zondag 1 februari 2015

ROKADO WINT KRAKER TEGEN CSV

In de 4e ronde van de promotieklasse stond het sleutelduel op het programma tegen de op papier belangrijkste concurrent CSV.

Bij CSV keerden 2 seizoenen geleden een aantal sterke oud-leden terug wat resulteerde in een onstuitbare opmars: kampioen 2e klasse, kampioen 1e klasse en RSB-bekerwinnaar. 
Dit jaar zou dan de terugkeer naar de KNSB een feit moeten worden.
In ronde 3 verloor CSV echter onverwacht tegen gedoodverfde degradatiekandidaat Charlois waardoor we een gat konden slaan van 2 punten.

Rokado speelde vorig seizoen desastreus in de 3e klasse KNSB maar zag zich dit seizoen versterkt door de terugkeer van Frank. De eerste 3 wedstrijden werden zonder al te veel problemen gewonnen maar nu moesten we vol aan de bak.

De wedstrijd vond plaats in de zeer comfortabele speelruimte van CSV in Capelle waar Theo, Jos en Marco als supporter aanwezig waren. De interne was tevens goed bezet zodat er een gezellige schaaksfeer aanwezig was.

Beide teams traden aan in de sterkst mogelijke opstellingen met een gering rating verschil licht in het voordeel voor Rokado, respectievelijk 2066 tegen 2047.
Het strijdplan was simpel:  standhouden aan de borden 1 en 2 waar CSV een duidelijk ratingoverschot had en aan de lagere borden waar wij een ratingplus hadden het verschil maken.

Met de openingsfase konden we tevreden zijn: 
Hans (2122) op bord 1 met wit tegen de zeer sterke Leon Koster (2326) kwam in een van zijn favoriete openingen en ging voor actief spel met een snel h4.  Han (2074) op bord 2 met zwart onverwacht tegen de enkele borden opgeschoven Mark Vermeer (1978). Hier een rustig stellingstype waar Han veel ervaring mee heeft.
Frank (2102) op bord 3 met wit tegen de sterke Stefan Tabak (2210) kreeg een theoretisch zeer goede stelling tegen de gesloten stellingsopzet doordat zijn loper buiten de pionnenketen was. Helaas koos Frank niet het juiste plan, wel bleef zijn stelling een zeer solide bolwerk. 
Op bord 4 sloeg bij Wilbert (2043) met zwart tegen Roel Trimp (1993) direct de vlam in de pan. Zwart kwam snel naar voren op de damevleugel waar wit oprukte in het centrum en zwart zich vooralsnog niet makkelijk kon ontwikkelen. 
Op bord 5 speelde Ben (2064) een rustige opening met wit tegen Jan Peter Bogers (2021). De dames werden snel geruild en er werd rustig gemanoeuvreerd.  Rex (2043) leek met zwart op bord 6 tegen Hans Hoornstra (1962) in een passieve stelling terecht te komen waar Hans perspectieven leek te hebben over de d-lijn in combinatie met een mooi paard op c4.  Rick (2057) speelde op bord 7 met wit een rustig fianchetto tegen Reinoud Seegers (1983). Ook hier gingen de dames er snel af en veroverde Rick het loperpaar. Op bord 8 leek Sander (2028) al snel goed te staan met zwart tegen Jaap Rush (1904). Wit zette niet door in een potentieel vlijmscherpe opening waardoor Sander makkelijk spel kreeg. 

In de middenfase leek de wedstrijd te kantelen in het voordeel van CSV:
De opmars met h4 leek toch te optimistisch te zijn geweest en je kreeg het gevoel dat Hans zijn stelling kraakte toen de dames werden geruild. Toen Leon met een vrije a-pion ging oprukken en de stelling leek te openen voor zijn loperpaar leek een nederlaag in het verschiet. 
Wel had Hans net als de meeste Rokado-spelers een flink tijdvoordeel opgebouwd.  Han stond goed, zijn stukken hadden langzaam aan betere velden veroverd en zochten naar een opening in de witte stelling.  Bij Frank was het materiaal flink uitgedund met alle pionnen nog op het bord. 
Er ontstond een cruciale stelling waarbij Stefan lang nadacht over het eindspel met enkel koningen waarin hij een gedekte vrijpion had en zijn koning eventueel naar de damevleugel zou kunnen omlopen om een doorbraak te forceren. Omdat Frank echter dan op zijn beurt op de koningsvleugel kon doorbreken was dit te riskant. 
Vlak voor 23.00 uur werd hier de vrede gesloten en had Rokado een belangrijk halfje te pakken.  Bij Wilbert leken donkere wolken zich boven zijn stelling samen te pakken. Het witte centrum wilde maar niet breken en Wilbert leek aan ruimtegebrek ten onder te gaan. Een zeer fraaie counter via een paardoffer op g5 leek ruimte te geven.
Wit kon dit niet aannemen wegens mat op f4. Roel bleef echter kalm en wikkelde af naar een stelling van enkele pionnen tegen een stuk waarin hij duidelijk de beste kansen had.
Ben had zijn koning centraal op e3 geposteerd nog voor zijn torens. Hoewel de stelling gesloten was vertrouwde ik het niet. Jan Peter werkte stap voor stap aan de opmars f5 waardoor de witte koning opeens slecht zou komen te staan. Wel had Ben een flink tijdvoordeel. Rex had zich sterk verdedigd en via een kleine combinatie een pion gewonnen. De stelling bleek echter zeer lastig waarbij wit telkens dicht bij het terugwinnen van zijn pion was. Traditiegetrouw had Rex een enorme tijdsachterstand.
Bij Rick zag het er niet goed uit. Een te vroege pionnenopmars gaf Reinoud de kans om de stelling geheel te sluiten waardoor de witte lopers tegen hun eigen pionnen aankeken. De zwarte paarden konden naar hartelust van links naar rechts springen en zoeken naar de doorbraak. 
Sander had snel na de opening een pion gewonnen en met het loperpaar leek de winst een kwestie van techniek. Jaap vocht zich echter knap terug en veroverde zijn pion terug en een van de zwarte lopers. Wel hield Sander voordeel door een actievere toren en de verzwakte witte pionnenstructuur. 
Een 5-3 overwinning voor CSV leek in het verschiet.

Zoals zo vaak kwam het aan op het laatste kwartier waarin de tijd mede een beslissende rol speelt. Waar CSV haar meeste wedstrijden de afgelopen 2 jaar won in deze fase bleek hier Rokado dit keer behendiger (gelukkiger).
Hans was in een eindspel terecht gekomen met ieder een toren en 2 pionnen minder. Dit zal waarschijnlijk verloren zijn geweest maar met de zeer beperkte tijd kon Leon zijn toren en koning niet optimaal coördineren en ontsnapte Hans met remise. Een onverwachte meevaller.  Han speelde ijzersterk en kon inderdaad eindelijk binnendringen en afwikkelen naar een gewonnen eindspel.  Wilbert vocht als een leeuw maar kon niet verhinderen dat de witte koning beslissend binnen kon komen. Rick kon niets anders doen dan afwachten en helaas voor hem vond Reinoud het juiste plan met doorbraak op de damevleugel. De zwarte b-pion was niet meer tegen te houden.
Sander bleef rustig in wederzijds zeer weinig bedenktijd, deed de betere zetten en kon beslissend binnenkomen op de koningsvleugel.  Rex had zijn pluspion weten te houden maar kwam wel in grote tijdnood. Toen Hans alles of niets speelde door zijn koningsvleugel-pionnen op te offeren in ruil voor een vrije b-pion kon het nog alle kanten op. Rex bleek echter ijzig kalm, offerde zijn toren tegen de vrije pion plus loper en won met zijn armada aan vrijpionnen op de koningsvleugel.  De beslissing viel bij Ben. Zwart wist inderdaad met f5 de stelling open te breken en Ben moest een kwaliteit offeren voor paard en pion. Beide spelers hadden slechts enkele minuten voor de rest van de partij met daarbij nog 5 seconden per zet. Jan Peter zal objectief gewonnen hebben gestaan maar zoals zo vaak is het eindspel spelen met een paard gemakkelijker. In het uitvluggeren bleek Ben de handigste en viel de uitslag goed voor Rokado: 5-3 winst.

CSV staat 4 punten achter en lijkt daarmee te zijn uitgespeeld voor het kampioenschap. Revanche is wellicht mogelijk in de RSB-beker: beide teams zitten in de kwartfinale en treffen elkaar wellicht in de finale.

De enige overgebleven concurrent voor Rokado lijkt Messemaker te zijn wat 2 punten achterstaat. Beide teams treffen elkaar in de slotronde.

Marco

Lees ook het verslag namens CSV Cappelle door oud europarlementariër Hans Blokland