donderdag 10 mei 2007

Misvattingen over Rokado en Nieuw-Beijerland

Nog altijd zijn er mensen die denken dat alles wat uit de Hoeks(ch)e Waard komt, waarschijnlijk wel uit het 'grote' Oud-Beijerland zal komen. Niets is dus minder waar!
Ons letterlijk kleine Rokado, oké, het figuurlijk grote Rokado dus, komt uit het kleine NIEUW-Beijerland. Het is bepaald hinderlijk als mensen bij gebrek aan kennis alles op één hoop (Oud-Beijerland dus) gooien en zich er dus met een jantje-van-leiden van afmaken.
We mogen toch ook aannemen dat als een schaakclub op bezoek moet bij Rokado, men vooraf even de moeite neemt om het juiste adres op te zoeken?
Dat de zenuwen door de keel schieten als Rokado de tegenstander is, is begrijpelijk, maar het is mij in elk geval nog nooit opgevallen dat wij de punten cadeau kregen omdat de tegenpartij ergens in Oud-Beijerland gestrand was!

De aanleiding voor het plaatsen van dit verhelderende stukje, is het Sliedrechtse verslag van de halve finale om de RSB Beker, waarin opnieuw deze beruchte fout gemaakt wordt.
Overigens waarderen wij de sympathieke Sliedrechtse schakers byzonder, maar irritante fouten moeten nu eenmaal aan de kaak gesteld worden!
Het verschil tussen 'nieuw' en 'oud' is namelijk nogal groot. Kan een verschil groter zijn vraag ik mij weleens af? 'Voor' en 'achter' ? Of misschien 'groot' en klein', of anders 'noord' en 'zuid'? Of toch het verschil tussen 'hoog' en 'laag'? Hoe dan ook, waarschijnlijk is voor schakers het verschil tussen 'zwart' en 'wit' wel net zo groot als dat tussen 'oud' en 'nieuw', dus waarom steeds deze vergissing?

Wat betreft Rokado wordt trouwens wel eens geopperd dat er nauwelijks Nieuw-Beijerlanders in meespelen. Laat dat nu een sprookje zijn!
Nieuw-Beijerlanders die verhuizen blijven immers altijd Nieuw-Beijerlanders? Neem het uit vier man bestaande Rokado-bekerteam dat de halve en de hele finale speelde, daarvan hebben er drie hun roots in Nieuw-Beijerland en die ene die overblijft, ach, men wil toch niet beweren dat Zundert NIET bij Nieuw-Beijerland hoort?
Dan hebben we ook nog onze onvolprezen voorzitter en ondergetekende, alsmede de vader van Hans, die weleens invalt en vaste supporter is, en ook nog de vader van Marco die Rokado regelmatig bij belangrijke wedstrijden aanmoedigt, allemaal (oud)Rokadospelers uit Nieuw-Beijerland, verhuisd of niet, wat doet dat ertoe?

Toch ben ik de Sliedrechters dankbaar voor het artikeltje, want door hun bijdrage krijgt ook deze halve finale weer een gezicht en met dat gezicht kan ik weer aan de slag!
Klik nog eens op schaakvereniging Sliedrecht en kijk naar de concentratie van de spelers.
Voor de leken, de Nieuw-Beijerlanders zitten aan de rechterkant, van voor naar achter zijn het: Hans, Frank, Marco (weggedoken) en Rick.

Leo v R

2 opmerkingen:

Rick zei

Na dit artikel kan geen enkele RSB-vereniging ons nog met goed fatsoen associeren met Oud-Beijerland, sterker nog: het zou strafbaar gesteld moeten worden!

Het is toch te bizar voor woorden dat de schaakvereniging Hoeksche Waard (ontstaan door een fusie van Beijerland en Numansdorp), die gevestigd is in gemeentes met in totaal 38000 inwoners al jarenlang niet verder komt dan het braaf meedobberen in de 2e klasse van de RSB (na de promotie uit de 3e klasse in 2003). Het maakt de prestaties van Rokado nog indrukwekkender!

Anoniem zei

Ja, dat wel natuurlijk, maar wij hebben dan ook de beschikking over een paar geniale geesten en een minder getalenteerde wandelende openingsencyclopedie voor de 1e vier borden. (sorry Leo's, maar t'is niet anders)
Dan gaat alles wel wat makkelijker...

Hans