zondag 7 maart 2010

Erasmus beentje gelicht: 4.5-3.5

De een na laatste horde werd met enige moeite genomen. Het dit jaar goed op stoom gekomen tweede team van Erasmus werd afgelopen vrijdag ternauwernood een halt toegeroepen met een nipte 4.5-3.5 overwinning. Voor het kampioenschap in de eerste klasse A zal in de laatste wedstrijd tegen Krimpen over een paar weken zal een gelijkspel voldoende zijn.

Hans behaalde op het bord één als eerste een overwinning. Binnen het tijdsbestek van drie kwartier had hij eerst zijn tegenstander Van Meerkerk (u weet wel) overklast in de opening, maar was door gehaast spel vervolgens compleet verloren komen te staan. Gelukkig kon Hans het tij nog keren toen van Meerkerk een pijnlijk gebrek aan koelbloedigheid aan de dag legde door mee te gaan vluggeren met Hans (moet je nooit doen natuurlijk), zijn gewonnen stelling verkwanselde en Hans twee torens cadeau deed. Dank u! Ik informeerde snel na afloop bij Hans of de uitgestoken hand van Van Meerkerk inderdaad opgave betekende. Je weet maar nooit tegenwoordig.

in de tijd dat ik dit stukje in elkaar zat te flansen, kreeg ik ook een verslag van Hans:

Vrijdagavond kwam Erasmus 2 op bezoek voor de eerste van de 2 toppers waarin we de terugkeer naar “onze” promotieklasse moeten bewerkstelligen. We komen erin met de partij op het eerste bord, waar het bij Rokado zelden saai is..

Jaap van Meerkerk – Hans


Stelling na 12 .. 0-0Op het eerste gezicht zou je niet vermoeden dat het zwart is die met een huisvariant van wit werd geconfronteerd. Jaap dacht hier een klein half uurtje na. Over opgave natuurlijk, dacht ik nog, af en toe in het voorbij gaan een blik op het bord werpend. 13. Dxc5 Dc3 14. Kd1 Td8 is geen succes. Eindelijk volgde 13.Tb1 zwart kan nu met ..Dc3 14. Kd1 Lf5 (Fritz komt met Ld7, ook aardig) de dame winnen tegen een toren en een loper. Maar waarom 2 stukken voor een dame geven, waarom niet eerst even 13..Td8 om na Lb2 Df2 te spelen dacht ik in een paar seconde. Toen ik de toren pakte zag ik het onmiddellijk. Gefeliciteerd van der Linden, even a tempo je partij om zeep geholpen, rund, 14. Dxf7 natuurlijk..
Gelukkig besefte Jaap onbewust dat je zo´n partij niet meer hoort te winnen en gaf hij na de nodige complicaties tot 2 x toe een volle toren weg.

Vorige week informeerde Theo tijdens het biljarten in het kleine café aan de haven of ze altijd wel voldoende fusten in huis hadden. Daar komt het tegenwoordig uit een 6000 liter tank, dus we hadden een aardig feestje kunnen bouwen, als de vooraf door velen favoriet geachte middenmoter C/E 4 van Krimpen had gewonnen. Helaas konden we uit het getwitter opmaken dat deze wedstijd in 4-4 was geëindigd. We moeten dus de laatste ronde nog vol aan de bak. Er zijn nog 3,5 bordpunten nodig en we lieten het daarom maar bij een tomatensapje.. (tot zover Hans)

Murphy verloor van de oude bekende Olivier Vrolijk die ik al een hele tijd niet had gezien. Sinds kort is hij weer wat actiever gaan schaken, mede door toedoen van zijn talentvolle 7-jarige zoontje Liam dat ook besmet is geraakt met het schaakvirus. Olivier is dit jaar goed op dreef met nog steeds een maximale score van 100 procent.

Leo raakte op bord 8 de draad kwijt. Dat het niet goed ging tijdens de partij maakte zijn tegenstander wel duidelijk toen ik hem op de gang tegen een clubgenoot hoorde oreren dat hij ha ha hi hi dat blog van ons wel gelezen had en hi hi hi die Rietveld maar vooral zijn gang moest gaan ha ha ha met zijn hi hi hi offers. Wat een lol. Of in Leo´s eigen woorden:

stelling na 21...Ph5

Mezelf deed ik helaas (weer eens) te kort. Partij best mooi opgezet.Wits laatste zet is 21 Tb1-e1 en is volgens fritz de beste.
Het plan is op e6 te offeren. Ik had op een aantal tegenzetten gerekend, maar niet op zwarts (Ruurd Ouwehand) Ph5. Ik ging te negatief denken hier en vond niets beters dan 22. g4?! Zwart speelt h6 en het vervlakt tot een stelling waarbij wit voor remise moet vechten. Ik had wel even vluchtig naar 22. Txf7 gekeken, maar nam het niet serieus, ten onrechte.
Fritz erbij met wederzijds beste zetten: 22. Txf7 Txf7 23. Lxe6 dit had ik nog wel gezien, ik dacht alleen hij speelt zijn koning weg en komt dan met h6. Maar zwart kan hier de koning noch naar h8 spelen wegens de vork Pf7, noch naar g7 spelen wegens de vork Pe6.Dus moet zwart hier spelen zoiets als 23. .. Df6 24. Lxe6 Kh8 25 Tf1 met +3 stelling.
Na de partij begon Marco te zeuren met: hoe kan dat nou dat je verliest met de opening die je helemaal moet kennen... alsof je tot zet 20 helemaal in je knar hebt zitten?? Innoveren noemen we dat Marco, niet volgens het boek afraffelen! Daarna speelde ik tegen Rex nog een paar leuke 3 minuten potjes die ik verloor. Ik zei Rex je bent vandaag te goed. Marco: nee dat zie je verkeerd, jij bent te slecht Leo. Laat ik nu nog een glas bier vasthebben. En ik zat voor mijn gevoel toch al vol. Dus ik met dat glas richting Marco, hielt het daar boven zijn stoel, dreigde (in schaaktaal spanning handhaven) en kapte het vervolgens toch maar leeg, tja dat was een geslaagd offer haha.....tot zover Leo

Zeer belangrijke punten werden binnengesleept door Rex die tegen Cander Flanders zijn slag sloeg in tijdnood en een volle dame buitmaakte en door Peter, in een partij die naar ik begreep beslist werd door geblunder.
Marco had een zware kluif aan de voor Rokado bekende Paul Wilhelm. De materiële voorsprong die Marco had verkregen kon niet te gelde gemaakt worden vanwege een ver opgerukte d-pion die nogal wat zwarte stukken bezig hield. Remise dus.
Tegen Pim Kleinjan was ik in een mat opgezette partij (na 20 zetten waren bijna alle stukken van het bord geruild) toch nog heel ver gekomen. Pim speelde het eindspel ijzersterk met steeds de beste zetten, waardoor er voor mij ook alleen maar remise in zat.
In een positie waarin hem zelf niets meer kon gebeuren, consolideerde Frank tenslotte de voorsprong en de teamwinst door zijn partij tegen van ’t Hoenderdaal remise te geven: 4.5-3.5 in Rokado’s voordeel.

Slotronde is 22 maart a.s. met de topper in Krimpen.

Rick

1 opmerking:

Jason zei

Gefeliciteerd. Wij hopen op 5-3 op 22 maart.