit aan bord één speelde voorzover ik het hebben kunnen zien een partij uit een stuk, en maakte het degelijk af, handig gebruik makend van de enorme tijdnood van zijn tegenstander Edwin Tol. Van Hans zal ongetwijfeld nog zijn eigen partij met commentaar volgen. De stand werd hiermee gelijk getrokken.
Op dat moment kon nog weinig zinnigs gezegd worden over de afloop, met een goed bord (Leo), een slecht (Peter), en twee onduidelijke (van Marco en mijzelf).
De partij van Peter was kort daarna ineens afgelopen. Met wit stond hij de hele partij slecht, we zeggen het maar zoals het was. Zijn paarden (Peter heeft altijd een merkwaardige voorkeur voor het paardenpaar boven het loperpaar) hadden geen schijn van kans tegen het machtige loperpaar van Maarten van Doorn. Maar Peter bleek dus wel gewonnen te hebben! Van Doorn had een noodlottige blunder gemaakt in superieure stelling, die Peter mat in een paar zetten toestond. Een fraaie opsteker!
Mijn partij (na te spelen - is nog een experiment) was lang onduidelijk, misschien ietsje minder voor zwart, totdat mijn tegenstander Sjoerd Hubregtse in mijn tijdnood een volle pion wegblunderde. Mijn tijdnood werd daarna echt problematisch met vijf zetten in minder dan een minuut, maar omdat Hubregtse vol op winst bleef spelen, waar hij voor de remise had kunnen en moeten gaan, kon ik juist met die zetten mijn lichte voordeel omzetten tot een gewonnen stelling.
Leo was de volgende die zijn partij won en haalde daarmee de matchoverwinning binnen. Leo heeft dit jaar al heel wat gewonnen stellingen lopen verknoeien, maar gisteren klopte alles van begin tot het eind. Zijn tegenstander Paul Dekker was aan het einde van de partij compleet ingesnoerd en had geen enkele zet meer. Mooie winst voor Leo, die op dit moment wel wat anders aan zijn hoofd heeft. Goed dat je hebt meegespeeld Leo!
Marco trof op bord drie Herman Keetbaas. De enige van het kwartet Ivoren Toren-spelers dat vorig jaar de RSB-bekerfinale verloor van Rokado, die ook nu meespeelde. Marco had na een openingsvariant die hij als zijn broekzak kent duidelijk voordeel. Daarna ging het toch fout, teken dat Marco zijn vormcrisis nog niet helemaal te boven is. Er kwam een lopereindspel op het bord met een pion meer voor Keetbaas. Onder de onverbiddelijke druk van de klok, mishandelde Keetbaas dit eindspel echter danig, onze derde bord speler profiteerde maximaal. Hoofdschuddend incasseerde Marco het punt. Tevreden over het resultaat maar nog niet helemaal over het vertoonde spel.
6-2 voor ons als eindresultaat: daar had niemand van te voren op gerekend. Prachtig, zij het wat geflatteerd resultaat dat ons voorlopig op de derde (!) plek brengt in de promotieklasse. Vier volle matchpunten achter op de toppers Sliedrecht en Rotterdam die onderling in de laatste drie wedstrijden gaan uitvechten wie kampioen wordt. De derde plaats biedt ons nog geen garantie op lijfsbehoud dit jaar in de promotieklasse (hetgeen een absoluut unicum zou zijn overigens), daarvoor zullen we toch minimaal toch één van de volgende twee wedstrijden moeten winnen: thuis tegen Overschie op 22 februari, of uit tegen WSV op 3 april.

P.S: ook op de site van RSR Ivoren Toren staat een (reeël) verslag door Alek Dabrovski van de wedstrijd van gisteravond.

Geen opmerkingen: