dinsdag 23 maart 2010

Rokado kampioen!

In een zeer spannende wedstrijd in en tegen Krimpen aan den IJssel is Rokado gisteren door een overwinning van 4.5-3.5 kampioen van de eerste klasse A geworden.

op 16 maart 2009, dus iets meer dan een jaar geleden, speelden we ook al op dezelfde locatie, maar dan tegen het eerste, en wonnen toen niet onverdiend met exact dezelfde cijfers 4.5-3.5 (een resultaat waarmee we dat jaar overigens 3x verloren en daardoor degradeerden uit de promotieklasse).
Van het tweede achttal van Krimpen hoefde dan in ieder geval niet verloren te worden, dachten we vooraf. Maar makkelijk ging het gisterenavond nou niet bepaald: toen we op een gegeven moment met 3.5-1.5 achter stonden en er nog drie borden aan de gang waren, was het nog maar helemaal de vraag of het ons zou lukken de minimaal benodigde score te halen om ons te verzekeren van de 1e plaats en daarmee automatisch van promotie naar de hoogste klasse van de RSB.

De wedstrijd dan: Hans was als eerste klaar door zijn tegenstander Remko Moerkerken vlotjes op te brengen.


Op bord 1 heeft Hans dit jaar bij bepaald geen kinderachtige tegenstand ogenschijnlijk als van een leien dakje de maximale score van 7 uit 7 behaald. Hij kreeg het daarbij voor elkaar om vrijwel zonder uitzondering elke keer als eerste van de avond klaar te zijn. Winnend uiteraard.
Peter werd met zwart compleet overspeeld en zag zijn Westmase-methode grondig weerlegd worden door Bert ten Wolde. Hij wierp de handdoek toen het bord in een onsmakelijk bloedbad veranderde.
Zelf was ik niet verder gekomen dan een halfje tegen Kees Vroegindeweij, die heel wat kansen liet liggen om mijn stelling scherper aan te pakken maar in plaats daarvan gewoon tevreden was met remise.
Rex speelde op drie met wit. Hij was hierdoor zo van slag (van die witte stukken vlak voor z'n neus bedoel ik) dat hij werkelijk een draak van een partij speelde en Gosse Romkes geen strobreed in de weg kon leggen.
Theo, toch fit als een hoentje aan de partij begonnen, kon zijn 100%score (dat is natuurlijk ook een manier om de harde realiteit te interpreteren) in de RSB-competitie voor 2010 niet handhaven en verloor van Frits van Duin. Theo's volgende winstpartij in de bond wordt overigens geprognosticeerd voor 10 oktober 2018.
Een tussenstand van 3.5-1.5 in Krimpens voordeel derhalve en het zag er toch licht zorgelijk uit. Gelukkig boden de drie resterende borden volop perspectief, alleen Frank zou waarschijnlijk nog moeten vechten voor remise.
Marco schoof daarop een eindspel met vele pionnen in de plus gemakkelijk naar winst tegen Jan Sluiter:

Ingekomen commentaar Marco:


"Op bord 5 speelde ik met wit tegen Jan Sluiter. Kennelijk speelde de spanning omtrent deze kampioenschapswedstrijd ons beiden parten. Oordeel zelf. Nadat beiden veel bedenktijd hadden verbruikt in de opening had wit in het middenspel een pion meegepikt op b5 en staat beter. In opkomende tijdnood zet Jan in op complicaties.

Marco - Jan Sluiter, zwart aan zet

zwart speelde nu 1...Pe6? om naar d4 te springen. Wit kan nu met het voor de handliggende e5! al de genadeklap uitdelen.
Er volgde echter 2 dxe6 Dxc6; 3 exf7, Kxf7; 4 Pd5 Td3??. Hier dacht ik - shit, zwart dreigt te slaan op d5 en de toren gaat eraf op e1.- Na naarstig zoeken vond ik 5 Da5 wat de boel bijelkaar houdt. 5...Dc5; 6. Dxc5 bxc5; 7. Pxf6, Kxf6; 8. Txc4 Tc8; 9. Tac1 Tb3; 10 T1c2 blijft wit 2 pionnen voor en won even later de partij. Na afloop vroeg Hans me direct waarom ik niet gewoon de toren op d3 (i.p.v. 5. Da5) eraf had geslagen. De zwarte dame op c6 staat immers ongedekt en wit blijft een toren voor. Ongelofelijk, geen seconde maar dan werkelijk geen seconde naar gekeken! Bij navraag bleek ook Jan helemaal niet gezien te hebben dat wit gewoon kon slaan op d3. Dat is dus dubbele schaakblindheid. Schijnt gelukkig wel meer voor te komen." (Marco)

En ook Leo won een beter staand toreneindspel van Hans Ranft (commentaar van Leo verwacht ik nog).
Frank was inmiddels in een geheel gelijkstaand eindspel van toren, paard en wat pionnen op één vleugel beland. Remise zou je zeggen: Rokado kampioen en Krimpen hoogswaarschijnlijk promovendus als beste nummer twee. Het zou Erasmus achter zich gehouden hebben, maar nog wel afhankelijk zijn van de uitslag van Sliedrecht 2 tegen Oostflakkee. (Ik vond dit terug op de RSB-site die nu opgedirkt is met een "nieuw" logo in de vorm van een pingpongbal en de matgroene kleur van tafeltennistafels. Is dit logo wel naar de goeie bond opgestuurd, vraag je je onwillekeurig af)
Maar zo ging het niet: Franks tegenstander Michel van Cappellen blunderde bij klaarlichte dag een volle toren weg en moest wat zetten later opgeven. Met Frank's zege won Rokado de wedstrijd die alle kanten had gekund op met 4,5-3.5 (daar is ie weer!). Voor Krimpen zullen de druiven bijzonder zuur zijn en met name Van Cappellen zal zich na afloop uit frustratie de haren uit het hoofd hebben willen trekken. So close yet so far away!

Frank in de slotfase van zijn partij, snel zal Michel van Cappellen een toren cadeau doen

Leo in een winnend toreneindspel tegen Hans Ranft, daarachter Marco vs. Jan Sluiter

Rick

Ook op de website van Krimpen staat een verslag

Van diezelfde site neem ik, hopelijk met permissie, enkele fraaie sfeerfoto's over gemaakt door Rob Doolaard: