zaterdag 13 februari 2010

Winst voor Rokado en voor Theo!

Met 7-1 werd zwakke broeder De 3-Torens gisteren vlotjes en vakkundig de nek omgedraaid. De club uit Berkel staat na de wedstrijd van gisteren stijf onderaan en het moet wel vreemd lopen willen ze volgend jaar niet spelen in de klasse waar ze in feite thuishoren, namelijke de tweede klasse.
Met Rokado gaat het intussen crescendo. Zes overwinningen vielen er gisteren te noteren en met name de winstpartij van Theo maakte ons blij. Een overwinning van Theo, zult u vragen. Het zal toch niet waar zijn. Maar het wonder is toch echt geschied. Ik heb het archief van de RSB er eens op nagekeken en zijn laatste volle winst in competitie verband dateerde namelijk alweer van (ongelogen) 3 maart 2006 tegen J.A. Klein van Sliedrecht. Het werd dus weer eens tijd voor onze voorzitter. Of Theo heeft gerokeerd in zijn partij weet ik overigens niet, maar je zou haast denken van wel. De landelijke kranten zijn inmiddels van het spectaculair nieuws op de hoogte gebracht. Nu maar hopen dat we niet tot 2014 hoeven te wachten op zijn eerstvolgende winstpartij. Het interval tussen je volle punten mag je trouwens inkorten, Theo.

Theo aan het begin van zijn partij (foto website 3-Torens)

Frank won van Arno van Houten. Beide heren spelen een vergelijkbare degelijke-doch- pretentieloze-antitheorie-Ben Boog-achtige loperpion-opening. Frank was met zwart wel heel erg snel klaar. Het zal wel ergens fout gelopen zijn voor Arno.
Leo en Hans wonnen zoals we ze kennen: heftig offerend zich een weg banend naar de zwarte koning.

Hans - Ronald Damhuis, stelling na 24.., c4

25.Txf6! exf6 26.Dh7+ Kf8 27.Pe6+ fxe6 28.Txf6+ Lxf6 29.Dxd7 Ld4+ 30.Kf1 exd5 31.Dxd6+ Kg8 32.De6+?! (Zowel 32. Dxg6 als e5 worden door Fritz op bijna +4 getaxeerd) Kh8 33.e5 Tf8+ 34.Ke1 c3 35.Dh3+ Kg8 36.bxc3 Lf2+ 37.Kd1 d4 38.De6+ Kh8 39.Lg5 Tb1+ 40.Kc2 Tb3 41.Lf6+ 1-0

Voor Leo een goede opwarmer voor het Noteboom-toernooi dat dit weekend gespeeld wordt. Waar half Nederland zich voor de buis nestelt en zich opmaakt voor het olympische schaatsen in Vancouver, gaat Leo zich afbeulen in een loodzwaar zwitsers toernooi. Ieder z’n meug. We houden inmiddels rekening met een enorm verslag met heel veel diagrammen.

En jawel, hierbij het inmiddels gearriveerde commentaar van Leo:

Don Leo – Henk Springer

Op voorhand was ik niet blij dat ik mee moest spelen aangezien ik van plan was om het weekendtoernooi van leiden mee te doen. Mijn tegenstander Springer werkte wel erg mee in de opening, we komen in de partij op zet 12.


Het bord staat al goed in brand.
12. Pxd6! Just for the fun. .. Dxd6 13. Txf8 Dxf8 14. Lxd5 exd5Van te voren had ik hier 15. Pg6 gevolgt door Pe7 in gedachten. Ik zag nu de tegenzet 15 .. La6 en ging op zoek naar iets anders. Ik vond de zet 15. Lxh6 en zag er niet veel op tegen. Henk: ‘goh sta ik al zo slecht?!’ 15 .. gxh6 16. Tf1 De7 17. Dh5 De6 18. Dh4 Pc6 19. Tf6 1-0 - tot zover Leo.

Een remise van Murphy volgde in vastgeschoven stelling. Ik zelf kwam ook niet verder dan een half puntje. Ik was 20 minuten te laat gearriveerd omdat ik te fiets centrum Rehoboth of all places in Berkel niet kon vinden. En werkelijk niemand op straat om de weg te vragen in dit uitgestorven dorp. Enfin, ik speelde slecht, ongeinspireerd en snel met remise als maximaal resultaat. De eindscore werd tot blowout- hoogte opgevoerd toen de tegenstanders van Marco en Peter in tijdnood spontaan en geheel ongevraagd allerhande stukken in de aanbieding begonnen te doen. Onze spelers konden de giften slechts dankbaar aanvaarden en de punten incasseren. Eindstand 7-1, met alle kansen op het kampioenschap en promotie nog in eigen hand, met als eerstvolgende tegenstander Erasmus 2 op 5 maart.

Rick

Een aanvulling van Marco:

Hierbij de reeds legendarische stelling waarin Theo (zwart) inderdaad besloot te rokeren:


er volgde 0-0 !! en Theo won.
We zullen Theo nog eens vragen hoe lang hij hier heeft nagedacht over 0-0-0. Dit moet een serieuze optie zijn geweest daar zijn voorlaatste zet Dd7 was geweest.

In Marco's partij met zwart op tegen Bert Botma overzagen beide spelers een combinatie op de 19e zet:


Wit's laatste zet was Te1-e5. Hier speelde Marco 19. Ld7? i.p.v. gewoon Dxd4. Er volgt dan 20. Txd5, exd5 21. Lxd5 Kg7 22. Dxd4 Pxd4 23. Lxa8 en tot zo ver hadden beiden gerekend, er volgt echter 23...Pb3 en 24. Tb1 faalt op Lf5. In de partij ging wit even later alsnog in op een verkeerde combinatie, verloor een stuk en kon opgeven.

De gewaardeerde lezers van dit stukje moeten zeker het zeer vermakelijke verslag lezen van Peter Kemner over de nederlaag van het 4e tegen Erasmus 2 op de website van Charlois. Van gegiechel in Nieuw Beijerland over dit opzichtig falen van Charlois Europoort was overigens geen sprake. We zien maar al te graag dat dit team zich rehabiliteert in de volgende ronde tegen achtervolger Krimpen a/d IJssel 2.

Marco

N.B: op de site van 3-Torens ook een verslagje.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ronald had trouwens wel een prettig optimistisch stellingsoordeel. Zijn 38e zet (Fritz +11,6) ging vergezeld van een remise-voorstel.
Toen ik blijkbaar een beetje verwonderd keek, voegde hij eraan toe dat ik het natuurlijk ook gewoon af kon dwingen..

Hans

Anoniem zei

hahaha
bijzonder grappig

het schaken was op dce vrijdagavond in Berkel en witte rijst was voor mij nog wel goed gegaan maar de weinige slaap heeft me opgebroken in leiden, veel vergooid daar, niets aan te doen.
scheelt me wel een lang verslag :)

Don Leo