zaterdag 15 november 2008

Rokado overuigend langs Zwijndrecht

Na de kansloze nederlaag in de 1e wedstrijd tegen Charlois (nou nou, we moesten er gewoon een beetje inkomen. red.), diende er nu gewonnen worden tegen Zwijndrecht om aansluiting te houden met de kanshebbers voor de twee promotieplaatsen. Zwijndrecht heeft op papier het team met de laagste gemiddelde rating, maar wist in haar eerste twee wedstrijden goed tegenspel te bieden tegen de veel sterker ingeschatte teams als Rotterdam en Charlois. Het wedstrijdverloop van vanavond was al snel in het voordeel van Rokado. Marco speelde op bord 4 met wit tegen Wim van Dijk (2024)en kreeg na 14 zetten de volgende stelling:


Zwart is aan zet en na bijvoorbeeld 14… Ph5 is er niet veel aan de hand. Er volgde echter 14..b6? en na 15. a4 zit de zwarte Dame in de knel. Zwart had nu natuurlijk 15.. pe4 of 15..b5 moeten spelen. Hij verliest dan een pion met slechte stelling. Wim had hier echter geen zin in en na 15. La6? 16. Pb3 Lxd3 17. Dxd3 1-0

Dit werd al snel gevolgd door een remise van Leo op bord 6. Met wit had hij niet veel bereikt en koos voor zetherhaling i.p.v. een risicovolle winstpoging.

Vervolgens zette Murphy Rokado op een comfortabele voorsprong door fraai te winnen met wit op bord 8. Na de hele partij duidelijk beter te hebben gestaan, maakt Murphy het met een mokerslag uit.


Er volgde Txe6!! En na Kxe6 Te1 hield zwart het voor gezien. Na Kd7 volgt Df5 en de stukken kunnen in de doos.

Hierna ontsponnen zich op de andere borden een aantal prachtige gevechten. Frank stond op bord 3 met zwart lange tijd passief, maar wist zich in zijn karakteristieke stijl onder de druk uit te werken en leek het eindspel overtuigend naar zich toe te trekken. Terwijl de toeschouwers het punt al telden kwam zijn jonge tegenstander met een fraaie counter:


De zwarte stukken staan prachtig centraal en er dreigt mat in twee. Er volgde echter zeer sterk Lxf7! Frank ging hier lang nadenken, terwijl de toeschouwers hier dachten dat Kg7 eenvoudig zou winnen. Frank pakte echter de loper via Kxf7 en na Dxb7 houdt wit remise met eeuwig schaak. Na de partij legde Frank geduldig uit aan de –minder talentrijke- toeschouwers waaronder Marco en Leo dat na Kg7 wit prachtig Lc4 speelt en remise is onafwendbaar.

Met een 3-1 voorsprong en nog 4 partijen te gaan leek de overwinning een kwestie van tijd. Rick stond echter op bord 1 niet lekker met zwart en wist zich inderdaad niet onder de druk uit te werken. Een zeldzame nederlaag voor Rick (laten we het daar verder niet over hebben - red.) De cruciale partij van de avond speelde zich af op bord 2, waar Hans met wit als altijd grof ten aanval was getrokken. In de messcherpe openstelling waren de toeschouwers het met elkaar eens dat het na Pg5 met aanval op de zwarte dame en schaak uit was. Hans speelde hier echter Pd6 en liet na de partij zien dat zwart zich op Pg5 inderdaad fraai kan redden door Pe3! Er ontstond een knotsgekke open stelling met ongelijk materiaal waarin de zwarte kansen zeker niet minder waren. Gelukkig voor Hans had zijn zeer jonge tegenstander vrijwel geen tijd meer op de klok en na een bok vlak voor de tijdcontrole kon Hans alsnog een zeer belangrijk punt pakken.

Ons aller voorzitter Theo haalde daarna op bord 5 met zwart het beslissende halfje binnen. Op de 18e zet zou hij nog stukwinst gemist hebben. Nu resulteerde een eindspel met ongelijke lopers waarin Theo ondanks een pion minder terecht op winst speelde, maar uiteindelijk moest afwikkelen naar een remise stelling.

Peter wist als laatste op bord 7 met zwart knap remise te houden tegen M. Vos (1902). In het middenspel stond Peter gedrukt maar in een zeer fraai gespeeld eindspel met pion minder wist hij door een actieve koning de remisehaven te bereiken.

Een 5-3 overwinning waar we tevreden mee mogen zijn.

Marco

Geen opmerkingen: