zaterdag 26 april 2008

Rokado - Sliedrecht (2)

Ook een verslag van Marco:

Daar enige nervositeit bij de Sliedrechtspelers verwacht mocht worden en elk halfje voordelig voor hen zou zijn, had ik op bord 3 vooraf besloten met zwart vol op de winst te spelen. Enigszins verassend was dat Jan Pieter Vos (2066) tegenover mij plaatsnam. Hij is normaal de vaste 1e bord speler maar kennelijk had Wim Hokken zich grondig voorbereid op de lijfvariant van Hans en durfde hij het wel aan het topbord over te nemen. Lukte het Wim vorig jaar nog in de halve finale van de RSB-Beker ternauwernood met remise tegen Hans te ontsnappen, dit jaar had hij de bewuste variant beter kunnen vermijden.
Ik kreeg een rustige Engelse opening tegenover mij, waar wit het loperpaar opgaf in ruil voor ruimtevoordeel. Er ontstond een klassieke stelling waarin wit zijn kansen moest zoeken op de damevleugel en zwart ruimte pakt op de koningsvleugel en afwacht of de stelling voor zijn lopers geopend kan worden. Op zet 19 besloot Jan Pieter de loopgraven te verlaten en tot de aanval over te gaan:

Wit: Jan Pieter Vos
Zwart: Marco

Jan Pieter Vos - Marco, stelling na de 18e zet van zwart

18.c5 dxc5 19.Tfc1 c6 20.b5 cxb5 21.Dxc5 Dxc5 22.Txc5 Ta2 23.Pf1 Ta3 (Wellicht ...b4!? en dan bijvoorbeeld 24.Ld5 Ta3 25.Tbc1 Le6 26.Lxe6 Txe6 27.Tb5 b6 28.Txb4 Txd3 hetgeen inderdaad gunstig lijkt voor zwart) 24.Tcxb5 Txd3 25.Lxb7 met remiseaanbod wat ik accepteerde. Al met al kwam van het goede voornemen om op winst spelen niet veel terecht.

Jerry van Rekom tegen Peter, toen voor wit alles nog volgens plan verliep

Bij Peter Luijendijk op bord 7 tegen de sterker geachte Jerry van Rekom speelde zich voor Sliedrecht een kleine tragedie af. Peter werd in de partij geheel overspeeld met gaten op f7 en e6 waar de witte stukken van Jerry dankbaar gebruik maakte. Na afwikkeling resteerde een eindspel waarin Peter niets anders kon doen dan in een eindspel met T + P + P tegen D + L door te knokken totdat Jerry de genadeklap zou uitdelen. Het stond ongeveer zo (deze stelling is niet geheel juist, maar geeft het bizarre slot correct weer):

Wit: Jerry van Rekom
Zwart: Peter


Van Rekom - Peter, wit aan zet

Wit is aan zet en begint hier lang na te denken. De vraag is waarover? Zwart heeft immers maar één dreiging. Na bijvoorbeeld g3 zal de witte winst niet lang op zich laten wachten. Hier begon kennelijk de spanning van het te behalen kampioenschap toch wel zwaar te wegen, want de anders zo degelijke Jerry maakt een onbegrijpelijke fout: 1. Lxd8?? . Hier keek Peter nog een minuutje vol ongeloof naar de stelling om dan toch maar 1...Pf4 te spelen...

Marco