zondag 18 januari 2009

ROKADO NAAR KWARTFINALE BEKER

Met een 2.5 - 1,5 overwinning op RSR Ivoren Toren uit Rotterdam heeft Rokado de kwartfinale bereikt in de RSB-Beker. Het team ligt hiermee op koers op voor de 4e keer "haar" RSB-Beker naar Nieuw Beijerland te halen.

RSR Ivoren Toren is geen onbekende tegenstander. In het seizoen 2006/2007 stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar in de finale van de RSB-beker, welke toen met 2,5 - 1,5 in het voordeel van Rokado beslecht werd. In de
Promotieklasse van dit seizoen won RSR daarentegen het onderlinge duel.

De opstelling van RSR was verassend: Op bord 1 en 2 Herman Keetbaas en Wil Sparreboom, oudgedienden die ook de bekerfinale speelden in 2006/2007 maar aangevuld op bord 3 en 4 met invallers Michael Fung en Rob van der Lee uit lagere teams. Tegelijkertijd speelden echter de op papier sterke spelers als Dabrowski, Tol en Braaf een partij uit de interne competitie. Bij Rokado zou zoiets ondenkbaar zijn dat een interne competitie zwaarder weegt als een externe partij. Maar ja, Rokado heeft ook al 20 jaar geen interne competitie meer. Bij Rokado in de opstelling zoals gebruikelijk geen verassingen en keurig op rating. De supporters Jos Visser en Theo Zoetemeijer gaven extra steun.


Op bord 1 ging Hans met wit in een lijfvariant als een raket uit de startblokken, gooide het bord in vuur en vlam. Herman had zeer veel tijd nodig en kon niet verhinderen dat er afgewikkeld werd naar een eindspel met een kwaliteit minder wat Hans rustig uitschoof. Hans is de echte ruggegraat van Rokado in dit soort wedstrijden en dit seizoen wederom in grote vorm en zal op ratinglijst van 1/2/2009 ruim boven de 2100 uitkomen!

Op bord 3 kreeg Marco met wit ook een obscure lijfvariant op het bord, zag dit echter uitstekend tegengespeeld worden door Michael en bereikte geen spat voordeel. De stelling vervlakte al snel met een miniem plusje voor zwart en na de tijdcontrole konden beide spelers een halfje noteren.

Op dat moment leek Leo op bord 4 met zwart op winst af te koersen en bij Rick op bord 2 met zwart leek het in de gecompliceerde stelling alle kanten op te kunnen. Bij Rick ging het echter snel bergafwaarts. Alweer voor de 3 keer binnen 8 maanden mocht hij aantreden tegen Wil Sparreboom. Beide spelers gingen na de opening vol voor de winst met objecief minder goede plannen (Wil: dubbele f-pion, Rick: versplinterde koningstelling). Uiteindelijk bleken de meer gecentraliseerde stukken van Wil de doorslag te geven. Tussenstand derhalve 1,5-1,5 in de match en 1,5-1,5 tussen de beide spelers onderling. Wat is er de laatste tijd toch aan de hand met Rick? Vorig jaar had hij nog 4 uit 6 en opstomend richting 2100 en dit seizoen slechts een miserabel aantal puntjes, zelfs net zo weinig als de veel minder getalenteerde Marco. Rick zou het schaken toch niet verleerd zijn? (ha ha, dat kon ik echt niet laten, redactie)


Gelukkig deed invaller Leo in afwezigheid van Frank Verkooyen zijn plicht op bord 4 en gaf het grote ratingverschil met opponent Rob de doorslag. In de opening gooide Leo nog wel 3 systemen door elkaar en stond aangekrant. Toen Rob na een verkeerde afwikkeling er voor koos alles of niets te spelen en zijn dame+pion offerde tegen toren+loper was de winst voor Leo een kwestie van tijd. Hiermee komt Leo zijn jarenlange geheimwunsch" Marco op rating voorbij gaan en het 4e bord opeisen" wel heel dichtbij. Leo wil namelijk altijd en overal alle bekerwedstrijden meespelen, maar "mag" dit helaas niet altijd wegens de strenge hierarchische structuur binnen Rokado.

In de kwartfinale wacht verassend 2e klasser Spijkenisse dat erin slaagde het sterker geachte Zwijndrecht uit te schakelen.

In de overige drie kwartfinales krijgt ratingfavoriet Krimpen voor de 3e keer op rij een zware tegenstander met Sliedrecht. De tegenstander van Krimpen/Sliedrecht komt voort uit het duel tussen de 2 echte Cupfighters Shah Mata en Papendrecht, waarvan Papendrecht al vaker gestunt heeft tegen sterkere teams. Het dit seizoen in de promotieklasse oppermachtige Charlois/Europoort won tot nog toe overtuigend de eerste 2 rondes, maar vindt nu in Chess dat beschikt over 2 topspelers een geduchte tegenstander dat voor een stuntje kan zorgen.

Marco

Verslag op de site van RSR Ivoren Toren: