donderdag 10 januari 2013

Rokado bekert verder na oogstrelend schaak tegen Nieuwerkerk a/d IJssel: 3 - 1

De bekerwedstrijd tussen Nieuwerkerk a/d IJssel en Rokado leverde 4 totaal verschillende, boeiende partijen op.

Eén daarvan kan met dit verslag reeds nagespeeld worden en ik kan verzekeren dat dit de moeite waard is.

Hans heeft net 13. Lxc4!...gespeeld

Aan bord 2 speelde Hans met wit een gedurfde aanvalspartij, die vanaf de 12e zet van zwart op één lange combinatie leek. De partij naspelen is al een genot, maar hem als toeschouwer te hebben mogen meemaken was een sensationele ervaring, omdat de spanning van het moment - gaat dit allemaal wel goed? - hierbij een grote rol gaat spelen. Zijn paardoffer op de 13e zet is van een zeldzame schoonheid, Hans laat zijn beteuterd achterblijvende schimmel gewoon staan voor een vraatzuchtige vijandelijke dame, die daarmee dreigend op paardafstand van wits onbeschermd lijkende koning komt te staan. Maar dankzij de werking van wits overgebleven paard en een loper, is het geven van combinatieverziekende schaakjes er niet bij voor deze dame, zij wordt in het vervolg alleen maar opgejaagd en ‘uit de buurt geofferd’ … totdat zij de hand aan zichzelf moet slaan …

Hans van der Linden (wit) – Cees Klein (zwart)

1. d4 d5 2. Pf3 e6 3. c4 c6 4. Pc3 f5 5. g4 fxg4 6. Pe5 Dh4 7. e4 Pf6 8. exd5 exd5 9. Db3 g3 10. fxg3 (10. Le3 is hier de aangewezen zet, maar gelukkig werd de partij juist zo mooi door dit foutje) 10. … Dxd4 11. Pf3 Dg4 12. Le2 dxc4 (12. … d4 is waarschijnlijk beter met als mogelijk vervolg 13. Pa4 Pa6 etc.)
Na de 12e zet van zwart is de kritieke stelling bereikt die uiteraard een diagram waard is:


Wit staat gewoon wat minder in deze stelling, en aan zetten als Dxc4 en Dd1 heb je wat dat betreft weinig. Hans is iemand die graag een enorme chaos op het bord creëert zodat zijn tegenstander kan verdwalen, en vervolgt hier dus met 13. Lxc4!!

Een prachtzet die zelfs Fritz maar met veel moeite en heel veel rekenwerk als beste zet weet te vinden, het is immers helemaal niet zeker dat wits aanval op de zwarte koning doorslaat? Uiteraard neemt zwart het witte paard dankbaar aan 13... Dxf3 14. Lf7+ Kd8 15. Tf1 Dg4 (andere mogelijkheden zijn … Dd3, waarop Lg5 sterk is, en Dg2 waarop wit hetzelfde antwoordt als in de partij)
16. Lf4! (veel sterker dan het logisch lijkende Tf4) 16. … Pbd7 17. h3! (opnieuw de enige zet die uitzicht op de winst houdt) 17. … Dxh3 (en zwart, inmiddels veel meer tijd gebruikt hebbende, bezwijkt onder de druk, hij had hier 17. … Pc5 moeten spelen) 18. 0-0-0

zwart denkt na over 18...b6

18.., b6 (verkeerd plan, zetten als … Le7 of … g5 kwamen meer in aanmerking)
19. Dc4 (voldoende dreigend, maar Fritz geeft hier 19. Tfe1 en ook 19. Da4 als sterker aan) 19. … Lb7 (logisch i.v.m. zijn vorige zet, maar zwart had hier 19. … Lc5 moeten proberen met als mogelijk vervolg 20. Pe4 La6 21. Dxa6 Pxe4 gevolgd door 22. Tfe1 of 22. Db7. Ook 20 Pa4 Le3+ 21. Lxe3 Kc7 was dan een mogelijkheid geweest)


Zwart heeft wat meer materiaal maar zijn torens doen niet echt mee, een schoolvoorbeeld van een betere witte stelling door goed ontwikkelde stukken.

20. Le6 (zeer dwingend, maar zetten als Tfe1 en Pe4 zijn waarschijnlijk nog sterker. In elk geval houdt wit hier zijn voordeel stevig in handen) 20. … Dh5 21. Txd7+ (hier had Pe4 natuurlijk ook gekund, maar dit is overzichtelijker voor wit. Zodra je goed staat moet je het natuurlijk juist zo eenvoudig mogelijk houden) 21. … Pxd7 22. Td1 De8 (hier dacht zwart veel te lang over na, terwijl … Dxd1 veel sterker was geweest. Wit zou dan met de koning teruggenomen hebben) 23. Txd7 Dxd7 (op … Kc8 is het na 24. Dd3 spoedig mat) 24. Lxd7 Kxd7 25. Dd4+ Ke6 26. De5+ Kf7 27. Dc7+ Le7 28. Dxb7 en wit won na enkele zetten nog een toren en de partij.

[Achteraf bleek 27. Df5+ (i.p.v. het weinig rekenwerk kostende en direct een stuk winnende Dc7+) toch redelijk snel mat te lopen na 27. … Ke8 (op Ke7 volgt na Lg5+ een nog sneller mat) 28. De6+ Kd8 29. Lg5+ Kc7 30. Df7+ Kc8 31. De8+ Kc7 32. Lf4+ Ld6 33. De7+ Kc8 en mat in 2.]

Heel begrijpelijk dat Hans geen zin had om alle wegen naar mat te zoeken nu hij heel snel beslissend voordeel kon krijgen. Geweldige partij en een meer dan verdiende 1-0 voorsprong voor Rokado.

Hans' partij (en die van Rick) is hier na te spelen:

Theo en Jos waren er ook

Intussen schaakte Rick op bord 3 ook de pannen van het dak maar daar hadden we weinig last van, want gelukkig bleef het bij hoge uitzondering een keer droog in ons kikkerland. Rick, spelend met zwart, wist op de hem vertrouwde manier zijn tegenstander langzaam maar zeker in een wurggreep te nemen, goochelde op de damevleugel met drie lichte stukken tot zijn opponent er tureluurs van werd en hield daar uiteindelijk 2 pionnen aan over. Hij wikkelde vervolgens bekwaam af naar een toreneindspel waarin promotie verzekerd was, had zeeën van tijd over en ik durf te stellen dat hij zijn tegenstander gedurende de hele partij volkomen kansloos gelaten heeft. Dat Rick op deze manier won was trouwens veel beter voor het zenuwgestel van uw verslaggever dan de wijze waarop Hans dat deed. Tussendoor kon Rick daarom rustig wat plaatjes schieten en opeens schiet me te binnen dat het weer eens tijd wordt om foto’s van de fotograaf te maken terwijl hijzèlf rustig achter het bord zijn stelling zit te versterken. Volgende keer aan denken dus!

Marco, spelend met wit achter bord 4, wist via een fraaie combinatie de kwaliteit te winnen, maar moest daar een pittige prijs voor betalen. Zijn tegenstander hield aan de transactie namelijk een extra pion, die aanvankelijk als gedekte vrijpion door het leven mocht, over. Deze pion was echter nog te ondermijnen, maar dat moest wel correct gebeuren omdat foutief afwikkelen kon betekenen dat zwart hier zelfs een verbonden, dubbele vrijpion aan over zou houden.

Zoals we gewend zijn van Marco speelde hij zichzelf uitermate nauwkeurig naar een winnende positie: de zwarte pion verloor zijn ondersteuning en wits’ kwaliteitsvoordeel zou de doorslag gaan geven. Tot zover liep alles dus gesmeerd, er was echter één ‘maar’: zijn streven naar de perfecte partij had hem veel tijd gekost, heel veel tijd, ik vrees zelfs dat hij, nota bene één van de beste snelschakers van de vereniging, vergeten was dat de tijd ondanks de Mayakalender gewoon door was gelopen. Door deze zorgen begon tegenstander beter te manoeuvreren dan Marco die zijn voordeel verspeelde, maar tenslotte met Dd3 remise had kunnen houden. Zijn witte d-pion was dan in leven gebleven en hij had het paard op d2 eventueel met zijn toren kunnen nemen. In plaats daarvan koos hij ervoor om met Te1 zijn dame in te laten staan en Nieuwerkerk nog een kansje op de kwartfinale te gunnen.

Frank, met zwart aan het eerste bord in een lastige partij verwikkeld, had aanvankelijk weinig grip op het spel van zijn tegenstander, maar stipte ondanks alle tegengas zijn eigen route op het bord uit. Terwijl zijn dame diep in de witte stelling penetreerde moest Frank toestaan dat zijn opponent twee torens op de zevende rij kreeg, zodat hij zijn pion op f7 niet onverdedigd kon laten. Maar ondanks deze irritante tegenkansen werden Franks zware stukken steeds actiever en was de winst uiteindelijk geen verrassing.

Leo, Jos en Theo vermaakten zich wel

Door deze 3 – 1 zege zit Rokado in de kwartfinale en is wederom een geduchte kandidaat voor het winnen van de respectabele RSB-beker!

Leo van Rhijn

1 opmerking:

Anoniem zei

Hee, opmerkingen plaatsen is tegenwoordig erg makkelijk, bedankt Rick, we wachten de opbouwende- (en afbrekende) kritiek af!
Leo