woensdag 14 januari 2009

Slecht resultaat tegen Moerkapelle

Het heeft een tijdje op zich laten wachten, maar hier is dan alsnog een kort verslagje van onze wedstrijd tegen Moerkapelle van afgelopen vrijdag in Nieuw-Beijerland. De lust iets te schrijven over onze wedstrijden wordt merkbaar minder en minder. Zou het iets met de tegenvallende resultaten te maken hebben?
Het tij moet snel gekeerd worden middels een klinkende overwinning, anders komt er bij een volgende nederlaag van Rokado waarschijnlijk in het geheel geen wedstrijdverslag meer. Dit nog afgezien nog van het ernstiger gevolg dat roemloze degradatie naar de ons onwaardige, eerste klasse van de RSB dan onafwendbaar zal zijn.
De voortekenen bij deze wedstrijd waren nog zo goed: Hans was er in geslaagd om Rex van Dijken te strikken en tot een rentree in de schaakarena te bewegen. Rex is nog steeds ijzersterk, weliswaar wat roestig en onwennig na een tijdje geen stuk aangeraakt te hebben, maar normaal gesproken ruimschoots opgewassen tegen de uitdaging van schakers uit de promotieklasse van de RSB.

Rex speelde zijn eerste partij voor Rokado

Moerkapelle bleek wat geschoven te hebben met de spelers, en er een tactische opstelling van gemaakt te hebben door Arno Luinenburg, de speler met een van de minste ratings (1797 - hoewel het daar allemaal dicht bij elkaar zit) bij Moerkapelle op bord 1 te posteren. Je zou zeggen: een ideale partij voor Rex om er weer in te komen. Het punt telden we al voordat de partij goed en wel begonnen was. De praktijk was iets weerbarstiger: met zwart kwam Rex er niet aan te pas, belandde in hevige tijdnood, raakte materiaal kwijt en moest het punt aan Luinenburg gunnen. Knappe prestatie van laatstgenoemde, en een domper voor Rokado.
Hans speelde op bord twee een partij uit één stuk tegen Jesse van Elteren (2000). Met wit domineerde hij, kwam uitstekend te staan en de onhoudbare vrije d-pion besliste de partij in Hans’ voordeel.
Van Theo (tegen Boudewijn Weijermars – 1894) en Leo’s partij(tegen Maarten Vroegindeweij - 1935) heb ik niet zoveel meegekregen, maar ik begreep dat zij hun partijen geruisloos verloren en dat daar weinig tegen in te brengen was.

Marco met zwart tegen Dick Bac

Ook Marco had een moeilijke avond tegen Dick Bac (2013). Wat is er de laatste tijd toch aan de hand met Marco? Op het moment dat hij tegenkansen wilde creëren, ging het mis en kon zijn tegenstander zijn voordeel nog verder uitbouwen. Hij zou het schaken toch niet verleerd zijn?

Frank en Wouter Vroegindeweij

Er volgde nog wel een knappe overwinning van Frank (tegen Wouter Vroegindeweij -1966) die de laatste tijd prima op dreef is, en net als tegen Ivoren Toren met wit een vol punt binnensleepte. Een remise van Peter Luijdendijk (tegen Ron Droog – 1702) volgde hierop nog.

Rick tegen Hugo van Elteren en Hans tegen Jesse van Elteren

Met zwart had ik grote problemen tegen Hugo van Elteren (1954) die geruisloos gewonnen kwam te staan, maar daarna diverse winnende mogelijkheden verkwanselde en in tijdnood belandde bij een inmiddels remiseachtig eindspel. Tijd was op dat moment gewoon een factor die het eindresultaat kon bepalen, net als een pluspionnetje dat is of een positioneel voordeel. Iets waaraan niet zomaar voorbijgegaan kan worden. Iemand door zijn vlag stampen in zo'n situatie is een geheel legitieme optie in tegenstelling tot wat veel schaakpuristen denken bij wie partijen uitsluitend "op stelling" gewonnen mogen worden. Een gelijke stelling in een dame-eindspel betekent nog niet dat je het door jou gewenste resultaat kunt opeisen zoals mijn tegenstander en zijn opgewonden teamgenoten ("Scheidsrechter!") deden. Toen de stelling echter een aantal keren herhaald werd en een winstpoging echt onverantwoord was, zat er voor mij niets anders op dan het onvermijdelijke te accepteren en de remise te pakken.
Al met al een teleurstellende maar terechte 3-5 thuisnederlaag tegen Moerkapelle.

Theo gaf in ieder geval niet te vroeg op.

Met alle nederlagen die we inmiddels geleden hebben, pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven ons arme Rokado, en dat in een jaar met een degradatieregeling waarbij twee ploegen verdwijnen naar de eerste klasse. Er moet snel iets gebeuren, zoveel is duidelijk, anders kunnen we het wel vergeten!

De Rotterdam, het beruchte schip van 200 miljoen, gezien bij de Maastunnel, ligt er fraai bij op de zonnige, maar koude zaterdagmorgen 10 januari

Rick

Ook op de site van Moerkapelle een verslag