maandag 7 mei 2007

Verslag bekerfinale - Sander de Groot



Hierbij het verslag van de bekerfinale door Sander de Groot. Ik denk dat we hiermee onze memorable bekerwinst uitputtend genoeg hebben beschreven. Op naar een volgend historisch hoogtepunt voor Rokado.

Op maandag 23 april 2007 was schaakvereniging Barendrecht de gastheer voor de finale van de RSB-beker 2006/2007. In de finale speelden de kampioen van klasse 1B, Rokado, en de nummer 3 van de promotieklasse, RSR Ivoren Toren, tegen elkaar. Beide teams hadden in de 1e en 2e ronde moeizame overwinningen (soms via snelschaak en/of loting) geboekt en waren op basis van gemiddelde rating kanshebbers op een eventuele finaleplaats. In de 3e ronde en halve finale bleek waarom; grote overwinningen op Spijkenisse en Nieuwerkerk a/d IJssel respectievelijk Papendrecht/Alblasserdam en Sliedrecht.

Rokado heeft de beker in het verleden al 2x gewonnen, in 2003 en 2005. RSR Ivoren Toren was vorig jaar ook finalist. Genoeg ingredienten voor een spannende strijd.
Na overhandiging van de opstellingen kon geloot worden voor de kleur. RSR Ivoren Toren bleek op de oneven borden met wit te mogen strijden. Aldus werden de volgende partijen gespeeld:

Bord 1: Hans van der Linden (Rokado; 2120) - Richard Ammerlaan (RSR Ivoren Toren; 2121)
Bord 2: Aernout Markus (RSR Ivoren Toren; 1948) - Frank Verkooyen (Rokado; 2052)
Bord 3: Marco van der Linden (Rokado; 2007) - Wil Sparreboom (RSR Ivoren Toren; 1869)
Bord 4: Herman Keetbaas (RSR Ivoren Toren; 1916) - Rick Ensering (Rokado; 1968)

Rokado was op papier licht favoriet, maar RSR Ivoren Toren is een echte cupfighter. Beide teams hadden een groot aantal supporters meegenomen naar Barendrecht. De hele vereniging van Rokado, met 9 spelers de kleinste van de RSB, was er en ook minimaal 15 supporters van RSR.

Dit leverde zoals verwacht een spannende wedstrijd op. Kansen lagen er aan beide kanten. Op bord 4 offerde Herman Keetbaas zijn dame voor een flink aantal stukken, gecombineerd met een vrijpion die al snel aan zijn opmars begon. Een paardvorkje zorgde voor een onaangename verrassing, zodat Rokado het eerst op het scorebord kwam (0-1).
Op bord 1 leek Hans van der Linden via een torenoffer zijn tegenstander mat te gaan zetten of zijn dame te winnen. Hij had een paar tussenzetjes over het hoofd gezien en bleef de toren achterstaan. Na nog enkele vergeefse pogingen staakte hij de ongelijke strijd (1-1).

Inmiddels was op bord 3 een waar gevecht ontstaan, Wil Sparreboom had een paard gewonnen ten koste van 2 verbonden vrijpionnen. Deze stormden toch wel snel naar de overkant, waardoor Wil in de verdediging moest. Nadat alle stukken waren geruild bleef hij het paard voor, tegen 3 losse pionnen en beiden nog een toren.
Omdat op bord 2 Frank Verkooyen een pionnetje voor stond werd, met de verwachting dat Frank zou gaan winnen, door Marco van der Linden remise aangeboden. Dit werd aangenomen, omdat winst er niet meer in zat.
Frank miste nog een directe variant om zijn pion naar de overkant te loodsen, maar via een lange omweg wist hij uiteindelijk toch het punt naar zich toe te trekken (1½ - 2½).

Hierdoor won Rokado voor de 3e keer de RSB-beker. Opvallend is wel dat dit iedere keer gebeurd als het team in de 1e klasse speelt en dat jaar ook promoveert naar de Promotieklasse.
Er werd al gespeculeerd dat ze komend seizoen degraderen om zo in het seizoen 2008-2009 weer deze dubbelslag te gaan halen.....

De bij deze overwinning behorende beker werd alvast uitgereikt aan de winnaars, waarna enkele foto's werden genomen.
Opvallend was dat het hele RSR-team inclusief supporters daarna direct waren vertrokken, terwijl Rokado nog een overwinningsdrankje nam.

Bij deze wil ik schaakvereniging Barendrecht bedanken voor de geboden gastvrijheid.

Sander de Groot,
competitieleider RSB

Geen opmerkingen: