maandag 13 september 2010

Delft OGD rapid-schaaktoernooi : 1e in groep B!

Roland Daamen wilde graag dat ik meeging naar Delft om daar mee te spelen in een rapid toernooitje, tja en waarom niet. De heenreis verliep uiterst stroef. Onderweg was het al erg druk op de snelwegen, eenmaal in Delft was de weg afgesloten.
We hadden nog maar 10 minuten voordat de eerste ronde zou beginnen. Ik besloot de I-phone te hanteren en even snel te bellen. In plaats van de verlossende zin: tweede straatjes om en dan naar links, kwam het antwoord: ‘ja ik weet het, dat is een groot probleem’.
Blijkbaar lag half Delft overhoop en dat samen met de zaterdagdrukte zorgde voor complete verstopping, het advies luidde terugrijden naar de snelweg en dan richting Den Haag- zuid enz enz. Hup, wij naar de snelweg, file meteen!? Dus niet op de snelweg, weer gebeld, TomTom ingeschakeld, die vond zowaar een omleiding. Na nog eens 20 minuten waren we op de bestemming. Men wachtte nog steeds op binnenkomende deelnemers,een aantal uit de richting Amsterdam redden het in het door de file geheel niet.

Dus een uur later dan gepland partij 1.

Speel deze partij, met commentaar, hier na.

Zo das lekker met een 1 beginnen en een leuke pot met mooie slotzet.

Ronde 2. Was een beetje jammer in die zin dat ik tegen Roland werd ingedeeld. Hij mocht het van mij zeggen of hij ervoor wilde spelen of remise. Hij wilde remise dus speelde we 4 zetten en namen remise. Heel jammer want stel dat je ergens in ronde 6 of 7 tegen elkaar komt dan had je nog iets voor elkaar kunnen betekenen, die optie was bij deze vervallen.

Ronde 3 Ik werd wat verrast door het agressieve tegenspel van zwart, dat pikte ik niet en begon als een wilde te offeren. Ik had er geen goed gevoel bij, Fritz maakte er ook brandhout van. Gelukkig mijn tegenstander niet. Zijn laatste zet, zet 10 of zoiets vergezelde hij van het commentaar: ‘een echte prutszet’ daarna was het mat in 2.

Ronde 4 Een idiote partij met zwart, offerde op zet 3 de c-pion voor spel, dat kwam ook, op zet 18 lette wit niet op en liet zich mat achter de paaltjes zetten.

Ronde 5
Loodzware partij, met zwart tegen iemand die BDG speelt, maar dan nog erger. 1. d4 d5 2. e4 c6 3. c4??! Onzinnig, nu ruilde ik op e4 en speelde meteen zelf e5, wit staat dan niet fijn. Toch kreeg hij spel, de rommelaar. Ergens in het middenspel wilde hij het afmaken met een in mijn stelling duikend paard. Het bleek een mank paard en dat meteen uit zijn lijden werd verlost en zo met een tussenschaak van het bord gegritst, mijn tegenstander mompelende ‘en ik speelde zo goed en Och och och’. Ik maakte in het vervolg geen fouten meer.

Ronde 6 De indeling gaf aan dat ik op bord 5 zat, dat kon niet, ik moest op bord 1 zitten. Oh oh, uitslag verkeerd ingevuld??! Ik zeg deel maar opnieuw in anders is het competitie vervalsing. Dat deden ze niet, een vette meevaller.

Partij 6 is ook hier na te spelen.

Zo, 5,5 uit 6, als enige. Hierdoor had ik in de laatste ronde genoeg aan remise. Ik moest tegen Thierry Bieger van WSC, een club waar ook toeschouwer Frans Vreugenhil voor speelt. Ik bood het aan na zet 6. Hij weigerde, speelde 2 zetten later h7-h6 dat moet je tegen mij nooit doen want die gaat er in 99% van de gevallen af, zo ook hier. Ik zag gelijk dat ik minimaal eeuwig schaak had. Ik besloot ook maar niet nog verder te kijken. Iedereen vond dat zwart verloren stond, het zij zo.

Fijn gevoel, zo’n 1e plek en 200 pietermannen, das niet mis voor een dag je gezellig schaken :)

Bij deze nog hulde voor de goede organisatie, een mooi speelzaal, een goede hap warm eten tussendoor en dat allemaal voor een tientje. Roland kwam met 2 uit 4 matig uit de startblokken, ik zei dat 5 uit 7 nog best wel een goede score was, hoefde ie alleen maar 3 maal te winnen, wat hij ook deed, de laatste ronde zelfs van de als 1e geplaatste.

Toi toi toi

Don Leo

Geen opmerkingen: