zondag 27 november 2016

Mission Impossible: de bijna sensatie

Marco had ons van tevoren in een mailbericht “toestemming” gegeven om onze partijen tegen koploper Het Witte Paard uit Haarlem vrijuit te spelen. Hij had er kennelijk weinig fiducie in dat er meer te halen viel dan een onvermijdelijke, en ongetwijfeld dikke nederlaag. Maak er dan maar een leuke pot van, was zijn advies.

Nu doe ik doorgaans niet zo gek veel met de adviezen Marco, maar ik begreep zijn punt: het had werkelijk afzeggingen geregend. Om verschillende redenen waren Marco, Frank, Wilbert en Sander verhinderd en konden zij de verre trip naar Haarlem niet maken. Beoogde invaller Theo was vanwege gezondheidsproblematiek (erg veel beterschap Theo!) helaas ook niet beschikbaar.


Marco vertoefde in de the Big Apple, maar kwam te laat voor de 12e partij van de WK-Match.  Dat was net zo gek aangezien die na 38 minuten voorbij was. 
Dat betekende dat we het met zeven man op moesten nemen tegen de acht van het ijzersterke Het Witte Paard, koploper en voornaam titelkandidaat in de tweede klasse C.

Het was een mooie dag zaterdag. De zon scheen aan een strakke blauwe lucht. Op weg naar de speelzaal  kreeg ik opeens de vistent in het oog van de naamgenoot van onze legendarische clubgenoot:

Vishandel Leo van Rhijn in Haarlem

Nou ja, woonde Leo niet in Zweden maar in Nederland en zou hij ingeschreven zijn als lid dan was Leo wellicht een optie. Maar ik vrees dat hij aan Bart Gijswijt (2302) op bord 2, het bord dat nu helaas leeggelaten moest worden, een zware dobber zou hebben.

De wedstrijd werd gehouden in het prachtige onderkomen van HWP, denksportcentrum ’t Spaerne, gelegen aan de oever van de Spaarne in Haarlem. Die middag werd er tegelijkertijd in een andere groter zaal het Kennemer open gehouden. Een toernooi voor spelers met een rating tot 2000. Een erg populair toernooi, want er waren zeker 200 enthousiaste schakers aanwezig. 

De wedstrijd dan. Uiteraard was het duidelijk dat HWP deze zwaar favoriet inging. Ondanks afwezigheid van hun op papier sterkste speler FM Jaap de Jager (2406), brachten ze gemiddeld nog een kleine 2200 achter de borden.

Zoals gezegd werd het zwarte bord aan bord 2 opgegeven. Vervelend voor ons en voor de speler van HWP (Bart Gijswijt 2302), maar meer dan 7 spelers konden er gewoonweg niet opgetrommeld worden. 0-1 dus.

Dit werd gevolgd door een 0-2 toen Matthias aan bord 1 op kon geven tegen de sterke Hongaar Adam Fehér (2375). Het had er lange tijd goed uitgezien voor Matthias met een klein plusje. Toen hij voluit voor de winst ging werd dat koelbloedig weerlegd door Fehér.

Als tweede was ik klaar tegen Collin Boelhouwer (2011) die we een paar jaar geleden nog tegenkwamen bij Souburg. Met zwart had ik geen problemen tegen de weinig scherpe openingsopzet van Boelhouwer. In de analyse achteraf deed Gijswijt enkele suggesties die wit aanzienlijk meer spel opgeleverd zouden hebben dan in de partij zelf. Maar zoals het nu ging werd naar een volledig gelijkstaand lopereindspel afgewikkeld met remise als resultaat waar ik niet ongelukkig mee was.

Ook Ben’s partij met Max Merbis (2165) eindigde in remise. Zijn zwakke pion op c3 stemde enigszins somber, maar toen hij op een gegeven moment c4 kon doordrukken en de zwakte opheffen, waren zijn problemen min of meer voorbij. 

We stonden op dat moment weliswaar met 2.5-0.5 achter, maar de overige borden zagen er zeer perspectiefrijk uit. De Rokado-spelers hadden op de resterende 4 de borden klein tot groter voordeel gecreëerd. Er was dus nog niks beslist.

Bij Han speelde zich iets later helaas een klein drama af, die het scenario van een te volbrengen Mission Impossible wreed verstoorde. Met mooie zetten had hij tegen Jan-Willem van Prooijen (2130) stellingsvoordeel gepakt. Dat voordeel was met het verloop van de partij wat minder duidelijk geworden, maar toch was Han degene die voor winst aan het spelen was, totdat…..zijn tegenstander ineens en met zichtbare opluchting VLAG! riep. Han balen als een stekker. Doodzonde natuurlijk, maar goed 4-1 en toch nog kansen gezien het beeld op de borden.

Voor de sensatie van de dag tekende Leo die FM Aran Köhler (2216) versloeg. Na een tamme opening sloeg de vlam kennelijk in de pan. Toen ik terugkwam na de analyse van mijn partij had Leo een ziedende koningsaanval ingezet. De zwarte koning werd naar f6 gejaagd met wits toren op de 7e rij en wits dame dreigend met binnenvallen. Het was onmogelijk te verdedigen. Kohler gaf materiaal, maar kon het tij niet meer keren. Prachtige winst voor Leo. Die partij zullen we hier met uitgebreid commentaar van de gladiator nog wel te zien krijgen.

Warempel: hierbij de bijdrage van Don Leo:


Don Leo – Aran Köhler (22016 J volgens iemand?! Ietwat overtrokken, 2206 ‘maar’)

Vol goede moed begon ik aan deze partij, ik had immers in de afgelopen week voor de avondcompetitie van Bob Jansen een 2200+ speler gewonnen, zie de website http://www.sv-deraadsheer.nl/2016/11/20/raadsheer-a-king-a/ . Nu kom ik graag goed voorbereid, in dit geval had ik de partijen van de laatste vier borden op voorhand bekeken en tegen elk van hen een opening in gedachten. Ik gluurde op het westrijdformulier en zag staan A. Köhler, die zat er niet bij L. Geen idee ook verder hoe sterk?!

Nou schaken dan maar.

Het werd een Caro-Kann, de 4...Lf5 Hoofdvariant

Best link altijd die theoretische veldslagen, wie kent het het best, en wat als de ander nu eens specialist in een zij-variantje, hetgeen weldra zal blijken.

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 dxe4 4.Pxe4 Lf5 5.Pg3 Lg6 6.h4 h6 7.Pf3 Pd7 8.h5 Lh7 9.Ld3


 .. Pgf6!?

Hmm, niet eerder op het bord gehad, staat ook niet in mijn boek van P. Negi, 1.e4 vs the Caro-Kahn, waar ik tevergeefs opzocht hoe hier het best tegen te spelen. Volgens Aran is dit idee van super GM Bent Larsen. Nou ja op eigen kracht verder dan. 
10.Lxh7 Pxh7 11.Dd3 e6 12.Ld2 Le7 13.0–0–0 [laatste zet uit boek] Zul je altijd zien, hij had deze stelling deze week nog op het bord gehad tegen C. Boelhouwer hun 8ste bordspeler, daar waar hij het anders aanpakte met a7-a5-a4-a3(BAM)

Nu ging hij voor 13...Pg5!?  Ok er zijn hier opties. Ik dacht aan ruilen op g5, gevolgd door Kb1, bedacht toen van het paard staat voor mij daar prima op g5, laat er maar staan.


 14.Ph4 0–0 15.f4 Ph7 16.Pf3 Dc7 17.Pe4 c5


Cruciale stelling. Hier moet gewoon 18. g2-g4 volgen, waarna wit beter komt te staan (Fritz komt met beste zetvolgorde 18. .. cxd4 19. g5 f5 20. gxf6 e.p. Phxf6 21. Pxd4 Db6 22. Pxf6+ Lxf6 23. Le3 helemaal niet gemakkelijke deze stelling) , dat is ook wat ik dacht, 2nd opinion was hier ruilen op c5 en dan gewoon beter komen te staan, verder wat lui om uit rekenen wat er na 18. .. c5-c4 zou gebeuren, in combinatie met het wegjagen van het paar op e4, dan doorduwen van de pion naar c3, het bekende spookbeeld.

18.dxc5?! Pxc5 19.Pxc5 Lxc5 20.Le3 speelt zwart beetje in de kaart, opnieuw is g4 de beste optie ..  Tfd8 21.Dc3 Lxe3+ 22.Dxe3 Txd1+ 23.Txd1 Tc8


Tja niet om over in paniek te raken dacht ik. Paar opties, c3, of Pd4, iets weerhield me om de pion naar voor te schuiven (vastgelijmd?), in de nabije toekomst kan dat ding in totaal 4 maal worden aangevallen (b7-5-4 en Pf6-d5) dus


24.Pd4 Pf6 25.Df3 b5 (.. Da5!?) 26.g4 pff eindelijk .. b4 27.Td2 Dc4 (Dc5 stukken beter, vraag me niet waarom, het ligt niet voor de hand, en is denk ik ook nooit bij de sympathieke Aran als idee opgekomen)



 Weer een cruciaal moment. Zwart dreigt materiaal te winnen zou Fritz 15 zeggen, en dan dreigt er zelfs mat in 1. IJzig kalm negeren dit alles J

28.g5!? Dxa2? Gaat er toch voor 29.Pb3! De dame speelt voorlopig niet meer mee! hxg5 30.fxg5 Pd5 Geef mij maar wit, en hier is mijn eerste ingeving g5-g6. Ik zag echter mijn tegenstander en wist gewoon wat hij ging spelen, in dat licht is mijn zet ook winnend
31.h6?! Pc3??  


  
Ok, ziet er dreigend uit, maar ik heb voor grotere gevaren gestaan J Mijn volgende zet speelde ik praktisch a tempo en deed zichtbaar pijn

32.Td7! Db1+ 33.Kd2 J safe house .. Tf8 what else? 34.bxc3 hier met dat paard, ik meende dat hier opgegeven zou worden, maar zwart ‘vond’ .. Dg1 Tja en dan moet ik hier laten blijken of ik over iets van techniek beschik?!


35.hxg7 Dxg5+ 36.Ke2 Kxg7 37.Td4 f5 38.Td7+ Kf6 welja dacht ik, maar om nu hier nog vraagtekens bij te zetten , dat heeft hier geen zin meer 39.cxb4 Tc8 40.Pc5 Dg1 41.Dc3+ e5 42.Dh3 Dg4+ weigert te plooien, verdorie, ik moet het helemaal bewijzen dus blijkbaar, geloof me nou eens mensen 43.Dxg4 fxg4 44.Txa7 Th8


  
.. Th8 ik speelde hier op autopilot, het instinct werkte op volle kracht en vond vrij snel en voerde net zo snel uit de volgende zetten om de pion te laten promoveren. Zo eindelijk voor Rokado aangetoond dat wat ik jaren verkondig dat ik beter presteer te tegen op papier veel sterkere spelers. Twee 2200+ spelers aan de zegekar gebonden in een week. 45.Pd7+ Ke6 46.b5 Th2+ 47.Kf1 g3 48.b6 Tf2+ 49.Kg1 Txc2 50.b7 wouldn’t change a thing


Don leo

4-2 dus. Met de partijen van Oetlul en Rex nog gaande.



Rex’s partij was als laatste nog bezig. Met zwart had hij overwegend spel gekregen tegen Rob Mulder (2123). Mulder was toch in staat om de partij gaande te houden en continu tegendreigingen te creëren. Rex liet zijn tijd herhaaldelijk, ogenschijnlijk koeltjes, tot 1 of 2 seconden teruglopen, om vervolgens ook herhaaldelijk de beste zet te spelen. Voor de omstanders zou het fijner zijn om de spanning wat minder op te laten lopen! Maar goed, uiteindelijk profiteerde Mulder van de geëxponeerde positie van Rex’s koning. Door de kwaliteit te geven werd remise door zetherhaling afgedwongen.

Commentaar Rex:

We hebben niet één, maar twee punten laten liggen in Haarlem.
Mijn keuze om niet de kwaliteit, maar een pion te winnen, lijkt mij correct geweest. Het doel was om de stelling overzichtelijker te houden (tijd ...). Kwaliteitswinst betekende geen witveldige loper meer voor mij, loperpaar voor wit en een (misschien) potentiële vrijpion voor wit. Zes zetten na de pionwinst ga ik er nog eentje winnen, maar zag op dat moment spoken. Terwijl het simpel is.

Zie de stelling na de 30e zet van zwart : 30. .... Pd7-c5




Wit speelt noodgedwongen 31. e5 (wat anders ?) en hier wint zwart met tweemaal slaan op e5 een tweede pion. Ik zag Ld5 met dubbele aanval op f7 en c4, maar na 31. e5 dxe5 32. fxe5 Lxe5 33. Ld5 volgt Tf4 en wit heeft geen kansen meer. Toch balen ....

Eindresultaat dus 5-3 voor HWP, maar Rokado dus zeker niet zonder kansen.  

Lees hier ook het verslag op de site van HWP

Rick