donderdag 24 april 2008

Rokado is kampioen Sliedrecht de baas: 4.5-3.5

Met een overwinning om door een ringetje te halen op de ongeslagen kampioenen van Sliedrecht heeft Rokado haar seizoen in de hoogste klasse van de RSB van een passend en stijlvol slotakkoord voorzien, en is er daarmee eindelijk ook eens in geslaagd om in het jaar volgend op het behalen van de titel in de eerste klasse zich ook te handhaven in de promotieklasse.

Strijdtoneel gisteren was centrum Oriënt in Rotterdam-Alexander, thuishaven van SO Rotterdam, de vereniging waarvan het derde team ons dit jaar er zo ongenadig van langs gegeven had. Tegelijkertijd met onze wedstrijd tegen Sliedrecht, werd in dezelfde zaal ook de match SO III tegen degradatiekandidaat RSR Ivoren Toren III afgewerkt. SO zou bij een grote overwinning op Ivoren Toren en bij ruime winst van Rokado op Sliedrecht nog een theoretische kans maken op de titel. Op die titel en promotie zaten de krasse knarren van Rotterdam overigens totaal niet te wachten, onder het motto - schaken is leuk, maar dan bij voorkeur wel op een doordeweekse dag en niet op zaterdag, de speeldag van de KNSB.

Om een vage reden was de traditioneel gezamenlijk verspeelde laatste ronde in de promotieklasse afgeblazen, maar door het gelijktijdig houden van de wedstrijden waarin twee van de twee titelkandidaten Sliedrecht en Rotterdam actief waren, kreeg de avond toch nog een speciaal tintje en was er toch nog van enige spanning sprake in het in de loop van de avond steeds muffer wordende Oriënt.

Een overzicht van de borden bij Rokado-Sliedrecht

Sliedrecht maakt een erg sterk seizoen door en was tot deze avond ongeslagen in de promotieklasse: 5 dikke overwinningen en een gelijkspel tegen concurrent Rotterdam, mede door de inbreng van topscorers als Wout Boer en Wim Hokken die op respectievelijk 6 uit 6 en 5 uit 6 voor het seizoen stonden. Aan Rokado dus de taak om eens flink roet in het Sliedrechtse eten te gooien! Een taak waar wij ons uiteraard te allen tijde met gepast plezier van kwijten, en zeker deze avond.

Tegen de nog tot het “magnificent seven” groepje van ongeslagen spelers in de RSB behorende Wout Boer (2041) kreeg ik met wit al direct goed spel. Natuurlijk ben ik de laatste om iemands feestje te bederven, maar voor het zover is, moet het eerst wel eerlijk verdiend worden. Dus ik besloot hem daarom eens flink te testen. Een vroeg maar correct stukoffer van wit beantwoordde Boer nog goed, maar op de complicaties die daarna ontstonden reageerde hij niet actief genoeg. Via twee schijnoffers baanden mijn stukken zich een weg naar de zwarte koning. Op het moment dat groot materiaalverlies of mat in twee onontkoombaar voor hem was besloot Boer plotseling dat het tijd was om een rondje langs de borden van zijn collega’s te maken. Een minuut of tien later had hij zich kennelijk dan toch met het onvermijdelijke verzoend en feliciteerde mij alsnog sportief met de partijwinst.

De partij:

Wit: Rick
Zwart: Wout Boer


Stelling na 16...h6

17.Pxf7! Kxf7 18.fxe5+ ( 18.f5 Tf6 19.c5 Kg8 20.Lxe5 De7 21.Db3+ Tf7 wordt door Fritz gegeven) 18...Kg8 19.Lh5 De7 20.Lxg6 Pxg6 21.Pf6+ (Slecht. Ik vergooi mijn voordeel hiermee. Aangewezen was 21.Dd6 Dxd6 22.exd6 b6) 21...Pxf6 22.exf6 Lxf6 23.Dd3 Pf8 (te passief) 24.Ld6 Dd8? (24...Dh7 only move) 25.Txf6! Dxf6 26.Tf1 Lf5 27.Txf5 Dg7 28.Le5 De7 (weer beter Dh7)

Stelling na 28...De7

29.Txf8+! (en Boer stond op voor een wandelingetje door de zaal) Kxf8 30.Ld6 en toch maar opgegeven 1-0

Hans’ partijpreparatie van een jaar of vijftien geleden in een specifieke variant waarvan we de naam hier uiteraard niet zullen noemen, kwam hem deze avond bijzonder goed van pas tegen de dit seizoen uitstekend draaiende Wim Hokken (1956). Met zwart kreeg Hans via gepointeerd spel duidelijk voordeel. Dit voordeel wist Hans in hevige tijdnood van Hokken te vertalen in materiaalwinst, waarna het eindspel met een stuk meer vrij eenvoudig gewonnen was. De partij met enige aantekeningen volgen nog hopen wij.

Het commentaar van Hans:

Wit: Hans
Zwart: Wim Hokken


Hans-Wim Hokken, stelling na 9..Pxe4

Hokken speelde hij nu 2x de sterkste zet voor wit nl.: 10.La3 d6 11.De1 (Na andere zetten heeft zwart geen problemen) 11...Lf5 (Lijkt slecht omdat na het gespeelde Ld3 het paard gepend staat, normaal is of Pc5 of Pf6) 12.Ld3 Pg5! (een zet die ik al heel lang geleden gevonden had, maar nu voor 't eerst op 't bord kon brengen, Wim was duidelijk onaangenaam verrast.) 13.Pxg5 (Toch de beste, 13. Lxf5 Pxf3 14. gxf3 Dg5 15. Lg4 f5 wordt door Fritz op -1,35 getaxeerd.) 13...Dxg5 14.f4 exf4 15.Lxd6 Lxd3 16.cxd3 Tfe8 17.Lxf4 Dc5+ (Wit moet wit een minder eindspel in 18.d4 na Df2 kan wit rustig op c3 nemen, een keer f6 spelen en het punt moet binnenkomen.) 18...Txe1 19.dxc5 Txa1 20.Txa1 en alleen zwart bleek winstkansen te hebben.

Marco hield met zwart de iets hoger ingeschaalde Jan Pieter Vos (2066) ondertussen in een Engelse partij op een keurig nette remise. Voor zover ik heb kunnen zien een correcte, wat klinische partij waarop weinig aan te merken was en remise dus het logische resultaat. Mocht ik er naast zitten, dan verneem ik dat graag van Marco (zie inmiddels verslag boven).

Leo in zijn partij tegen Kees Wessels

En Leo won van Kees Wessels (2038)! Vanaf het begin had Leo zijn tegenstander op hem bekende wijze de duimschroeven aangedraaid in een van zijn licht dubieuze lijfopeningen. Zwart leek zich eruit te kunnen wurmen, maar juist de door Wessels a-tempo gespeelde zet die hem definitief uit de problemen moest helpen was de verliezende. Via een kwaliteitsoffer harkte Leo het punt binnen. Na afloop showde Leo onvermoeibaar en vol trots aan iedereen die het maar wilde zien zijn partij. Tussenstand 3.5-0.5 in ons voordeel met nog vier borden aan de gang, er hing een sensatie van een monsteroverwinning in de lucht!

Theo tegen Hans Klein

Sliedrecht herwon enig terrein toen Theo van Hans Klein (1943) verloor. De opening was hij nog wel goed doorgekomen, maar zijn stelling was daarna toch steeds benauwder geworden en zonder veel tegenspel werd onze voorzitter steeds verder in het defensief gedrongen tot Theo op den duur geen zetten meer over had en op moest geven in hopeloze stelling.

Peter won, naar ik begreep, wat onverwacht van Jerry van Rekom (1948). De Sliedrecht-speler die tevens een van de grootste kenners van de Leeuw-opening is, was op weg naar de winst toen hij zich danig vergaloppeerde en na lang nadenken toch een familieschaakje toestond waardoor hij zijn dame verloor. Een verbaasd glunderende Peter liet zich dit buitenkansje uiteraard niet ontnemen.
Hiermee was de buit binnen, de vraag was alleen hoe hoog de winst uiteindelijk zou uitvallen.

Hans sr.
had met wit uitstekende verweer geboden tegen Pieter Pons, een sterke clubspeler met een rating van 1800 en was terecht gekomen in een toreneindspel dat hem goede remisekansen bood. Helaas liep hij de verdiende puntdeling uiteindelijk net mis: 4.5-2.5.

De twee topborden in actie

Frank maakte deze avond de meeste uren, met tegenover zich Sliedrechts man in vorm Peter van den Bergh (2019). Met wit lukte het hem niet om voordeel te krijgen en in een complexe laveerpartij die gekenmerkt werd door ongelijk materiaal (twee stukken versus toren van Frank) werd hij bij gebrek aan tegenspel uiteindelijk vakkundig uitgeteld door van den Bergh. Het eindresultaat toch nog 4.5-3.5 in ons voordeel!

Massale belangstelling voor de slotpartij

Aan de rij tafels achter ons versloeg SO RSR Ivoren Toren met 5.5-2.5. Deze winst bleek niet groot genoeg om Sliedrecht te bedreigen. Sliedrecht dus wél kampioen, zij het met een blauw oog met harde hand toegediend door de schakers van Rokado. Een passend slot dus van een mooi seizoen, dat we besloten met een niet onverdienstelijke vierde plek in de eindrangschikking. Helemaal niet slecht wanneer je in aanmerking neemt hoe vaak we niet op volle sterkte hebben kunnen spelen. Daarmee doel ik met name op het ontbreken van Murphy die vaak verhinderd was, en van Leo van Rhijn die er na twee wedstrijden plotsklaps de brui aan gaf. En de laatste was het seizoen nog wel zo goed begonnen door te winnen van Hans Uittenbroek (de probleemoplosser die verslagen werd door de probleemzoeker!).

Individuele scores dit seizoen. Slechtzienden dienen te klikken op de afbeelding voor een grotere weergave. (Bron: RSB-site)

Enfin, volgend jaar zijn er nieuwe kansen in een poule van negen teams in de promotieklasse, met twee plekken beschikbaar voor de KNSB. Dat biedt ons een mooie kans op promotie die we niet aan onze neus moeten laten voorbijgaan.

Rick

Geen opmerkingen: