zaterdag 5 maart 2011

ROKADO KANSLOOS KOPJE ONDER TEGEN WILLIGE DAME

In de 5e ronde van de promotieklasse is Rokado er niet in geslaagd om de aanval op de koppositie te weerstaan.
Het bezoekende team de Willige Dame uit Dordrecht won verdiend met 5,5 - 2,5 en staat nu evenals Rokado met 8 punten op een gedeeld eerste plaats.
Spijkenisse kan daar nog bij komen indien het gewonnen heeft van Erasmus.

Ondanks de afwezigheid van kopman Remco van Vaalen bleek de Willige Dame qua rating eerder sterker dan verzwakt dankzij de invallers Jaap Verhoef, Pierre Smeets en Teunis den Rooijen.
Dit bleek ook al ras tijdens de wedstrijd. Wellicht medebeslissend voor het wedstrijdverloop was een meningsverschil dat al snel plaatsvond aan bord 4 waar Rick (2090) met wit speelde tegen Jaap Verhoef (2049).
Rick ergerde zich merkbaar aan de enigzings eigenaardige manier van spelen van Jaap, die vrijwel al zijn beginzetten à tempo en in een bliksemflits uitvoerde als ware het een 1 minuut partij en daarbij diverse zetten niet noteerde. Hierover spraken beide spelers diverse keren met elkaar en de partij werd verder in ijzige sfeer gespeeld, geheel niet passend in de verder zeer gemoedelijk verlopende wedstrijd. Rick was duidelijk door het voorval niet op zijn best en kwam al snel in een minder staand eindspel wat Jaap met vaste hand tot winst voerde.
Hans (2107) trof met zwart op bord 3 een op zeker spelende Arno Slagboom (1911). Diens betonschaak leidde al snel tot een vervlakte stelling waarin remise onvermijdelijk was.
Bij Peter (1748) op bord 6 ging het met wit aanvankelijk gelijk op tegen Teunis den Rooijen (1880). Ergens moet Peter het getracht hebben te forceren en belande in een verloren stelling. Derhalve een 0,5 - 2,5 achterstand en werd het tijd dat er iets teruggedaan werd.
Wie anders dan Frank (2135) verkleinde de afstand. Op bord 2 met wit had hij al snel voordeel tegen Jacques Hennekes (1992) en wist dit vast te houden tot in het eindspel. Ongelijke lopers leken nog remisekansen te geven voor zwart, maar Frank is dit seizoen een vrijwel foutloos spelende machine en maakte het onberispelijk af.
Marco (2040) trof op bord 5 met zwart de voor hem welbekende Pierre Smeets (1959). Beide spelers kruisen elk jaar de degens in één van de rapidtoernooien in Dordrecht. Ook nu hadden beiden nog de woensdag met dezelfde kleuren tegen elkaar gespeeld in het Witte Haen rapidtoernooi te Dordrecht wat uitmonde in een zwaarbevochten remise. Nu werd wederom gekozen voor dezelfde opening waarin beiden vol op winst speelden. De stelling was al snel een broeinest van open lijnen en sluimerende combinaties. In het middenspel trok Marco traditiegetrouw weer eens veel teveel tijd uit, koos wel de beste variant en snoepte de zwakke witte pion op c4 van het bord. Pierre bleek echter over meer dan voldoende compensatie te beschikken over de zwarte velden en won zijn pion terug. Beiden sloegen in het eindspel nog een remiseaanbod af, maar met de vlaggen op vallen konden zowel wit als zwart een eeuwig schaak niet meer ontwijken.
Op bord 8 bouwde Leo (1877) met wit al snel een mooie drukstelling op tegen schaakpromotor Hans Berrevoets (1946). De druk werd netjes omgezet in beslissend materieel voordeel en het punt werd aan Rokado-zijde al lang geteld. In het eindspel ging het echter mis bij Leo die zich beriep op zware hoofdpijn. Zwart wist de verloren pionnen terug te winnen en met een pat eindigde ook deze partij in wederzijdse grote tijdnood remise. Met een 2,5 - 3,5 achterstand moest het dan gebeuren aan de borden 7 en 1. Hier stonden echter beide Rokado spelers slecht.

Theo (1699) trof op bord 7 met zwart invaller Johan Went. Theo speelt dit seizoen sterk in de interne bij Charlois Europoort, maar verviel in deze partij weer in zijn eeuwige fout: niet willen rokeren. Waar normale schakers elke kans aangrijpen om hun koning zo snel mogelijk aan de korte kant of lange kant in veiligheid te brengen, is de filosofie van onze Theo dat je dit zo lang mogelijk moet uitstellen (totdat het dus te laat is). Ondanks de talloze smeekbeden van zijn teamgenoten was het vrijdag weer raak en belande de koning op f8 en stond de toren de hele partij ingesloten op h8. Johan speelde wel gewoon volgens het boekje, rokeerde, trok op in het centrum en won verdiend.
In de laatste partij van de avond speelde Rex (2079) met zwart op bord 1 tegen Joop de Jong (1976) zijn welbekende afwachtende schaak om dan in tijdnood toe te slaan. Joop speelde echter uitstekend en behield de hele partij een duidelijk voordeel en liet dit ook in de tijdnoodfase zich niet ontglippen.
Een harde 2,5 - 5,5 nederlaag waar niets op valt af te dingen.

Met nog 2 ronden te gaan is de strijd om de 2 promotieplaatsen naar de KNSB weer volledig open, waarbij de beslissingen vermoedelijk pas zullen vallen tijdens de laatste gezamelijke slotronde van de promotieklasse. Voor Rokado is het nu zaak de wonden te likken en zich te richten op de halve finale RSB-Beker die op 18 maart gespeeld wordt in en tegen IJsselmonde.

Marco