dinsdag 2 oktober 2012

GOEDE START ROKADO

Met een 4,5 – 3,5 overwinning op het sterke Willige Dame 1 uit Dordrecht is Rokado het nieuwe seizoen in de promotieklasse goed begonnen.
Twee jaar geleden troffen beide teams elkaar ook al in clubgebouw de Hoeksteen. Toen werd het een kansloze nederlaag van 2,5-5,5.
De Willige Dame promoveerde toen naar de 3e klasse KNSB maar dat bleek een maatje te hoog, mede doordat het team veelal met invallers moest aantreden.
Afgelopen vrijdag echter kon de Willige Dame op volle oorlogssterkte aantreden.

De wedstrijd begon vredelievend met een remise aan bord 1 in een vooruitgespeelde partij tussen de 2 ratingtoppers van 2100+ Frank Verkooijen en Remco van Vaalen.
Op bord 4 speelde Marco met wit tegen Pierre Smeets, een tegenstander die ik door de jaren heen al heel wat keren getroffen heb in rapidtoernooien in Dordrecht. In de opening haalde ik een enigszins dubieuze variant van stal met pionoffer voor mogelijke koningsaanval. In elk geval kostte de opening Pierre veel bedenktijd al bleef de witte compensatie vaag. De partij eindigde pardoes op zet 16 met een enorme bok van zwarte zijde. Een goedkoop verkregen punt.

Op bord 8 speelde Leo met wit tegen Hans Nunnikhoven. Normaal gesproken gaat Leo als een dolle stier ten aanval, dit seizoen echter wordt gewerkt aan een nieuwe rustige stijl. Een kleine witte plus gedurende de partij kon nergens worden doorgezet en remise was een consequent resultaat.
Op bord 5 moest Rick tegen Jacques Hennekes zich langdurig verdedigen in een wat passievere maar solide stelling. Jacques probeerde het nog lang maar moest uiteindelijk in remise berusten.
Theo had het met zwart moeilijk op bord 7 tegen Marcel Pluymert. Traditiegetrouw rokeert Theo altijd zo laat mogelijk en meestal is het dan ook echt te laat. Dit keer ging het nog net al leek de zwarte stelling al rijp voor de sloop. Theo vocht zich echter weer terug in de partij en leek zowaar zelfs uitzicht te hebben op winst. In de eindspelfase ging het echter alsnog mis en met een stuk minder was het pleit snel beslecht.
Rex trof het niet op bord 3: weer met zwart tegen Joop de Jong. De eerdere 2 partijen tussen beide werden door Joop gewonnen en helaas kon de partij van vanavond daar aan toe worden gevoegd. Rex staat erom bekend dat hij kan toveren in tijdnood en ook vanavond was het weer zover, wat betreft de tijdnood dan. In een complexe stelling waarin Rex zeker niet minder stond, moest er gecombineerd worden en hier greep Rex helaas mis. Voortaan toch maar een minuutje of 5 extra overhouden!?
Met een 3,5-3,5 tussenstand moest de beslissing dan vallen op bord 6. Ben nam het met wit op tegen Arno Slagboom die traditiegetrouw de Leeuw van stal haalde. De positionele partij ging lang gelijk op en leek op een remise af te koersen. Zwart kwam echter langzaam aan behoorlijk achter in bedenktijd en Ben kon blijven duwen en trekken met het loperpaar en langzaam aan de stelling openen. Een remiseaanbod van Arno werd -terecht– afgeslagen en even later was stukwinst een feit en daarmee ook de winst voor Rokado. Een mooie mentale opsteker voor Ben die om 1.30 uur 's nachts richting vliegveld moest.

De promotieklasse is dit jaar uitzonderlijk sterk al lijkt Overschie 1 op papier de favoriet. Voor de eerste grote verrassing zorgde "underdog" Dordrecht 2 dat 3-Torens versloeg. 3-Torens is weliswaar voor het eerst gepromoveerd uit de 1e klasse maar beschikt wel over twee 2300+ spelers!

De volgende ronde speelt Rokado op 16 oktober uit tegen Dordrecht 2. Vorig jaar eindigde de onderlinge confrontatie in 4-4.

Marco