woensdag 4 maart 2009

Raadsheer buigt (wederom) voor Checkmate

Hoewel Rokado als vriendenclub bekend staat, zeker na het fraaie stukje op de RSB-site door de redactie van de Willige Dame, is er ook zeker sprake van een gezonde rivaliteit tussen de leden.

Zo spelen neef Hans van der Linden, Frank Verkooyen en Leo Rietveld zowel intern als extern al jaren bij de Raadsheer uit Zundert (omgeving Breda). Marco op zijn beurt is actief voor Checkmate uit Weert wat net als de Raadsheer speelt in de 1e klasse NBSB. Nadat Frank zich op een regenachtige zondagmiddag had gewaagd aan een ludiek redactioneel stukje over Checkmate als zijnde de "schaakmaatjes" zijn de messen echter geslepen. Frank vertoont zich verstandigerwijze de afgelopen 2 jaar niet meer ten zuiden van Eindhoven en vermijdt zelfs het jaarlijkse schaakfestijn te Veldhoven, alwaar het snelschaakkampioenschap voor teams uit Brabant wordt gehouden. In 2008 werd Checkmate nog 2e in de B-groep en de Raadsheer 3e, dit jaar besloot de Raadsheer wel een hele sterke delegatie af te sturen met o.a. Hans en Leo, vastbesloten om de titel in 2009 te veroveren en het Checkmate van Marco achter zich te laten.
De Raadsheer ging overtuigend uit de startblokken en verpulverde in de eerste rondes zowaar diverse A-teams. Het team zat echter al om 11.00 uur aan het bier en de wijn en zou daarvoor later op de dag de tol duur betalen. Hans bevestigde zijn grote vorm dit jaar, door te winnen van de nr. 18 van Nederland, F. Cuijpers met een elo van 2489! Mede hierdoor behaalde hij de hoogste score aan bord 1 in de B-groep en kon een fles wijn mee naar Breda nemen.

Hieronder volgt een verslag van Mat Hornix van Checkmate:

Enerverend dagje uit met Checkmate!

Afgelopen zaterdag begaven 5 Checkmate-gladiatoren (Ray, Eric, Raimund, Marco en Mat) zich richting de Veldhovense Arena om de degens te kruisen met andere teams in het Open Noord-Brabantse Snelschaakkampioenschap voor clubteams. Opmerkelijk was dat we ruim van te voren voltallig aanwezig waren, dus voor de verandering hoefde Marco niet vol stress te wachten of en wanneer de rest zou gaan arriveren. Kleine kanttekening hierbij was wel dat Ray slechts enkele uren nachtrust had gehad, en zich los daarvan sowieso fysiek al niet optimaal voelde. Een tussenstop bij de apotheek zorgde er echter voor dat Ray hulpmiddelen bij de hand had om zich uit de fysieke malaise te kunnen worstelen.

Gewapend met Eric’s geniale rouleersysteem waardoor iedereen 8 of 9 partijen zou spelen, kwamen we vol goede moed aan de start. In de eerste ronde begonnen we volledig volgens plan met een 4-0 nederlaag tegen de latere kampioen van de A-groep HMC 1. Geen kleine jongens, echter Marco vond het grappig om op bord 1 een speler met 2300+ in 15 zetten van het bord te trappen, deze wilde echter nog even Marco’s 16e zet zien. Gelukkig voor ons vond Marco deze voor de hand liggende winnende 16e zet niet, en vond hij nog een mes om zich in te storten en alsnog te verliezen. De HMC-speler haalde overigens vervolgens 10 uit 11 op bord 1en de bijbehorende fles wijn.

Onze tactiek om niet te hoog en niet te laag te komen staan, om ons te positioneren voor de laatste 2 rondes werd met name door Eric in gevaar gebracht, want deze scoorde compleet onverantwoord 7,5 uit 8 na zijn geplande nederlaag in de eerste ronde. Gelukkig zijn er dan nog echte teamplayers zoals Raimund, die de dreiging onderkende en middels een sympatieke 2,5 uit 9 onze score wist te drukken. Ray herstelde zich gelukkig van zijn fysieke ongemakken en wist er een aantal leuke potten (en overwinningen!) uit te persen. Marco begon dramatisch aan het toernooi, maar wist richting het einde van het toernooi(en dan doet het er het meeste toe) de nodige punten te verzamelen. Mat speelde met 4,5 uit 8 een solide toernooi.

In een van de laatste ronden stond ook de kraker tegen de Raadsheer op het programma. Hans won welliswaar de onderlinge pot van neef Marco, maar als team bleek Checkmate sterker en won met 2,5 - 1,5.

Uiteindelijk gingen we als gedeeld koploper van de B-groep met een gunstige loting de laatste ronde in. Onze concurrenten lootten zware tegenstanders, terwijl wij op Veldhoven 2 stuitten (gemiddeld 1750). Marco en Eric wisten te winnen, Ray wist ondanks een bizar incident (schaak staan en het niet zien, een onregelementaire zet doen, en vervolgens je tegenstander stoïcijns aankijken nadat je alsnog een reglementaire zet doet en je klok weer indrukt) een zwaarbevochten remise uit het vuur te slepen. Raimund wist ondanks een goede stelling deze glansrijk om zeep te helpen en zijn dame te verliezen. Dit kwam ongetwijfeld door zijn deze dag verworven instinct dat verliezen in teambelang nuttig kan zijn. Dit was uiteraard niet het moment ervoor. Niet getreurd, uiteindelijk bleek dit resultaat voldoende te zijn voor toernooiwinst in de B-groep! Al met al een prachtig resultaat voor Checkmate en met een beker en 180 euro verlieten we het pand. De beker hebben we nog, de 180 euro hebben we gespendeerd aan een gezellig welverdiend Bourgondisch etentje. De Raadsheer eindige zeer verdienstelijk op een gedeelde 2e plaats in de B-groep, waarbij vermeld moet worden dat Leo er bijna in slaagde om bij de prijsuitreiking er met het prijzengeld van zowel plaats 2 en 3 vandoor te gaan. (het andere team kwam niet direct de prijs ophalen, en Leo kreeg enigzings schaapachtig hun envelop in handen gedrukt, terwijl zijn teamgenote de prijs van de Raadsheer in handen had)

In Weert aangekomen besloten Ray, Mat en Raimund dat een afterparty eigenlijk wel zo gezellig was, en we hebben het tot in de kleine uurtjes gevierd met het nodige bier. Ik weet niet hoe het met mijn kompanen is afgelopen, maar de almachtige Hornix had koppijn toen hij luttele uurtjes later zijn bed uit moest om te gaan voetballen…

Marco

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Eerlijkheidshalve moet ik je toch corrigeren, neef. Ik won niet van Frans Cuijpers (Oud clubgenoot van de Variant) maar van ene Kuipers van de Pion. Was niet zo gek moeilijk.
Weet wel dat als we met Frank i.p.v. Mariko waren komen opdraven, we hoog in de A-groep hadden kunnen eindigen. Maar goed, Mariko is wel leuker om te zien.

Hans

Anoniem zei

Hoi Hans,
Nou ja, je had al eens gewonnen van Timman en Nijboer met snelschaken, dus waarom niet dan Frans Cuijpers.
Wat betreft het meedoen van Frank: geen woorden maar daden zou ik zeggen in 2010.
Marco

Anoniem zei

Beste heren,
Voor mijn eigen gemoedsrust heb ik aan de wedstrijdleider van SV Veldhoven gevraagd of ze de verschillend TPR's op de site gaan zetten. Deze zullen van het weekend op hun site staan. Dan kan ik met een gerust hart slapen, want ik vraag me af of mijn TPR nou eerder bij de 2000 zit of bij de 2100.
Sander (teamplayer de Raadsheer)

Mat zei

Tja, als we dan toch aan scorebordjournalistiek gaan doen, kijk ik liever naar de eindstand. Daarin staat Checkmate boven de Raadsheer.

Mvg,

Mat

Anoniem zei

Voor de na-pret staan de statistieken inmiddels online op www.sv-veldhoven.nl

Sander