vrijdag 18 mei 2007

Schilderij van $ 72.8 miljoen

72.8 miljoen dollar (oftewel een kleine 54 miljoen euro) bracht dit "White Center - Yellow, Pink and Lavender on Rose" van de joods-Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970) maar liefst op. Rothko zelf verkocht dit schilderij in 1960 of daaromtrent aan de bekende bankier/filantroop Rockefeller voor $10.000. De laatste verkocht dit uit 1950 stammende schilderij een paar dagen geleden dus met een leuke marge door aan een onbekend gebleven koper.
Rothko zelf heeft overigens nooit echt kunnen genieten van de toegenomen belangstelling voor zijn werk; in 1970 pleegde hij zelfmoord.
Dit "White Center" zal ongetwijfeld een prachtig schilderij zijn, misschien wel een meesterwerk, vooral als je er op 50 centimeter vanaf staat (volgens de schilder zelf de ideale afstand om zijn werk te bewonderen), maar 72.8 miljoen dollar? Dat lijkt met toch wat veel. Het is zelfs een groter bedrag dan wat volgens de recente overnamegeruchten (zie daarover de actuele berichtgeving op deze blog) schaakvereniging Rokado uit Nieuw-Beijerland moet gaan opbrengen. Het moet toch niet veel gekker worden. Waar zijn de verhoudingen gebleven??

Geen opmerkingen: