zondag 15 november 2009

Beker: Verlies tegen Shah Mata

Omdat de rest van het team weer te lui is om een stukje voor ons geliefde blog te maken, hier opnieuw iets van mijn hand, en dat terwijl ik de uitslag niet eens weet. Dat is altijd een lastig karwei.
Afgelopen vrijdag de dertiende was promotieklasser Shah Mata uit Rotterdam te gast in Nieuw-Beijerland voor de eerste ronde van de RSB-beker. Een gelijkwaardige tegenstander dus waar we onze handen vol aan zouden krijgen. En dat bleek ook alras.
Aan bord 1 ontsnapte Hans met een remise nadat hij positioneel had misgegrepen. Kennelijk geïmponeerd door Hans’hoge rating was zijn tegenstander de Lange tevreden met niet meer dan remise via zetherhaling met eeuwig schaak.
Frank speelde met wit een rustig variantje en kreeg voordeel tot groot voordeel toen zijn tegenstander Roel Warnik een kwaliteit offerde voor wel erg schimmige compensatie en vage aanvalskansen op de koningsvleugel. Frank zal dat normaal gesproken ongetwijfeld naar winst uitgeschoven hebben.
Tegen John Onderdelinden op bord drie had ik het zwaar te verduren. Er ontstond een stelling met tegengestelde rokades waarbij alleen wit aanvalskansen bleek te krijgen. Ik stond na het pakken van een vergiftigd pionnetje compleet aangekrant op de zevende en achtste rij, kon eigenlijk geen vin meer verroeren. Maar John miste enkele keren de beste voortzetting waardoor ik in de partij kon blijven. Zeer jammer was het daarom dat juist toen, in zeer hoge tijdnood, aan het belendende bord van Leo Rietveld enorm tumult uitbrak omdat zijn tegenstander Cees van Oosterom een onreglementaire zet gespeeld zou hebben. Ondanks diverse verzoeken bleef het aan dat bord storend rumoerig en ga dan in ziedende tijdnood bij slechte stelling maar eens de beste zetten vinden. Dat lukte dus niet met die takkeherrie, hetgeen mij redelijk frustreerde, kan ik u melden. Enfin die partij verloor ik dus, en terecht, zo wees analyse achteraf uit. Boos vertrok ik direct na afloop, zodat ik de rest niet heb kunnen volgen.
Wel had ik eerder nog meegekregen dat Leo in zijn partij tegen Van Oosterom een stukoffer had gebracht en daarvoor een uiterst linke pion op a7 kreeg die een groot aantal zwarte stukken in zijn greep hield. In tijdnood speelde zijn tegenstander een onreglementaire zet (ik geloof een soort paardmanoeuvre met een toren) die alleen door de omstanders opgemerkt werd. De discussie was na het vallen van de vlaggen of de wedstrijd niet direct, dus bij constatering van de onreglementaire zet had moeten ingrijpen. Ik ken die reglementen niet maar het is natuurlijk altijd handig als de dienstdoende wedstrijdleider (Theo) ze wel kent. Dat was dus niet het geval. Leo verloor zijn partij in een "krankzinnige thriller". Jammer, maar dat maakt me wel benieuwd naar het verloop van de partij.

Waarvan akte: hierbij Leo's commentaar op zijn partij met zoals gebruikelijk (slik) veel diagrammen:


Don leo – Kees van Oosterom, zwart aan zet

Het staat -10 en zwart is ook nog aan zet. 31 .. De7 32 Da2 e3 33 De2 Dc5 34 Da2 Pf2+ 35 Kh2

Stelling 2:

Zwart pakt zijn toren op wil hem op d2 plaatsen, ziet De6 aankomen en denkt das foute boel, met nog een minuut of twee op de klok zet hij pardoes 35 .. Tf6!! Van daar uit gaat de partij verder tot na de tijdscontrole 36. Tfc1 De5+ 37 Kg1 Pxh3 38. gxh3


Nu breekt al het rumoer los. Hans zegt ‘lekkere zet Td5-f6!!? Wat zeg ik de wedstrijdleider moet dat zien en ingrijpen. De laatste 7 zetten had ik zitten strepen, ik was blij dat ik de tijd had gehaald. In de keuken werd nu de partij nagespeeld om de streepjescode in echte zetten te veranderen.
Nadat gebeurd was was ik mijn pen vergeten, ik liep terug naar de keuken en zag tot mijn grote verbazing de volgende stelling daar staan:


Gluiperd, dacht ik hier, heeft iemand snel even geanalyseerd, de vraag is alleen wie?

Vanuit stelling 2 moeten we verder, Rick is naar huis toe, bij remise moeten we snelschaken. Ik bied remise aan, het zinde me niet wat ik in de keuken zag staan. Zwart speelt echter nu dus vanuit stelling 2 35. .. Td7 in een keer en ik antwoord 36. De6 Tja nu zie ik dat we stelling uit de keuken, stelling 4 hebben bereikt en ik ga flink te keer. Ik zeg dit kan en mag niet. Ik bied weer remise aan.
Iedereen maakt mij wijs dat we nu moeten doorspelen, ik vind het nog steeds maar vaag. Nou is het grootste probleem is dat ik die oneerlijkheid niet uit mijn gedachten meer krijg want ik krijg me daar zo meteen nog een kans dat wil je niet weten.

36. .. De7 tja nu kan ik wel opgeven dacht ik maar ik toverde 37 Pd4 uit de hoge hoed (Fritz vond Pxc7 een pak beter zie ik) gevolgd door Te8??Tja hier heb je echt Txb7 maar als je niet meer denkt anders dan wat is er allemaal in de keuken gebeurd dan zit je alleen mar naar stukken hout te kijken.
Ik speelde 38 Dxe7 T8xe7 39 Pc6 wat tot niets meer leidde. Tot zover de licht tumultueuze partij van Don Leo.

Hiermee kwam ook meteen in de eerste ronde een abrupt einde aan Rokado's bekeravontuur van dit jaar. We hebben het wel eens beter gedaan.

Rick