dinsdag 22 maart 2011

Desillusie in Arcadia: 3.5-4.5

Gisteren bleek ook het eerste team van Erasmus, spelend in hun mooie nieuwe zaal Arcadia, een te grote horde voor Rokado. Na het eerdere pijnlijke verlies tegen de toffe gasten van de Willige Dame, konden we dus ook in de volgende competitiewedstrijd tegen Erasmus geen vuist maken.
De kampioensdromen aan duigen, hoewel de promotiekansen nog wel aanwezig zijn. Daarbij is hulp van anderen wel een voorwaarde.
Dat het lastig zou worden werd duidelijk toen Marco verhinderd bleek. Aan zijn verzoek om vooruit te spelen werkte Erasmus niet mee. Gevolg was dat Jos Visser op bord twee plaats nam tegenover van Zutphen. De honderden ratingpunten verschil bleken ondanks manmoedige inspanning van Jos niet te verdoezelen. Maar knap van Jos om er een echte partij van te maken en het tot elf uur vol te houden.
Zelf speelde ik een volstrekt oninteressante partij tegen Leo Verhoeven waarin ik met wit voor de zoveelste keer minder dan niets uit de opening wist te halen. Punt van aandacht voor mij.
Op een aantal andere borden ging het ook niet goed. Peter verblunderde juist op het moment dat hij remise aanbood een kwaliteit. Hij had niet gezien dat de wits loper ook veld h8 bestreek, het veld waarop hij juist zijn toren posteerde. Toen Peter zijn remiseaanbod deed, kon tegenstander Cander Flanders een wilde lachbui begrijpelijk niet onderdrukken. Zwarts stelling bleek niet meer te houden.
Leo was in problemen geraakt. Hij had vooral ruzie met de klok en later ook met de stelling. Op een gegeven moment stond Leo een toren achter en had nog twee minuten voor de rest van de partij. Toen zijn tegenstander een torenzet speelde die alle witte dreiging uit de stelling haalde en er dus helemaal niets meer inzat ging bij Leo het licht uit. Leo schaakt de laatste tijd een beetje zoals dit meisje zingt.
Hans was in een strijd verwikkeld tegen Pietrow, altijd een geduchte tegenstander en zeker met zwart. Hans’ pogingen om tot een koningsaanval te komen werden geneutraliseerd door een kwaliteitsoffer dat Pietrow superieur spel gaf. Ook Hans ging tenonder.
Gelukkig was er ook positief nieuws. Theo die al een tijdje in de lappenmand zit won met zwart een zeer knappe partij van Jaap van Meerkerk. Via een truc waarbij hij gebruik maakte van de zwakke onderste rij van wit peuzelde hij een pionnetje op, later volgde er nog één waarna het volgende lopereindspel simpel gewonnen was.
Puntenmachine Frank won ook, zij het niet zo eenvoudig van Olivier Vrolijk. Een eindspel met ongelijke lopers waarbij Frank het beste van het spel had kostte Olivier zo veel tijd dat hij door zijn vlag ging.
Als laatste won Rex met zwart een prima partij tegen predikant Jan Seeleman. Al vroeg in de partij had Seeleman zich vergaloppeerd, waarna Rex de hele partij voordeel had behouden en dit in de uitvluggerfase tot winst wist uit te bouwen, iets dat tot begrijpelijke maar onterechte wrevel bij Seeleman leidde. Mooie winst voor Rex!

Eindresultaat 4.5-3.5 in ons nadeel en met nog één competitiewedstrijd te gaan zijn de promotiekansen nog wel aanwezig, maar hebben we alles niet meer in eigen hand.

Update: voor Sliedrecht II zat er gisteren helaas geen stunt in: Willige Dame wint met 5-3. Zie de website van Sliedrecht voor een verslag.

Rick

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat mij betreft had je de onsportieve opstelling van Erasmus inzake Marco´s verzoek om vooruit te spelen wel wat meer kunnen benadrukken, Rick. Marco is ondernemer en zit regelmatig in het buitenland en onze reservespelers zijn gewoon huisschakers. Een weigering betekent simpelweg een 1-0 voorsprong en als je zo aan je punten moet komen is het natuurlijk diep triest. Is Rotterdam eindelijk overstag, begint de kinderachtigheid opnieuw bij Erasmus.

Hans