woensdag 28 januari 2009

Rokado verliest degradatieduel

Op 26 januari stonden te Rotterdam de beide degradatiekandidaten Shah Mata 1 en Rokado tegenover elkaar. Voor beide ploegen telde vooraf enkel de winst gezien de penibele stand op de ranglijst.

Op bord 1 ging Hans van der Linden met wit zoals gebruikelijk als een raket van start tegen invaller Klaas de Ruiter. Voor een geofferde pion kwam er veel compensatie en de aanval sneed als een mes door de boter door de zwarte stelling.
1-0 voor Rokado. Al heel snel was het alweer 1-1. Voorzitter Theo Zoetemeijer ging tactisch op bord 2 zitten, maar kon na een vroege blunder opgeven tegen Bram Steijn.
Leo Rietveld speelde op bord 5 met wit tegen Paunovic. Leo raakt dit seizoen steeds beter in vorm en kreeg in zijn favoriete opening al snel stevig aanvalsspel wat resulteerde in damewinst tegen een toren en paard. De rest was techniek. 2-1 voor Rokado. Vervolgens trok Sha Mata de stand weer gelijk. Rick Ensering op bord 3 met wit bereikte niet veel tegen Oosterom, kwam geleidelijk steeds minder te staan en zag een onweerstaanbare aanval op zijn koning af komen.

Op dat moment kon de match nog alle kanten op. Frank Verkooyen op bord 4 met zwart speelde een rustige partij tegen Warnik en wist ergens in het eindspel de winst naar zich toe te trekken. Een prima seizoen voor Frank die deze week vader werd van ween zoon Tim. Van harte gefelciteerd Frank!.

Helaas kantelde de match toen op bord 8. Invaller Hans van der Linden senior op het laatste moment opgeroepen door 2 afzeggingen speelde voortreffelijk tegen de veel sterker geachte vd Sluis en kreeg groot materiaal voordeel. Helaas begonnen toen de tijddruk en bijbehorende spanning toe te nemen en kreeg vd Sluis uiteindelijk het volle punt cadeau.
Op bord 7 gooide Peter Luyendijk met wit tegen de Lange er 2 maal een kwaliteit tegenaan maar werd fraai weggecounterd. Derhalve 4-3 voor Sha Mata en alles hing af van bord 6 waar Marco van der Linden met zwart het opnam tegen Onderdelinden. Na al na 5 zetten een volle pion cadeau te hebben gekregen dacht Marco de partij rustig uit te kunnen schuiven, maar verzandde in vrijwel alle partijen dit sezoen in planloos spel. In het middenspel kreeg Onderdelinden hierop fraaie compensatie tegen de zwarte koning. In de 1e tijdcontrole bleef Marco overeind, maar het resterende eindspel met pion minder bood alleen Onderdelinden kansen. Uiteindelijk koos Onderdelinden voor het teambelang door remise af te dwingen met herhaling van schaakjes i.p.v. de iets riskantere winst binnen te halen.
Sha Mata winnt met 4,5 - 3,5 en Rokado staat met 2 uit 5 stijf onderaan. Met nog de toppers de Willige Dame, Krimpen en Rotterdam in het vooruitschiet, moet er een groot wonder gebeuren wil dit Rokado zich handhaven in de promotieklasse.

Marco