zondag 4 december 2016

Voor de Beker: Charlois Europoort - Rokado.......1-3 !

Op vrijdag 2 december moest er voor de beker worden gespeeld tegen Charlois Europoort uit Rotterdam. Vooraf waren de verwachtingen niet bijzonder hoog want het was toch even de nationaal kampioen van 2015 die wij in deze 2e ronde moesten weerstaan. Enige kans op winst zou mede afhangen van de spelers die zij zouden opstellen en het viel dan ook niet tegen om te vernemen dat er geen blik (groot-) meesters was opengetrokken voor deze wedstrijd. Op de meeste borden waren wij nog steeds in het nadeel wat rating betreft maar de verschillen leken te overzien. Vol goede moed namen de vrolijke vier van Rokado - Matthias , Wilbert en Han - plaats aan de borden en we zouden wel zien hoe het zich zou ontwikkelen. Aan 1 en 3 werd wit geloot en aan 2 en 4 - u kunt het zelf al invullen - zwart.

bord 1: Matthias Oomens (2181) - Michel de Wit (2191)

Vanuit een soort damepionspel met g3 en Lg2 onstond kort na de opening een tactische stelling toen Matthias een pion offerde voor een hoop compensatie. Actief spel tegen de vijandelijke koning en dame bracht onze man een gevaarlijk initiatief maar net toen het tijd leek om te oogsten zat er een venijnige truc ( of zoals Wilbert het uitdrukte: " Wat een viezigheid " ) in de stelling die wit nog een pion kostte en zwart kon stabiliseren.
Hoewel een pion terug werd geincasseerd ging het in het vervolg downhill en
ontstond een dame-eindspel met loper en vrijpion op d6 voor wit tegen toren en wat extra pionnen voor zwart. Objectief gezien totaal kansloos ware het niet dat zwart een behoorlijke blunder maakte waardoor Matthias nog bijna kon winnen. Michel kon er nog net eeuwig schaak van maken zodat het remise werd maar dit halfje was zeker een mooie meevaller. 1/2 - 1/2bord 4 : Cor de Wit (1984) - Wilbert Surewaard (2044)

Hier kwam een ongebruikelijke variant van het Frans op het bord (4.Ld3!?)
en na vroege paardenruil op e4 bleef er een middenspel over met ongelijke lopers. Ikzelf zat naast Wilbert en vond het er best veelbelovend uitzien voor hem maar dat bleek wel mee te vallen. ( ik ben dan ook geen kenner )
Nadat de dames eraf gingen leek wit wat initiatief te krijgen op de koningsvleugel na een ongelukkige zet van Wilbert maar uiteindelijk werd dit alles keurig geneutraliseerd. Remise was het resultaat. 1/2-1/2

bord 3 : Han Westenberg (2056) - Hans Uitenbroek (2105)

En dan ondergetekende. In het Konings-Indisch kreeg ik mijn favoriete variant op het bord en dat pakte al snel goed uit. De koningsvleugel kwam na verloop van tijd dicht te zitten zodat ik de vrije hand had op de damevleugel. Dat is wat je als witspeler wilt nietwaar? Door een aparte " brainfart " maakte ik het mezelf onnodig moeilijk en was de gebruikelijke manier om er doorheen te komen niet meer mogelijk. Ik bleef wel als enige kansen op de winst houden maar Hans ( Uitenbroek, niet van der Linden uiteraard ) verdedigde goed en makkelijk zou het niet worden. Nu was het zo dat de stand op een bepaald moment 2-1 was voor ons, dus mijn tegenstander moest voor de winst gaan.
De stelling werd opengebroken en in combi met de grote tijdnood van zwart ontstond voor mij een goede kans.

Han - Uitenbroek, stelling na 30..Da5

 Zwart heeft net met 40...Dd8-a5 zijn eerste damezet van de hele partij gedaan en dreigt met Db4 gevolgd door het omspelen van de loper het initiatief over te nemen. De witte toren op h5 staat wat buitenspel en hoewel Th5-h1-b1 net op tijd is zag ik iets anders dat minstens remise zou opleveren. Gezien de stand een goede uitslag voor ons.

41. Db8+       - Kg7
42. De8!?!                

Zwart kan gratis een paard op c3 pakken en wit dreigt nog niets.
Door de ongelukkige stand van de zwarte stukken - met name de loper -
en natuurlijk de grote tijdnood is de verdediging uiterst lastig.

42. ..........       - Dc3:
43. Tf5!         

Nu dreigt er wel iets. Als wit 44.Df7+ mag doen is het zeker eeuwig schaak
( Kh8 45. De8+ Kg7 46. Df7+ enz. / 44...Kh6? 45. Th5 mat ) en mogelijk zit
er zelfs meer in na 44. Tf7+ Kh6 45. g5+ , en ook dat zal minstens eeuwig schaak zijn. De enige manier om dit te vermijden is een loperzet want de zwarte dame staat buitenspel en de witte koning veilig genoeg. Helaas voor zwart verliezen alle loperzetten op slag.

43.........          - Lf6
44. g5            - Tf7
45. gf6:+        - Kg6
46. Dg8+       - Kh6
47. Dg5 mat

1-0

Zo eindigde deze spannende wedstrijd in een 1-3 overwinning waar we van te voren niet vaak van hadden gedroomd! Het is in ieder geval goed om te zien dat Rokado zowel extern als nu voor de beker hard van zich af kan bijten ook al is de tegenstander op papier sterker.

einde

Han