zaterdag 23 februari 2013

Kommer en Kwel in de Groene Hel

Rokado keihard onderuit tegen ontketende degradatiekandidaat: 5-3 voor CE 4.

Door aan teveel borden bij tijd en wijle schaak van een bedroevend niveau af te leveren, heeft Rokado promotie naar de KNSB vakkundig weten te voorkomen. Naar de oorzaak van de algehele offday waar de meeste Rokadospelers gisteren mee te maken hadden kan slechts gegist worden. Gaat ‘promotieklasse’ en ‘promoveren’ voor Rokado niet samen? Nemen de spelers zichzelf, ondanks een imposante serie overwinningen en in het zicht van de haven, opeens niet meer serieus als titelkandidaat?
Hoe kan het dat de confrontatie tussen de koploper en de - niet eens in de sterkste opstelling spelende - nummer laatst, eindigde in een kansloze nederlaag voor de favoriet? Heeft dit alleen te maken met de tactische opstelling van Charlois Europoort 4, die hun sterkste spelers aan de borden 4 tot en met 7 hadden opgesteld? Zaten onze sterkste spelers aan de topborden hun kruit te verschieten door met kanonnen op muggen te vuren, terwijl de overige Rokadi de spanning van het ‘kunnen promoveren’ niet aankonden?


Wel, aan bord 4 had Rick vorige week met zwart al remise gemaakt tegen een gelijkwaardige tegenstander en hield daardoor zijn ongeslagen status dit seizoen, dus voor de start zag het er nog niet naar uit dat CE 4 een maatje te groot zou worden voor Rokado. Aan de borden 5 en 7 speelden, met wit nota bene, twee deze competitie eveneens ongeslagen Rokado-kanonnen (respectievelijk 3½ en 4 punten uit 4 partijen) Marco en Ben. Voeg daarbij de eveneens ongeslagen Frank en Sander en de slechts één nederlaag lijdende, maar vooral veel winnende en in uitstekende vorm verkerende Hans, en niemand had kunnen voorspellen dat we te maken zouden krijgen met een zwalkend Rokado dat in totaal slechts 3 bordpuntjes zou scoren tegen een team dat maar 1 punt haalde uit 6 eerdere wedstrijden.
Laat ik toch maar wat over de partijen zeggen en beginnen bij Sander die op bord 2 met zwart een boeiende, risicovolle partij speelde. Hij won de kwaliteit maar leek daarvoor een gevaarlijke aanval over zich heen te krijgen, waarbij dame en loperpaar een hoofdrol speelden. Sander sloeg de aanval deskundig af, de dames gingen van het bord en door een verrassende tegenaanval en het nogmaals winnen van een kwaliteit – ten koste van 2 pionnen, dat wel - kwam er een zeldzame situatie op het bord: Sander 2 torens en 3 pionnen, zijn tegenstander 2 lopers en 5 pionnen. Maar er bleken toch wat onverwachte problemen in de stelling te zitten en één kwaliteit moest weer ingeleverd worden. Toch moet Sander de winst ergens gemist hebben, ik ben er nog niet van overtuigd dat het teruggeven van de tweede kwaliteit nodig was. Hoe dan ook, we hopen het slot van de partij nog te zien te krijgen, maar de uiteindelijke remise was toch wel enigszins teleurstellend.
Frank won met wit aan bord 1 maar speelde zeker niet zijn beste partij. Eigenlijk stond hij slecht toen zijn tegenstander remise voorstelde, maar hij kon dat niet aannemen omdat Rokado er ronduit beroerd voorstond! Frank moest dus op winst spelen en omdat hij in een knap ingewikkelde, onoverzichtelijke stelling een gevaarlijk matnet kon weven deed hij dat ook. Hans had op bord 3 te maken met een taaie tegenstander die binnen de remisemarge wenste te blijven.


Hans moest langdurig positionele kwaliteiten tonen want hij kwam niet in zijn gewenste woeste stellingtype. Het voorzichtige manoeuvreren ging hem echter goed af en kostte hem gelukkig minder tijd dan zijn tegenstander die ten slotte in remisestelling, vlak voor de laatste pion van het bord zou verdwijnen, door de vlag werd gestampt.
Aan de verliespartijen wil ik niet veel aandacht besteden.


Ben (bord 7) liet het na een volkomen gelijkopgaande partij waarin acht lichte stukken de hoofdrol speelden, geheel tegen zijn gewoonte in, uiteindelijk afweten. Was het vermoeidheid? Anders kan ik zijn onnauwkeurigheid niet verklaren. Het verschil is nu in de top 10 van de RSB weergegeven: tegenstander Erik 5 uit 5, Ben teruggevallen op 4 uit 5. Peter (8) leek de hele partij regelrecht op remise af te stevenen maar greep mis toen de vrede getekend leek te kunnen worden en, laat ik het daar maar op houden.
Marco (5) en Leo (6) hadden gewoon hun dag niet. Leo is wel zo sportief om zijn partij, volledig becommentarieerd en met de nodige zelfkritiek, aan mij op te sturen, misschien dat ik morgen wat tijd neem om hier dieper op in te gaan, voor dit moment wil ik het er even bij laten.
De teleurstelling achteraf was groot, wellicht kreeg een aantal spelers te maken met het bekende fenomeen “Groene Helvrees”. Hoe dan ook, Rokado heeft de koppositie moeten overdragen aan Overschie en promotie lijkt ineens het maximaal haalbare dit seizoen, maar dan moet er de komende wedstrijd wel beter gepresteerd worden dan gisteren het geval was!

L. van Rhijn

N.B: om het er nog eens in te wrijven: enkele door Hans van Campenhout (dank daarvoor) opgestuurde partijfragmenten